Якщо лихо прийде... або як проходили навчання з евакуації

18.08.2005, 14:08 Переглядів: 1 687
Місто під час уявного затоплення залишили впродовж двох годин.
Місто під час уявного затоплення залишили впродовж двох годин

10 срепня навчання кременчужан з евакуації у випадку затоплення міста відрізнялися повільним початком. У них взяли участь лише 1047 осіб. Організаційні питання розв’язували близько півгодини, у той час як, за прогнозами експертів, у розпорядженні кременчужан для евакуації буде всього чотири години, перш ніж нижню частину міста затопить.
В зоні очікуваного затоплення - Крюків та Автозаводський район аж до нагірної його частини. Зупиниться водна стихія лише поблизу міської пожежної частини, затопивши 56 тисяч квадратних кілометрів. У випадку прориву греблі під загрозою - життя 114,5 тисяч кременчужан.
“Спеціалісти, які брали участь в імітації антитерористичної операції СБУ місяць тому, стверджують, що споруда знаходиться у задовільному стані і 'без стороннього втручання' простоїть ще довго”, - розповідає організатор евакуаційних навчань Володимир Ченський. Але у проведенні навчань керівництво МНС вбачає крайню необхідність.
Імітація передбачала дві ситуації: повна евакуація - на випадок, якщо розпорядження про відселення поступило, коли гребля вже протікає і незабаром вода дістанеться житлових масивів Кременчука, розташованого нижче за течією Дніпра; і евакуація часткова - коли загроза є довгостроковою, а гребля ще не зазнала руйнування (наприклад, якщо у місті введено військове положення, або в дамбі тріщина, або ж її захопили терористи, які погрожують підірвати стратегічний об'єкт).
У будь-якому випадку першими будуть евакуйовані малюки з будинків дитини, паціенти лікарень разом з обслуговуючим медперсоналом та студенти вищих навчальних закладів.
Організатор навчань Володимир Ченський зазначив, що усі інші громадяни мають збиратися в евакуаційних пунктах, облаштованих підприємствами міста у нагірній частині Кременчука. У кожному з таких пунктів є кімната матері і дитини та медпункт.
Людей під час навчальної евакуації на автобусі відвезли до збірно-евакуаційного пункту, що розмістився в четвертому корпусі КІДУЕП. Працівники підприємства реєструвалися та гуртувалися біля адміністраторів. В супроводі міліціонера колони відправилися далі.
“Маршрути кожної з піших колон в жодному місці за планом не перетинаються, - розповідає начальник відділу планування заходів цивільного захисту та цивільної оборони управління з питань надзвичайних ситуацій Володимир Ченський. – А певні групи людей мають вивозитися з Кременчука міськими транспортними підприємствами. Якщо під час реальної загрози дозволяє час та інші умови - проводиться евакуація з залізничного вокзалу. Для цього напоготові 23 ешелони по 14 вагонів кожен”.
Розгорнуті навчання з евакуації згодом перемістилися до села Погреби, мешканці якого у випадку лиха прийматимуть в своїх оселях більше 2000 кременчужан. А інших переправлятимуть на поселення і далі - до решти сел області.
Кажуть, прагнеш миру - готуйся до війни. Організатор евакуаційних навчань у місті Володимир Ченський підтвердив, навчання потрібні. Вже другий рік поспіль вони проходять у майже 'штучному' вигляді: по-справжньому розгортають лише один збірно-евакуаційний пункт та працюють з документацією, підраховуючи кількість людей, що з'явилися до місць збору на своїх підприємствах.
За радянських часів, - згадують керівники апарату МНС у Кременчуці, - проходили широкомасштабні навчання з повною евакуацією мешканців міста за межі міста. Деколи у цих заходах брали участь до 3,5 тисяч кременчужан. По кілька днів жили і харчувалися у наметах.
Але захід втратив масштаби, а згодом - зник взагалі. Керівники більшості підприємств вирішили, що це завелике задоволення - відривати своїх працівників від виробництва на цілий день. Розпорядження Кабінету міністрів відновило навчання лише минулого року.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх