Кременчуцька птиця начхала на грип. Поки що

9.12.2005, 13:12 Переглядів: 3 101
Пташиний грип уже перетнув український кордон – масовий падіж птиці зафіксовано в Криму. Чи загрожує аналогічна ситуація Кременчуку та на скільки місто готове зустріти небезпеку, з’ясовував “ТелеграфЪ”..

Що чути на ринку
На центральному ринку у плані торгівлі м’ясом пернатих та яйцями все, як завжди. Принаймні, продавці на зниження попиту не скаржаться. Біля кіосків з курячими яйцями зранку у вівторок були навіть невеликі черги. Продавець одного з кіосків Наталя каже, що після невтішних новин з Криму кількість бажаючих купити яйця не зменшилась. Така ж картина і біля прилавка з м’ясом птиці у критому ринку – покупці не обминають його, а навпаки, роздивляються, щупають і купують. Та найбільшим попитом користується курятина із фірмових лотків вітчизняних бройлерних фабрик. Схоже, кременчужани сприймають ім’я відомого виробника як гарантію безпеки продукції.
Начальник лабораторії ветекспертизи центрального ринку Тетяна Сливка запевняє, що на даному етапі купувати м’ясо птиці безпечно. Все воно обов’язково проходить через лабораторію. “Без дозволу нашої лабораторії ні одна тушка не потрапить на прилавки, – каже Тетяна Сливка. – Якщо ви знайшли на ній штамп нашої лабораторії, будьте певні – вона “чиста”.
За словами Тетяни Сливки, вживаються особливі заходи безпеки. Створено спеціальну групу із фахівців лабораторії, кожен з яких контролює певну ділянку території ринку, щоб не допустити нелегальний ввіз м’яса птиці.

'Найбільше прохання до населення – не панікувати', –
каже начальник Управління ветеринарної медицини Кременчука Юрій Сливка.
Коментар 'Телеграфу', 7 грудня, 2005 року.
– Юрію Васильовичу, чи існує вірогідність того, що кримський пташиний грип добереться до нас?
– Вірогідність існує завжди, а тим паче, у тій ситуації, яка склалася на сьогодні. Його можуть сюди занести ті ж перелітні птахи. Тому у першу чергу всі, хто утримує свійську птицю, повинні виключити її контакти з перелітними птахами, а також з такими пернатими як голуби, горобці, тощо. Такої небезпеки, як у Криму, в Кременчуці наразі немає. Через наше місто не пролягають ніякі міграційні шляхи птахів, але це ще не означає, що небезпеки не існує взагалі.
– Який різновид вірусу “завітав” до України і які його наслідки для населення?
– Зараз відомо близько 15 різновидів, тобто штамів, прашиного грипу. Але найбільш небезпечним для людини на даному етапі є штам H5N1 – таким грипом від хворої птиці може заразитися людина. Українські лабораторії проводять всі необхідні дослідження, а вирішувати, чи небезпечний вірус, що вразив птицю у Криму, будуть фахівці Італії та Великобританії.
– Чи готовий Кременчук до приходу пташиного грипу?
– Безумовно. Ветслужба готова зреагувати на будь-які тривожні сигнали від населення і вжити заходів у разі необхідності. Наша обласна лабораторія може поставити діагноз “пташиний грип” – вона має у розпорядженні необхідне для цього обладнання. Завдання ветслужби  – оперативно направити їм зразки для дослідження. Найбільше прохання до населення – не панікувати зарані. Щоб отримати всю необхідну інформацуію або повідомити про випадки захворювання птиці, люди можуть зателефонувати на номер нашої гарячої лінії 2-24-94.

Люди пташиний грип не передають
Поки що в світі не було зареєстровано жодного випадку передачі вірусу пташиного грипу від людини до людини. Однак існує версія, що через епідемію серед свійської птиці така передача стає більш вірогідною. Необхідна всього лише правильна рекомбінація між штамом H5N1 і співіснуючим штамом грипу людини. Це може статися, якщо будь-хто з людей або тварин захворіє на людський і пташиний грип одночасно. У такому випадку віруси можуть обмінятися генами і створити новий штам, який передаватиметься від людини до людини. Із запитанням, чи реальна така загроза на даному етапі, “ТелеграфЪ” звернувся до завідувача епідеміологічного відділу міської СЕС Надії Кривошеєвої. “Теоретично така загроза дійсно існує, – каже головний епідеміолог міста, – але на практиці ця версія поки що ніякого підтвердження не дістала”.

Пташиний грип в Україні

Пташину болячку до України принесли “на хвості” перелітні птахи. У Криму, на території трьох районів, де було виявлено випадки захворювання свійської птиці на пташиний грип, запроваджено надзвичайний стан. Перша людська жертва пташиного грипу – головний ветеринарний лікар України Петро Вербицький. На черзі керівництво ветеринарної служби АР Крим.

У зону розповсюдження пташиного грипу потрапило шість населених пунктів у Радянському, Джанкойському та Нижньогірському районах на північному сході Криму, поблизу затоки Сиваш. Там з давніх давен транзитну зупинку роблять перелітні дикі птахи. Спеціалісти припускають, що головною причиною розповсюдження вірусу стали контакти свійської птиці з перелітними пернатими.
3-го грудня наказом президента Виктора Ющенко у Криму було запроваджено надзвичайний стан. За дорученням президента МВС запровадило трьохкілометровий карантинний кордон навколо шести “проблемних” поселень. Навколо них також встановлено десятикілометрову зону спостереження. Щоб не просочила ніяка контрабанда зараженого м’яса, на дорогах Криму діють контрольно-пропускні пункти. На них же всі машини проходять дезінфекцію.
Станом на ранок 6-го грудня, у жителів шести поселень було вилучено 22 тис. 318 голів птиці. Тушки спалювали під пильним контролем ветеринарів. Держава компенсує населенню понесені витрати за вилучених свійських пернатих. Для цього вже виділено 25 млн. гривень. 
За зводкою МНС, масовий падіж свійської птиці почався не в грудні, а в жовтні. Але влада у центрі і на місцях це приховувала. Селяни стверджують, що до того, як їм сказали, що це “пташиний грип”, вони павшу птицю їли - і варили, і смажили – і ніяких наслідків.
Щоб з’ясувати ситуацію на місці, голова держави Віктор Ющенко і міністр аграрної політики Олександр Баранівський відвідали Крим у понеділок 5-го грудня. Результатом цього візиту стало оголошення про відставку головного ветеринароного лікаря України Петра Вербицького. За словами президента, ветслужби не впоралися з загрозою, припустивши професіональні прорарухунки. Президент також переконаний, що у відставку має піти і керівництво ветеринарної служби АР Крим.
6-го грудня, на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради депутати підтримали рішення президента відносно введення надзвичайного стану в шести населених пунктах Криму. Згідно з нормами Закону, надзвичайний стан запроваджується на строк не більше 60 днів. Окрім того, президент має право як подовжити строк дії надзвичайного стану, так і припиниту його дію. Все буде залежати від того, як складатиметься ситуація далі.

Споживачеві на замітку

· Вірус курячого грипу може жити 1,5-2 роки в курячому м’ясі глибокого замороження
· Вірус гине при термічній обробці м’яса високими температурами:
При t 45°С – вірус гине за 5-6 годин,
При t 65°С – вірус гине за 20 хвилин,
При t 85° С – вірус гине за 10 секунд
· Тож заразитися пташиним грипом через шлунково-кишковий тракт, вживаючи правильно приготоване м’ясо, неможливо. Головне – не їсти сирого м’яса і не пити сирих яєць.
· Основну небезпеку становить жива птиця-носій інфекції. Вірус передається від хворих птахів людині повітряно-крапельним шляхом. Зараження людини можливе також у випадку забою чи розбирання тушки інфікованого птаха, а саме  при прямому проникненні віруса в кров.
· Інкубаційний період зараження пташиним грипом – сім днів.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх