“Птичку жалко!!!”. Пташиний грип. Реальна і вигадана небезпека

20.10.2005, 17:10 Переглядів: 3 717
Людство черговий раз готується до кінця світу. Цього разу через пандемію (всесвітню епідемію) пташиного грипу. Експерт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВОЗ) британський лікар Девід Набарро очолив кампанію протидії смертельному вірусу. Такі повноваження надав йому генеральний секретар ООН.

Вакцини для профілактики пташиного грипу не існує – заявив голова Держдепартаменту ветеринарної медицини в Україні Петро Вербицький

Фото: Дмитрий Бабец

Паніка з приводу пташиного грипу спричинила неабияку активізацію у лавах торговців медичними препаратами, у першу чергу протигрипозними вакцинами. “ТелеграфЪ” зв’язався по телефону з керівництвом кількох  українських птахофабрик. Там нам розповіли, що фабрики, у прямому розумінні, завалені пропозиціями фірм - дистриб’юторів медичних препаратів. Пропонують переважно вакцини для проведення масового щеплення працівникам птахофабрик. Надходять навіть пропозиції щодо щеплення птиці. Керівники птахопереробних підприємств ставляться до цього досить скептично - адже вакцини проти пташиного грипу не існує, а щеплення від інших форм грипу навряд чи врятує. Голова Держдепартаменту ветеринарної медицини в Україні  Петро Вербицький теж висловився з приводу вакцинації:
- На жаль, на сьогодні ефективної вакцини для профілактики пташиного грипу не існує. Ні у ветеринарної служби України, ні в жодній іншій країні світу. Така ситуація склалася через те, що високопатогенний вірус пташиного грипу (Н5,Н7) має понад 200 варіантів. Крім того, він постійно змінює свої морфологічні та антигенні властивості. Дослідження доводять, що є зв’язок між вірусом грипу, який викликає захворювання у людини, і тим вірусом, що призводить до захворювання птиці та свиней. Клінічні ознаки схожі: підвищення температури тіла, ураження дихальної системи – запалення легенів, запалення гортані, слизові виділення.

(“Ефективне птахівництво”, №9/2005)

В Україні пташиний грип не виявлений
За повідомленням голови Держдепартаменту ветмедицини в Україні Петра Вербицького, у ході лабораторних досліджень пташиний грип в Україні не виявлений:
- Враховуючи епізоотичну ситуацію, цього року ми провели серйозний лабораторний моніторинг як домашньої, так і дикої перелітної та дикої синантропної (та, що живе на території України) птиці. Це понад 230 000 серологічних досліджень (дослідження крові). З них понад 100 000 – проба сироваток на високопатогенний грип птиці. За результатами досліджень, високопатогенних (Н5, Н7) серотипів вірусу грипу птиці в Україні не виявлено.

(“Ефективне птахівництво”, № 9/2005)

Україна вже пережила пташиний грип 40 років тому. У 1963-1964 рр. епізоотія високопатогенного грипу птиці уразила домашню птицю південних регіонів України.

(“Агробізнес сьогодні”, № 16)

У прикордонному Ізмаїлі пташиного грипу немає

Перший в Європі випадок захворювання птиці на пташиний грип зафіксований 7 жовтня в Румунії, у містечку Кашурлія Тулчинського повіту. Міністерство сільського господарства Румунії офіційно повідомило про загибель кількох диких  качок від вірусу пташиного грипу. Румунська Кашурлія знаходиться у небезпечній близькості від Ізмаїльського району Одеської області. Відстань між ними – менше 10 км. У зв’язку з цим в Ізмаїльському районі введений карантин. Протягом двох останніх тижнів в плавнях  Дунайського біосферного заповіднику (на українській території) спеціалісти відстрілюють дику птицю для дослідження на наявність вірусу пташиного грипу. Проведений аналіз крові 100 забитих птахів. Вірус пташиного та будь-якого іншого грипу не виявлений.

(18 жовтня 2005р., за повідомленням Оксани Павлової з Одеської області спеціально для “Телеграфу ДДС”)    

Кременчуцькі ветлабораторії не спроможні ідентифікувати вірус пташиного грипу

В Україні пташиного грипу поки що немає. Тому немає і серйозних підстав відмовлятися від звичної курятини. Але хотілося б їсти її спокійно. Як себе заспокоюють люди? Вони думають, що у магазинах купують якісну, перевірену ветслужбою птицю з птахофабрик. А на ринку – якісну свійську птицю, перевірену ветеринарною лабораторією ринку. Але чи можуть українські, і конкретно кременчуцькі,  ветлабораторії визначити, чи хворіла птиця на грип? З цим запитанням ми звернулися до спеціалістів.
Ветеринар кременчуцької птахофабрики “Росія” Анатолій Бухикало повідомив: “На птахофабриці регулярно проводяться обов’язкові серологічні дослідження (аналіз крові) поголів’я.  Для птиці, яка не досягла віку 105 діб, такі дослідження проводяться кожні два тижні. Проби ми надсилаємо до Полтави. В результаті досліджень можна виявити антитіла, які свідчать, що птиця контактувала з іншою, хворою на грип, та захворіла сама. Але сам штам – тобто чи це пташиний грип, чи якийсь інший вид – у процесі таких аналізів з’ясувати в Кременчуці, Полтаві, та й, наскільки мені відомо, в Україні, не можливо”.
Чи може кременчуцька  ветеринарна  лабораторія Центрального ринку – саме в ній перевіряють забиту свійську птицю -  встановити, що птиця хвора на пташиний грип? Про це  “ТелеграфЪ” запитав у головного ветеринарного лікаря Кременчука Юрія Сливки. Пан Сливка відповів:
- Не може. Ветеринарна лабораторія ринку займається тим, що їй доручено за штатом. Вона не має технічних можливостей для проведення досліджень на пташиний грип. Це – не її компетенція. Такі проби мають надсилатися до Києва. Наскільки мені відомо, ідентифікувати штам пташиного  грипу може єдина лабораторія, розташована у Великобританії. До речі, румуни саме туди надсилали проби, узяті у загиблої птиці. І чекали відповіді від британців.

Кременчуцькі ветеринари рекомендують

Фото: Дмитрий Бабец

Головний ветеринарний лікар Кременчука Юрій Сливка, коментуючи ситуацію з пташиним грипом, рекомендував мешканцям Кременчука не впадати в паніку, але купуючи м’ясо та яйця птиці дивитися ветеринарні документи та сертифікат відповідності товару – звідки він зайшов до міста?  Без наявності ветеринарних документів забита птиця навіть не береться лабораторією ринку на експертизу. Тож, говорити про якість “безпаспортної” пташки недоречно.
Ветеринари попереджають власників свійської птиці: якщо ваша птиця (кури, качки, індички) почали погано їсти, стали млявими, у курок поміняв колір гребінець, або ж почався падіж птиці з незрозумілих причин – обов’язково звертайтесь до ветеринара.  Вчасно встановлена причина загибелі птиці, у першу чергу, захистити вашу власну сім’ю.

Курятину з цих регіонів ввозити до України заборонено!

Від початку епідемії пташиного грипу у Південно-Східній Азії знищено 140 мільйонів курей. Збитки індустрії складають 10-15 мільярдів доларів.
Фото: Дмитрий Бабец

Санітарна служба Полтавської області повідомляє, що пташиний грип зареєстрований  в кількох областях Російської Федерації: Новосибірській, Омській, Тюменській, Курганській, Челябінській та Алтайському краї республіки Калмикія, а також у Павлоградській області Казахстану.

(за повідомленням головного  санітарного лікаря Полтавської області В. Ф. Шаповала)

Державний департамент ветеринарної медицини в Україні ввів заборону на імпорт в Україну живої птиці та продукції птахівництва з усіх країн Південно-Східної Азії. З 25 липня 2005 року введена заборона на імпорт з Новосибірської області. З 2 серпня заборона поширилась на продукцію з Казахстану.
Заборона на імпорт із вказаних регіонів триватиме ще протягом року після того, як захворювання на пташиний грип припиняться.

(за повідомленням голови Держдепартаменту ветеринарної медицини Петра Вербицького, “Ефективне птахівництво”, №9)

Кременчуцька птахофабрика “Росія” перейшла на закритий режим роботи

Юрій Хміль, для “Телеграфа”, 17 жовтня 2005 р.
Фото: Дмитрий Бабец

Птахофабрика “Росія” – один з найбільших постачальників курятини у Кременчуці. “ТелеграфЪ” звернувся до директора фабрики Юрія Хміля за коментарем щодо ситуації, яка склалася в українському птахівництві.

- Юрію Леонтьєвичу, які заходи безпеки приймаються на фабриці у зв’язку з загрозою розповсюдження пташиного грипу?
- 22 серпня ми підготували наказ про запобігання розповсюдженню інфекційних захворювань птиці, у тому числі й на пташиний грип. Як ви знаєте, українські птахофабрики працюють у закритому режимі. Дотримання цього режиму суворо перевіряється. Бо коли інфекція проникне, тут шлях один – повне знищення поголів’я. Гадаю, ви звернули увагу, що ваш автомобіль на територію фабрики не пропустили. Та й самі ви зможете туди потрапити лише після дезінфекції та зміни одягу. Наші працівники працюють у спеціальному робочому одязі, який не виноситься за межі  фабрики. Потрапити на саме підприємство можна лише через санпропускники.
- Небезпека ураження української птиці пташиним грипом дійсно існує?
- Небезпека існує завжди. Поки існує птахівництво, поки є і небезпека. Хвороби існували завжди. І страшні часи бували завжди. Я пам’ятаю, як у сімдесятих роках  почалася псевдочума. Тоді поголів’я  геть знищили – всі пішли у полум’я. У 89-му почалася пошесть сальмонели. Теж вистачало проблем. До речі, пташиний грип Україна теж переживала десь у 60-х. Ось так. Хвороб вистачає. Щодо пташиного грипу сьогодні, то, на мою думку, птиця на спеціалізованих  птахофабриках більш захищена. Перш за все тому, що позбавлена контактів з дикими птахами – адже саме вони, як стверджують медики, переносять хворобу. Птахофабрики – господарства закритого типу. Тут менше шансів, що послід хворої дикої пташки потрапить на подвір’я.
- Чи доцільно проводити вакцинацію від грипу працівників птахофабрик, а також птиці? Ця тема активно мусується у пресі.
- Проводити чи не проводити вакцинацію птиці вирішуватимуть нагорі. На сьогодні я знаю, що ефективної вакцини проти пташиного грипу не існує. Місяць тому я був на семінарі з птахівництва у Судаку. Так ось голландці доповідали: нема вакцини. Чув я, що китайці, начебто, виготовили вакцину. Але ж чутки ті не підтвердились. То про яке щеплення мова? Щодо щеплення працівників – теж питання слизьке і до кінця не з’ясоване. Ось у мене на столі лежить з десяток папірців – фірми надсилають пропозиції. Пропонують – за 40 гривень, звичайно, – кожного працівника кольнути. Але від чого? Який до мене грип прийде? А від якого грипу вакцина? Вірус грипу модифікує. Його, якщо не помиляюсь, 200 видів. І вакцина протидіє не проти всіх, а проти конкретного. Хто знає, який він буде? З цим треба розбиратися.
- Які заходи передбачені у разі виникнення пандемії пташиного грипу та його проникнення на територію України?
- А тут захід один – вогонь. На цей важкий випадок у нас передбачений пташиний крематорій. Там встановлюються терикони зі скатів. Закладається птиця у мішках. І пускається вогонь. А всі приміщення птахофабрики дезінфікуються. Маємо ми установку, зроблену з реактивного двигуна. Вона  наганяє у приміщення температуру 110 градусів. А двадцять років тому ветеринарна міліція те саме робила паяльними лампами. Тут правила жорсткі. Територія оточується. Встановлюються санпропускники. Нікого не впускають і не випускають.
- Але ж знищення поголів’я – це величезні збитки.  У Румунії вже зараз вибивають птицю. Чи існує – гіпотетично – можливість, що хтось спробує все-таки хвору забиту птицю продати? Тільки не в Румунії або Азії, а в Україні?
- Навряд. Не дозволять. Птахофабрики ж – не засекречені об’єкти. Знищення поголів’я проводить не сама фабрика, а спеціальні загони ветеринарної міліції. Так у всьому світі робиться. І птиця не вибивається, а спалюється – це різні речі. Попіл не продаси. Ну й по-друге: продавати уражену птицю економічно не вигідно. На моєму підприємстві, наприклад, тільки забити курку коштує 80 копійок. А де гарантія, що вони не повернуться? Тут же таємницю не приховаєш. Щоб патрати хвору птицю, треба наймати людей за страшенні гроші.  Та ще й одягати їх у костюми радіаційного захисту – щоб ні подряпинки, ні синця, бо вірус через них пробереться. Ні, думаю, це не реально.
- Але ж ветеринарні лікарі вважають контрабанду м’яса з-за кордону  одним із найнебезпечніших шляхів розповсюдження вірусу? Ваш же голова Спілки птахівників України   пан Бакуленко офіційно заявив, що протягом 2005 року через митний кордон України контрабандою зайшло 130 000 м’яса – переважно неякісного.
- Ну, що я скажу? Правильно каже Олександр Борисович. Заходить контрабанда. Ще й як. Я по нашій фабриці суджу. На початку року, як прийшов новий уряд, начебто узялися за митницю. У нас тоді навіть Західна Україна почала купувати яйце – бо контрабандні потоки з Польщі перекрили. Але ось вже два місяці, як ситуація змінилася. Перестали західняки купувати у нас продукцію? Виходить, знову відкрився шлях – і пішов потік з Польщі та Угорщини.
- То небезпека існує?
- Я ж  казав, небезпека існує завжди. Та  я дуже сподіваюсь, що нас ця пошесть обмине. Але уважним треба бути. Не соромитись і документи подивитися, звідки зайшло це м’ясо? Готувати його ретельно. Правил гігієни дотримуватись. Та й сирих яєць краще не пити. Поки що.

“А хто довів, що та нещасна качка переносить грип?!”

Анатолій Коваленко, для “Телеграфа”, 19 жовтня 2005 р.
Фото: Дмитрий Бабец

Дикі водоплавні птахи визнані носіями вірусу пташиного грипу. Зараз триває сезон полювання на водоплавну дичину. І триватиме до 1 січня 2006 року. В принципі, існує ризик зараження мисливців. “ТелеграфЪ” звернувся за коментарем до голови кременчуцької міської організації УТМР (Українського товариства мисливців та риболовів), директора кременчуцького мисливського господарства УТМР  Анатолія Коваленка.

- Анатолію Олексійовичу, кременчуцькі мисливці отримали офіційні розпорядження щодо пташиного грипу?
- Так. 30 вересня затверджений план заходів щодо недопущення захворювання птиці на інфекційні захворювання, у тому числі пташиний грип. План підписаний заступником голови Полтавської обласної адміністрації.
- Що доручено мисливцям?
- На період масового перельоту диких птахів ми зобов’язані проводити контрольний відстріл. Забиті птахи надсилаються до області, на експертизу. Контрольний відстріл почався з червня. На 1 жовтня забито 13 водоплавних мігруючих птиць та 22 синантропні (місцеві). Серед них граки, ворони, сороки, сойки). Протягом жовтня забито 2 сірі ворони та дві водоплавні.
- Результати аналізу вам відомі?
- Ну, звісно. Ніякого грипу там немає.
- Які заходи застосовуватимуться у разі виявлення грипу?
- Заборонять полювання. Але я не згоден з цим.
- Чому?
- А ви мені спершу доведіть, що саме ця нещасна дика качка переносить грип! Хто це довів? Чому лікарі вирішили, що це качка?! Ви пригадайте, де почався грип? В Азії! Та не в плавнях азіатських, а на їхніх птахофабриках! Як туди дика качка залетіла?! То хто ж той грип заніс?! Ось вам питання! Я вам так скажу: заборонити полювання – це значить не боротися з вірусом! Якщо вже качка – носій, то її треба знищувати? Чи давати їй летіти далі? І нести заразу?!
- Але ж на полюванні існує загроза зараження для мисливця? І його сім’ї?
- Так і для лікарів така небезпека існує. Треба дотримуватись правил гігієни. Я вам так скажу: з грипом треба боротися. Але ж чиновники дуже полюбляють рапортувати про перемоги та займатися показухою. Заборонити полювання просто. І знищити мисливське господарство просто. А ти спробуй відроди його потім. Оце важко!

Шляхи проникнення пташиного грипу
- Дикі мігруючі (дикі качки та ін.)  птахи. Невідомо, чи переносять вірус синантропні птахи (ті, що живуть на Україні).  До синантропних можна віднести голубів, граків, ворон, сорок, сойок.
- Свійська птиця (кури, гуси, качки, індички), найперше водоплавна, яка вільно пересувається по території, випасається біля ставків і може вступити у контакт з хворою дикою пташкою.
- Контрабандна курятина та яйця. Ці продукти можуть містити вірус пташиного грипу. Вірус зберігається у замороженому м’ясі до 2 років.

Групи ризику серед населення:
- Мисливці, які полюють на дику водоплавну птицю.
- Власники свійської птиці та працівники спеціалізованих господарств.
- Споживач, який ризикує, купуючи м’ясо птиці невідомого походження.

Способи зараження пташиним грипом:
- Основний – повітряно-крапельний. Зараження відбувається від птиці до птиці; від птиці до людини. Випадків зараження людини від людини на сьогодні не зареєстровано.
- Людина може заразитися під час патрання та  приготування птиці.

Вірус пташиного грипу нестійкий. У природі він живе 7-8 годин. Вірус не стійкий до високих температур. Гине при температурі 65-70 0 С. Але чудово зберігається у замороженому м’ясі – існує там 1,5-2 роки.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх