Вишиванка, яка стане окрасою гардеробу маленьких красунь

16.05.2024, 11:15 Переглядів: 489 Р

 

Вишиванка - це не лише частина нашого національного надбання, а й стильний та сучасний одяг.

Вишивані сорочки українки носили з давніх давен: панночок у вишиванках можна побачити на картинах відомих художників та на давніх світлинах, а сам одяг прикрашає вітрини чи не кожного музею української історії та культури. Проте зі здобуттям незалежності вишиванка перестала бути музейним експонатом. Вона зайняла гідне місце в шафі кожної українки, і одягають її не лише на державні свята.

Якщо ви плануєте купити вишиванку для дівчинки, зверніть увагу на кілька нюансів - адже різноманіття моделей і орнаментів дійсно вражає!

Який фасон обрати

У порівнянні з минулим, сучасна вишиванка має безліч варіацій. І якщо на зорі незалежності в магазині можна було придбати тільки класичну сорочку, то зараз ситуація змінилася.

  • Класична вишиванка - сорочка вільного крою, білого або чорного кольору. Зазвичай її одягають на свята або особливі дати.
  • Вишивана футболка - стане в нагоді у повсякденному житті. Колір такої футболки може бути будь-яким, від помаранчевого до ніжно-зеленого, а узор зазвичай прикрашає лише комірець або передню частину.
  • Історична вишиванка - стане родзинкою святкового вбрання. Здебільшого для такого одягу використовують чистий льон, а орнамент вишивають вручну. Звісно, ціна в цьому випадку буде вища, але така вишиванка дійсно вражає!
  • Вишита сукня - ідеальний вибір для маленьких красунь. Стане в нагоді як на свята, так і на кожен день.

Оздоблення вишиванки

Окрім традиційної вишивки хрестиком в Україні існує близько сотні різноманітних технік оздоблення вишиванок! Найпопулярніші з них:

  • вишивка гладдю - зазвичай використовується для створення рослинних та тваринних орнаментів;
  • мереживна техніка - застосовується як для оздоблення одягу, так і предметів побуту;
  • вишивка хрестиком - найпопулярніша техніка для класичних узорів;
  • аплікаційна - складна техніка, яка передбачає створення візерунків з невеличких шматочків різних тканин;
  • штапівка - найкращий спосіб створення легких напівпрозорих узорів;
  • вишивка бісером - надає одягу святковості і відблискує на сонці;
  • машинна вишивка - мабуть найпопулярніший варіант, який використовується для створення сучасних вишиванок.

Які бувають візерунки

У кожному регіоні України склалися свої традиції щодо оздоблення вишиванок. На Полтавщині існує навіть особлива техніка вишивки білим по білому, завдяки якій одяг стає дійсно вишуканим та елегантним, а на Харківщині полюбляють об’ємні орнаменти, які створюються з використанням товстих ниток.

Але не варто забувати й про орнаменти з інших регіонів. Так, Київська вишивка характеризується червоними та чорними геометричними орнаментами, іноді з додаванням зелених кольорів, на Яворівщині надають перевагу блакитному, жовтому та червоному, а Гуцульська вишиванка взагалі вражає уяву: тут не існує обмежень в кольорах.

Останнім часом дуже популярними стали й патріотичні сорочки у стилі “мілітарі”, на яких вишивають не лише герб України, а й літаки, гелікоптери або безпілотники.

Тож вибрати дійсно є з чого. Кожна вишиванка по-своєму унікальна, вона стане справжньою окрасою гардеробу вашої донечки!

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх