Зелена карта на авто — скільки коштує і коли допоможе

Сьогодні, 14:25 Переглядів: 117 Р

 

Сьогодні багато українців подорожують за кордон на своєму власному авто. Для того, щоб під час подорожі не мати ніяких проблем, обов’язково слід придбати поліс автострахування «Зелена карта».

По суті, це те саме, що і наша автоцивілка, але діє договір в інших країнах. Щоправда, скористатися перевагами страхування відповідальності власників авто можна лише в тих державах, хто визнає цю систему.

Система «Зелена карта» забезпечує страховий захист відповідальності власника авто перед іншими учасниками дорожнього руху.  Якщо він стане винуватцем аварії в іншій країні, то усі збитки потерпілим компенсує його страхова компанія. Саме тому просто необхідно мати при собі поліс ще під час перетину кордону. Без цього договору навіть можуть не пропустити до іншої країни.

Виплати за «Зеленою картою» та ціна на неї

Розмір компенсації за договором буде залежати від країни перебування. Відповідно до місцевого законодавства суми виплат можуть варіюватися від кількох тисяч до мільйонів євро. Навіть є країни, де відсутні ліміти на відшкодування збитків постраждалим учасникам ДТП. Здебільшого це стосується компенсацій на лікування людей. Приміром, повністю будуть компенсовані витрати на відновлення здоров’я у Франції, Бельгії, Норвегії, Фінляндії та деяких інших країнах.

Водночас «Зелена карта» для авто в нашій країні коштуватиме практично однаково в усіх страхових компаніях і залежить від типу транспортного засобу, регіону подорожі та періоду перебування за кордоном. Мінімальний термін, на який можна оформити договір, — 15 днів, а максимальний — один рік.

За інформацією національного регулятора МТСБУ, вартість «Зеленої карти» з травня 2024 року для легкових авто з пасажиромісткістю до 9 осіб на 15 днів складатиме близько 26 євро, на 1 місяць — 42 євро, на пів року — 220, на рік — 295 євро. Аналогічно розраховані ціни на поліс страхування відповідальності водіїв, що керують автобусами, вантажівками, мотоциклами.

Як і де придбати «Зелену карту»

Непоодинокі випадки, коли автовласник забуває заздалегідь придбати «Зелену карту» і потім змушений купувати її одразу перед перетином кордону. Дуже не радимо так робити, бо тоді прийдеться втрачати час на пошук можливостей оформити договір. Також є ризики переплат або оформлення договору в ненадійній організації. Крім того, поспішаючи купити поліс, можна неправильно порахувати дні перебування за кордоном і тоді, якщо станеться аварія у день, коли страховка вже не діятиме, водію доведеться сплатити штраф і самостійно компенсувати витрати постраждалих.

Тому плануючи виїзд в іншу країну, водій повинен заздалегідь вивчити питання, де можна оформити договір. Потрібно обирати надійну компанію, яка гарантує надання сервісних послуг високої якості. Однією з таких організацій є СК «УНІКА». Для оформлення «Зеленої карти» в цій компанії достатньо на сайті у відповідному підрозділі залишити свою заявку і контактні дані. Далі з вами зв’яжеться оператор і уточнить усі деталі. Після оплати ви отримаєте договір і можете бути впевнені, що у разі ДТП в іншій країні ви будете мати надійний фінансовий захист.

Що робити після аварії за кордоном, щоби скористатися страховим полісом без проблем

Перший обов’язковий крок — це огляд місця ДТП. Далі слід викликати поліцію та швидку допомогу. Останню — якщо є постраждалі. Від представників патрульної служби треба отримати довідку про те, що сталося. Якщо вам пропонують підписати документи, а ви не розумієте, про що йдеться, краще не підписувати, а зробити відмітку, що ви не розумієте мову документів.

Ще одна порада — намагайтеся якомога краще зафіксувати обставини ДТП. Для цього слід використати усіх сучасні технології — фото, відео і та ін. Ретельно фотографуйте пошкодження усіх автомобілів. Це може знадобиться у разі спірних моментів зі страховою. Якщо знайдете свідків, це дуже добре, особливо, якщо вони дочекаються приїзду поліції. У випадку, коли вони не можуть чекати, збережіть собі їх контактні дані. Вони можуть також допомогти, якщо не зовсім зрозуміло, хто є винним у дорожній пригоді.

Як діяти, якщо сталася незначна аварія

Не слід забувати, що зафіксувати обставини ДТП можна і самостійно, не викликаючи поліцію. Для цього у більшості країн ЄС передбачена можливість оформлення європротоколу. За своєю структурою він є однаковим в усіх 47 країнах, що підтримують систему «Зелена карта». Це зроблено для того, щоб будь-який водій з будь-якої держави мав змогу спокійно самостійно його заповнити.

Ви будете зобов’язані віддати копію вашого поліса «Зелена карта» потерпілому водію, тому заздалегідь зробіть декілька паперових копій вашої страховки. Обов’язково слід повідомити про те, що трапилося, у свою страхову. Там вам нададуть чіткі рекомендації, як діяти у конкретній ситуації.

 

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх