Чотирнадцятирічний підліток помер від інсульту, просидівши 12 годин за клубним комп’ютером

25.08.2005, 13:08 Переглядів: 1 977
Гральні автомати та комп’ютерні ігри викликають стійку психічну залежність у підлітків. Про це попереджають психологи. Про це знають батьки та вчителі. Але гральний та комп’ютерний бізнес приносить непогані гроші – і державі, і його власникам.

Нараду, яка пройшла 19 серпня у міськвиконкомі, ініціював заступник міського голови пан Биков. За його словами, влада занепокоєна ситуацією з гральним бізнесом, яка склалася у місті. Пан Биков  визнав, що проблема складна, і кременчуцька влада не може вирішити її в такий радикальний спосіб, до якого вдалися у Чечні – “протягом 24 годин вивезли весь гральний бізнес – і обладнання, і його власників – за межі країни”. В Україні гральний бізнес легалізований. Тому застосувати методи партизанської  війни навряд чи вдасться.
У Кременчуці зареєстровані 38 підприємств грального бізнесу. 14 – комп’ютерні клуби; 24 – зали ігрових автоматів. Як повідомив пан Биков, протягом 2005 року перевірено 34 заклади з 38. Порушення, виявлені у ході перевірок, можна умовно поділити на кілька груп.
Найсерйозніше порушення – у більшості кременчуцьких комп’ютерних клубів не витримуються санітарні норми. Це, у першу чергу, шкодить дітям, які “зависають” там годинами і навіть днями. Як повідомила представник відділу комунальної гігієни міськСЕС, правила облаштування комп’ютерних клубів такі ж, як і для шкільних кабінетів інформатики –  на 6-ти квадратних метрах має бути розташоване одне робоче місце, один комп’ютер. Близько 10 клубів намагаються дотримуватись вказаних  норм. Переважна ж більшість клубів  нормативи не виконує. Комп’ютери напхані один біля одного, перший гравець сидить на голові другого. Другий – на голові третього, і так далі. Таким чином, маємо на малій площі  чималу щільність  некорисного для здоров’я  випромінювання  від комп’ютерів. А також задуху і стрес. Це – для користувачів. А для власників – чималу економію на орендній платі. 
Не виконуються  у клубах  і норми роботи з комп’ютером.  Лікарі вважають, що без особливої шкоди для здоров’я дитина 10-12 років може просидіти за комп’ютером 1 годину 35 хвилин. Підліток 14-16 років – 2 години 15 хвилин.  Але жоден адміністратор клубу не контролює, скільки часу підліток сидить за комп’ютером. Позиція адміністраторів зрозуміла – кожна година сидіння приносить клубу гроші. Але...
Співробітник міської санстанції розповіла про  результат надмірного сидіння за комп’ютером. Нещодавно українські  лікарі не змогли врятувати 14-річного підлітка – він помер від інсульту  “на робочому місці”, просидівши за комп’ютером  12 годин.  Історія сколихнула Україну і багатьох налякала. Але нічого не змінила у законодавстві.
У контексті цієї історії – підліток загинув за комп’ютером – ще більшим фарсом виглядає інформація, озвучена на нараді у міськвиконкомі. Як виявилось, директори  5 міських шкіл  надали згоду на розміщення комп’ютерних клубів прямо на території школи. Це школи №№: 1; 5; 9; 16; 17. У школі  № 5 комп’ютерний клуб розмістився прямо в теплиці. Безумовно, вдалий конверсійних хід для освітян – навіщо ж теплиці “гуляти”?  Залишається  з’ясувати, наскільки цей хід вдалий для школярів?  Цілком зрозуміло, що комп’ютерні клуби у школах максимально вигідні – ось вона, клієнтура, гасає по подвір’ю. Бери її тепленькою. І роби гроші.
Представник міськСЕС повідомила, що головний санітарний лікар Кременчука видав постанову про закриття комп’ютерних клубів у середніх школах № 1 та  № 5. Що буде з іншими “шкільними” клубами, невідомо.
На завершення наради заступник міського голови пан Биков запропонував її учасникам зібратися через тиждень, щоби виробити відповідне рішення стосовно ігрових автоматів та комп’ютерних клубів. Якого роду буде рішення, пан Биков не пояснив. Чекатимемо.  Раптом кременчуцькій владі вдасться створити безпрецедентне рішення – таке, щоб і вовки були ситі, і діти цілі?
Співробітник відділу у справах неповнолітніх  Світлана Жемчужникова розповіла, що під час міліцейських рейдів вони знаходили неповнолітніх в ігрових залах  о третій годині ночі. Пані  нагадала, що, згідно з ст. 184  Закону “Про службу неповнолітніх”, батьки зобов’язані займатися вихованням власних дітей. У даному випадку, хоча б цікавитись, де дитя “клубиться” посеред ночі?
Начальник міського управління розвитку підприємництва та торгівлі пані Жорняк розповіла, що під час планових перевірок їм не вдалося знайти жодного клубного адміністратора, який би мав відповідно оформлену трудову угоду, тобто був штатним співробітником  клубу.  Найчастіше обов’язки адміністратора виконують неповнолітні 16-річні громадяни, які не несуть кримінальної відповідальності у разі скоєння  злочинів та порушень на території клубу.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх