Складний ніж - не прикраса, а надійний помічник

4.06.2024, 14:20 Переглядів: 666 Р

 

Часи міняються, і життя диктує нам нові умови. Багато хто постійно носить з собою не лише ліхтарик, запальничку і павербанк, а й складний кишеньковий ніж - адже ці предмети можуть знадобитися будь-якої миті. Спробуємо з’ясувати, як підібрати ніж, який підійде саме вам.

Якщо ви вирішили купити ніж вперше, варто трохи заглибитися у цю тему - адже ніж мусить не лише гарно виглядати, а й виконувати свої функції. В іншому випадку замість корисного інструменту ви отримаєте хіба що колекційну прикрасу, якою можна похизуватися перед друзями - та й усе.

Призначення ножа

Перше, про що потрібно подумати перед тим, як придбати клинок - це те, для чого ви будете його використовувати. Саме це є ключовим параметром вашого вибору. За призначенням ножі діляться на кілька типів:

  • Для побутових та господарських потреб. Для розрізання упаковки, нарізання паперу та інших щоденних дій краще обрати невеликий, легкий ніж з мінімальним функціоналом.
  • Для активного відпочинку та туризму. Любителям походів підійде ніж більшого розміру з додатковими функціями та корисними інструментами. Варто обирати товстіший та міцнішій клинок з якісного матеріалу та з надійною фіксацією леза.
  • Полювання та риболовля. Головними критеріями мають стати зручність, міцність, стійкість до корозії та гострота леза.

Ніж - особиста річ

Складний ніж має не лише подобатися вам зовні (хоча це теж важливо), а й враховувати ваші індивідуальні особливості. Якщо для виконання більшості завдань ви користуєтеся правою рукою, все просто, можете обирати будь-яку модель. Але шульгам потрібно звернути увагу на замок ножа - тобто механізм фіксації леза.

 

Існує кілька популярних типів цього механізму, які розроблені виключно під праву руку - Liner lock, Frame Lock, Compression Lock, Button Lock. Звісно, відомі бренди можуть запропонувати моделі з такими замками й під ліву руку, але такий ніж точно коштуватиме чимало. Тож шульгам краще звернути увагу на інші типи замків, приміром Back lock, Axis lock, Tri-Ad-Lock, XR-Lock, Dura-Lock.

Сорт сталі і тип заточки

Важливо не лише те, я якого саме матеріалу зроблений ваш ніж, а й наскільки твердий цей метал за шкалою Роквелла. Оптимальною буде твердість від 50 до 60. Якщо цей показник менший, лезо буде “м’яким”, тобто потребуватиме частішої заточки. Більш тверді клинки схильні до крихкості і не витримають великих навантажень. Тож тут краще обирати “золоту середину”.

Щодо типу заточки, останнім часом набувають популярності ножі з серейторною заточкою. Таке “рельєфне” лезо виглядає досить агресивно і справляє враження, до того ж воно чудово ріже мотузки, тканину та різні види упаковки. Проте, таке лезо не буде універсальним - адже його не завжди зручно використовувати. А ще з ним можуть виникнути проблеми в майбутньому, адже такий ніж складно заточити, і тому далеко не всі майстри візьмуться за цю справу.

 

Механізм фіксації

За цим показником складні ножі діляться на кілька типів:

  • Механічний - відкривається обома руками. Така система надійна, але не завжди зручна, адже потребує не лише вільних рук, а й концентрації уваги.
  • Напівавтоматичний - лезо розкладається самостійно при початковому русі, а от складати його потрібно двома руками.
  • Автоматичний - ніж відкривається і складається натисканням спеціальної кнопки. Це зручно і красиво, проте не завжди надійно, такі ножі потребують особливого догляду, адже в механізм може потрапити пил та бруд.

Під час вибору ножа враховуйте усі ці характеристики, і тоді інструмент стане вашим надійним помічником у будь-яких справах. Краще купувати ніж у офіційних дилерів відомих брендів - наприклад, на https://civivi-ua.com.ua/. Так ви зможете бути впевнені, що інструмент служитиме вам протягом багатьох років.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх