Що робити після видалення кісти яєчника

1.08.2024, 13:40 Переглядів: 808 Р

 

Захворювання яєчників — доволі розповсюджена причина звернення до гінеколога. Вони можуть виникати через гормональні збої, порушення овуляції тощо. Деякі з них лікуються тільки оперативним шляхом, наприклад — кіста яєчника.

Операція з видалення кісти яєчника — це лапароскопічна процедура, яка передбачає видалення всіх тканин пухлини та позбавлення жінки дискомфортних симптомів. При цьому, залежно від ситуації, сам яєчник може бути збережено.

У яких випадках та як проводять операцію

Для лапароскопічного видалення кісти існують певні показання:

  1. Ідеться про дермоїдну або ендометріоїдну кісту. Їх неможливо вилікувати медикаментозними засобами — тільки хірургічним шляхом.
  2. Діагностовано параоваріальну кісту. Її потрібно видалити, щоб дати змогу нормально працювати яєчнику.
  3. Виявлена будь-яка кіста великих розмірів. Такі утворення тиснуть на сусідні органи, порушуючи їх кровопостачання й основні функції. Тому, щоб зберегти їхню функціональну здатність, необхідно видалити пухлину. До того ж лапароскопічним методом можливо видалити тільки кісти понад 2 см.
  4. Клінічно виявлена небезпека розриву кісти або перекруту її ніжки. Порушення кровопостачання може призвести до некрозу.
  5. Для кісти характерне швидке зростання. Це може свідчити про високий ризик малігнізації.

У перелічених ситуаціях лікарі клініки Добробут обирають лапароскопічне видалення кісти (або і яєчника також). Операція проводиться атравматично, через лапароскопічний доступ. Переважно вона займає не більше ніж 40 хвилин.

 

Як проходить відновлення після видалення кісти

Період відновлення після проведення операції займає деякий час. Початковий період жінка проводить у стаціонарі, де спеціалісти стежать за її станом. Можуть призначатись антибіотики, знеболювальні, протизапальні засоби. Правила поведінки для жінки включають:

  • уникнення надмірної фізичної активності;
  • уникнення надмірно активних статевих актів;
  • відмову від занять спортом;
  • уникнення походів до лазні та сауни;
  • відмову від проведення часу на активному сонці.

Ці заходи необхідні, щоб прискорити регенерацію тканин та створити всі умови для швидкого відновлення. Вони дозволяють зменшити навантаження на шви та ризик післяопераційних кровотеч. Лазень і саун необхідно уникати, оскільки перегрівання організму згубно впливає на процеси відновлення.

Як правило, протягом двох тижнів проходить період реабілітації, і жінка може повертатися до звичного життя. Якщо спостерігаються порушення в загальному стані, слід звернутися до лікаря.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх