12 років ув’язнення – за навмисне вбивство

2.04.2009, 12:14 Переглядів: 1 963
25 вересня минулого року біля одного з будинків по вулиці Бутиріна було знайдено труп чоловіка..
Фінал партії у шахи

Як виявилося, його під час «п‘яної» сварки убив ножем знайомий. Звинувачений у вбивстві, cпочатку, в злочині зізнався, але згодом від своїх слів відмовився. Суд вислухав усі доводи прокуратури й адвокатів та вирішив покарати вбивцю 12-ма роками в’язниці.

24 вересня 2008 року близько 23-ої години в квартирі 59 однієї з багатоповерхівок по вул. Бутиріна розігралася трагедія. Як заявив 24 березня під час судового слухання заступник прокурора Полтавської області Анатолій Мельник, 24 вересня в гості до раніше судимого громадянина Іванова* завітав знайомий Петров і попрохав заночувати, аби наступного дня швидше дістатися до роботи. Іванов не заперечував, тим паче, що раніше він вже дозволяв знайомому ночувати у себе вдома. Петров сходив додому за речами, і вони сіли пити горілку та грати в шахи. Непорозуміння між двома чоловіками виникло саме при грі в шахи. Приблизно о 23.00 вони вийшли з кімнати до кухні покурити. Там зав’язалася сварка, що переросла в бійку. Іванов схопив ніж та наніс два удари гостю. Один – у шию, другий – у груди.

– Судмедексперт вважає, що удар у грудну клітину був смертельним, бо було пошкоджено легеню, і поранення супроводжувалося сильним крововиливом, – каже прокурор Мельник. – Від отриманих пошкоджень Петров помер, не приходячи до тями, на підлозі кімнати.

Побачивши, що його гість мертвий, Іванов пішов у гості до колишньої дружини. Він все їй розповів і попросив допомогти позбавитися тіла. Жінка відмовилася, пояснивши, що потрібно йти з чоловіком на ринок. Однак увечері вона таки прийшла… За свідченнями жінки, вона побачила вбитого Петрова замотаним у ковдру, з пакетом на голові. Разом із Івановим вони вирішили зачекати ночі і позбавитися тіла. Жінка сіла дивитися телевізор і заснула. Іванов розбудив її після півночі, і вони винесли труп та поклали на лавочку біля будинку. Потім повернулися до квартири та лягли спати.

Тієї ночі, 25 вересня, один з чоловіків повертався додому на таксі і вони з водієм побачили труп. Чоловік викликав міліцію та «швидку». Слідчі помітили, що сліди крові ведуть до квартири Іванова. Тієї ж ночі Іванова та його колишню дружину затримали, розповів у суді прокурор.

За його словами, в ході слідства Іванов спочатку свою провину визнав, але згодом заявив, що смертельне поранення Петров, начебто, наніс собі сам. При сварці Іванов лише оборонявся. Підсудний заявив також, що погодився себе оббрехати під тиском слідчого.

Прокурор натомість зазначив, що тиску на громадянина Іванова не було, і це підтверджується судмедекспертизою і перевіркою прокуратури.

– Такі заяви Іванова – це намагання пом’якшити відповідальність за скоєне вбивство… Немає в світі тяжчого злочину, ніж позбавити людину життя. Життя – основна цінність! – впевнений пан Мельник. У ході судового розгляду він зажадав для Іванова 14 років в’язниці – із урахуванням того, що навмисне вбивство було скоєне під час випробувального терміну за раніше здійснений злочин. 
Адвокат громадянина Іванова заявила, що, на її думку, слідство не повністю довело провину її підзахисного. Мовляв, не всі свідки були допитані, а свідчення підзахисний давав усе-таки під тиском. Адвокат вважає, що Іванов здійснив вбивство через необережність, а не навмисно, і прохала перекваліфікувати справу.

В останньому слові для суду сам Іванов сказав лише кілька фраз:

– Наді мною знущалися правоохоронці. Покази я написав під диктовку слідчого. Я в ході сварки реагував на напад і захищався…Я маю надію на справедливий суд. Себе в умисному вбивстві не визнаю.

Того ж дня суддя Крюківського райсуду Олександр Маханьков виніс рішення, яким визнав Іванова винним у скоєнні вбивства. 
Зачитуючи вирок, суддя вказав, що глибина рани – 9 см – свідчить про те, що Іванов усвідомлював небезпечний характер і передбачав, що від ударів ножем може настати смерть Петрова. Відносно того, що свідчення Іванов здійснював під тиском правоохоронців, суддя зазначив, що це не підтверджується документально. Так, при огляді лікарями Іванова після скарг про тиск, не було виявлено слідів побоїв, а перевірка прокуратури також не виявила порушення у ході досудового слідства.

Вивчивши матеріали справи та заслухавши обидві сторони та свідків, суд постановив позбавити Іванова волі строком на 12 років. 10 років – за умисне вбивство та два – за раніше скоєний злочин. Крім того, суд вирішив задовольнити позов і стягнути з Іванова 100 тис грн за моральну шкоду, нанесену сестрі Петрова внаслідок душевних страждань через втрату брата. Також Іванов має компенсувати матеріальні збитки на поховання Петрова в розмірі більше 3 тис грн. Зачитуючи вирок, суддя заявив, що підсудний неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності, був позбавлений батьківських прав, не працював, зловживав спиртними напоями і намагався скрити сліди злочину. Суд критично віднісся до слів Іванова, що удари він не наносив. Адже дані, які містяться у справі, вказують, що удари були нанесені з силою у життєво важливі органи – шиї та грудну клітину. Після нанесення ножових ударів Іванов допомоги Петрову не надавав. Суддя Олександр Маханьков акцентував увагу обвинуваченого на тому, що даний вирок може бути оскаржений у суді вищої інстанції.

*Всі призвіща змінені



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх