Що таке автономна каналізація та як вона працює

28.05.2024, 13:00 Переглядів: 1 740

 

Споруда, облаштування систем очищення стоків на ділянці біля заміського будинку, котеджу починається з вибору відповідного обладнання.


Автономна каналізація повинна підійти вам за ціною, якістю, функціональністю. Щоб краще розібратися в деталях, слід досліджувати принцип роботи всіх типів. Надійна автономна каналізація для приватного будинку може бути представлена в кількох видах. Розглянемо принцип дії найпоширеніших варіантів.

Зливна або вигрібна яма - найпростіша і недорога конструкція


Для утилізації стоків деякі домовласники все ще використовують вигрібні ями. Принцип її роботи дуже простий. По стічних труб з будинку відходи переміщуються до спеціального резервуару. Він може бути виконаний із пластику, бетонних кілець та інших матеріалів. Герметична ємність набирається на сто відсотків, після чого відкачується за допомогою асенізаторської техніки. Така процедура проводиться регулярно – не рідше одного разу на два тижні. Може знадобитися і більш часте очищення, якщо інтенсивно використовується каналізація.

Ємності фільтраційного типу не призначені для експлуатації та обслуговування великої кількості точок. У місті їх також не встановлюють. Але фільтраційні ями вважають найпрогресивнішим варіантом вигрібних. Вони являють собою герметичні ємності з подушкою із щебеню та піску, яка бере на себе фільтрацію. Стоки проходять через насипний шар, поступово очищаються та йдуть під землю. До недоліків зливних ям належать:

  • стійкі неприємні запахи
  • трудомістке обслуговування
  • немалі витрати на регулярне відкачування стоків

Септик та його функціонування


Другий варіант – популярний автономний септик. Це пристрій, який може обслуговувати точки для двох-чотирьох людей, які мешкають за містом. Септик складається із двох камер або більшої кількості ємностей. Стічні води проходять подвійне очищення за рахунок застосування цього обладнання - механічне та біологічне. Спочатку тверді відходи осідають, вода обстоюється. А біологічне фільтрування триває протягом трьох днів. Органічні сполуки нівелюються за допомогою анаеробних бактерій. У процесі очищення може виділятись метан, тому септик завжди оснащується вентиляцією.

Багато або двокамерні конструкції підходять для експлуатації в будинках сезонного використання. Септики розраховані на ділянки без централізованого електропостачання. Очищення фільтрів виконується щомісяця чи рідше, тому складного обслуговування ці каналізації не вимагають.

Локальні системи або станції біологічного очищення


Ці різновиди автономних каналізацій — найефективніші та найпопулярніші. Це складні системи із кількох герметичних камер, пов'язаних між собою. Стоки проходять ряд щаблів очищення - в результаті вода стає придатною для поливу. Монтаж каналізації не вимагає використання асенізаторської техніки, запахи повністю усуваються, виключається складне та часте обслуговування. Принцип роботи локальної очисної системи полягає в наступному:

  • Спочатку стічні маси поділяються механічним способом - нерозчинний залишок осідає на дно. У фільтрі накопичуються великі відходи.
  • За допомогою аератора виконується дроблення твердих органічних сполук.
  • Потім рідина проходить біологічне очищення з використанням анаеробних або аеробних бактерій.
  • У відстійнику від технічної води відділяється мул.
  • Відбувається фінальна стабілізація рідини в камері.

Саме біологічні фільтри кардинально відрізняють локальні системи від септиків та примітивних зливних ям. На виході можна отримати воду, очищену на 98%, цілком придатну для поливу та іншого використання.

Різні моделі автономних каналізацій з біологічним очищенням представляють унікальні технології. Наприклад, системи AQUATEC, які найчастіше вибирають споживачі, функціонують з урахуванням запатентованої методики VFL (вертикально-проточний лабіринт від англ. Vertical Flow Labyrinth). Ця технологія дає максимальний ефект за незначного енергетичного споживання. Вертикально-проточний лабіринт успішно застосовується в автономних каналізаціях AQUATEC у багатьох країнах Європейського Союзу. Аеробний принцип відповідає за повну деградацію органічних сполук у стічних водах. Останні повністю мінералізуються. Азот, фосфор, миючі засоби — це видаляється, що дозволяє повторно використовувати технічно чисту воду.

Головна перевага біологічних станцій у тому, що їх експлуатації не потрібні змінні фільтри і хімікати. Для нормальної роботи потрібний лише компресор. Він забезпечує активну подачу стисненого повітря та проводить рециркуляцію мулу. Автоматизована робота ЛОС не потребує втручання людини. Проводиться лише плановий огляд раз на рік.

Як вибрати автономну каналізацію для приватних будинків?


Питання вибору автономної каналізації для заміського будинку, дачі гостро постає під час переїзду перед власниками житлової нерухомості. Не можна зволікати з облаштуванням, але й поспішати при відборі теж не слід. Здійснені помилки буде складно виправити. Існує кілька видів систем для очищення стічних вод. Вони розрізняються за функціоналом, якістю ліквідації відходів, складності в обслуговуванні, розцінками. Зваживши всі плюси та мінуси, визначивши ключові критерії для вибору, ви зможете замовити відповідний пристрій. Сучасна автономна каналізація від виробника AQUATEC користується широким споживчим попитом. Але перед остаточним вибором необхідно звіритися зі своїми потребами, уточнити низку параметрів.

Критерії для вибору автономної каналізації


Призначення будівлі грає першорядну роль під час виборів. Якщо будинок використовується сезонно, не застосовується для постійного проживання, можна обійтися найпростішою вигрібною ямою. Але в інших випадках вам знадобиться облаштування септика або станції біологічної очистки. При виборі автономної каналізації керуйтеся такими критеріями:

  • розміри та геологічні особливості земельної ділянки
  • склад грунту та рівень підземних вод
  • потрібний обсяг стоків, кількість відходів, що скидаються, — з розрахунку на добу, залежить від кількості людей, що постійно проживають, гостей будинку
  • матеріал обладнання та глибина пролягання труб
  • фінансові можливості — необхідно одразу закласти бюджет на облаштування каналізації, виходити з цієї суми.

Зазначені критерії добору допоможуть прийняти правильне рішення та облаштувати системи очищення стоків на довгі роки. Бажано проконсультуватися зі спеціалістами, додатково уточнити, який варіант вам більше підійде. Продуктивність обладнання не повинна бути меншою за триразовий обсяг стоків за добу. Це дуже важливо, оскільки на очищення зазвичай витрачається не менше трьох днів. За існуючими стандартами на одну людину припадає близько двохсот літрів стічних вод. Помилки, допущені при монтажі, розробці проекту, можуть призвести до негативних наслідків. Тому необхідно скрупульозно підійти до вибору та вивчити основні різновиди очисних споруд.

Вигрібна або фільтраційна яма


Це бюджетний варіант, який вимагає великих фінансових вкладень. Але його обслуговування обходиться дорого. Герметична ємність вимагає частого очищення - щонайменше раз на тиждень з використанням асенізаторських машин.

Вигрібна яма - накопичувач для приватного домоволодіння, який виготовляється із пластику, залізобетонних кілець, цегли. Це ємність, в яку колектором зливаються стічні води. Трубопровід обов'язково повинен бути прокладений нижче за рівень промерзання грунту, або потрібно додаткове утеплення. При виборі вигрібної ями врахуйте, що її відстань до житлового будинку не може бути меншою за 10-15 метрів. Це обов'язкова умова монтажу. Близьке розміщення може спровокувати розмиття фундаменту та призвести до руйнівних наслідків.

Септики та їх види


Ключове завдання автономної каналізації полягає в тому, щоб забезпечити чистку стоків до безпечного рівня. Її вирішують септики, що відокремлюють біологічні, механічні та хімічні домішки від води. Стоки перетікають із однієї ємності або камери в іншу для максимального очищення. Розрізняють такі варіанти септиків:

  • з полем фільтрації - включають відстійник і розподільний колодязь, перфоровані трубопроводи. Відрізняються високою продуктивністю та не вимагають обслуговування протягом тривалого терміну. Підходять для земельних ділянок великої площі.
  • з інфільтратором - справляються із залповими скидами, не вимагають частого обслуговування, прості у монтажі, не займають великої території. Конструкції включають труби, подушку із щебеню, інфільтратор та вентиляційні системи

Станції глибокого біологічного очищення як універсальне рішення


Автономні каналізації, що працюють за принципом біологічного очищення стічних вод, забезпечують максимальний ефект за мінімальних витрат на обслуговування. До плюсів відносяться:

  • повна мінералізація стоків, видалення органічних сполук;
  • глибоке очищення до 99%, що дозволяє використовувати воду для технічних потреб;
  • простий монтаж;
  • відсутність неприємних запахів та потреби у залученні асенізаторських машин;
  • економія на фільтрах та хімічних препаратах — вони не потрібні для якісного очищення;
  • тривалий термін експлуатації — не менше 25 років;
  • компактні розміри, можливість встановлення на будь-яких ділянках.

Станції біологічної очистки не вимагають обігріву в зимову пору року. Вони функціонують за рахунок компресора, що подає стиснуті повітряні маси в аераційні конструкції. Такі автономні каналізації підходять більшості домовласників.

В Кременчуці тепер також є представники компанії ТОВ «АКВАТЕК-УКРАЇНА» - це Акватек Кременчук. Щоб замовити послугу з встановлення автономної каналізації або отримати консультацію, можна подзвонити за телефоном або написати в дірект.

Контакти Акватек Кременчук:

Телефон: 050-623-76-75

інстаграм: @aquatec.in.ua/ua

фейсбук: facebook.com/aquatec.kremenchuk

youtube: youtube.com/@aquatecinua

тік-ток: @aquateckremenchuk

сайт: aquatec.in.ua/ua

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх