Глюкоза в крові — які є методи її визначення та навіщо це потрібно

Сьогодні, 16:07 Переглядів: 108 Р

 

Вміст глюкози у крові — це важливий показник, який відображає стан багатьох метаболічних процесів. Підвищення її концентрації у сироватці може бути ознакою цукрового діабету чи розвитку інсулінорезистентності, а гіперглікемія призводить до пошкодження тканин і порушення роботи всіх органів та систем. Різке зниження може за короткий термін викликати гіпоглікемічну кому, коли клітини в умовах жорсткого енергетичного дефіциту не можуть функціонувати.

Саме тому аналіз крові на цукор — одне з найпопулярніших скринінгових досліджень. Його проводять рутинно під час кожного профілактичного медичного огляду, він внесений у перелік аналізів, які необхідно здавати щороку. Це дозволяє вчасно помітити перші відхилення та розпочати корекцію.

Методи дослідження глюкози у крові

Сучасна медицина надає багато способів проводити моніторинг рівня глюкози, щоб кожен міг вибрати максимально комфортний для себе. Загалом можна виділити три методи:

  1. Лабораторний. Щоб дізнатися рівень цукру, необхідно навідатися до лабораторії і здати аналіз. Для дослідження можуть брати венозну або капілярну кров. Перший спосіб часто застосовується під час проведення медичних оглядів — отримана венозна кров одразу використовується для декількох аналізів. Капілярна кров отримується шляхом проколу подушечки пальця. Ці дослідження можна виконати у приватних лабораторіях — наприклад, в Ескулабі. Їх проведуть швидко та з максимальним комфортом.
  2. Застосування глюкометра. Більш мобільний метод, для якого застосовують спеціальний пристрій (глюкометр) і тест-смужки. Вістрям проколюється палець, після чого кров збирається тест-смужкою. Глюкометр відображає чіткий результат за декілька секунд.
  3. Застосування інсулінової помпи. Вона призначається тільки за показаннями, якщо встановлено діагноз цукрового діабету. Цей пристрій із певною періодичністю вимірює концентрацію глюкози, фіксуючи навіть незначні зміни. Якщо з'являються ознаки гіперглікемії, цей самий пристрій впорскує необхідну дозу інсуліну.

Обрати конкретний метод можна тільки після консультації з лікарем.

 

Коли рекомендовано моніторинг глюкози

Лабораторний метод рекомендується в декількох випадках:

  • щорічний профілактичний моніторинг — необхідний кожній людині, щоб стежити за станом власного здоров'я та вчасно коригувати патологічні зміни;
  • підозра на цукровий діабет — у такому разі призначається низка аналізів, які дозволяють встановити або спростувати діагноз.

Глюкометр та інсулінова помпа призначаються хворим на цукровий діабет. Найчастіше йдеться про діабет першого типу, який у схемі лікування завжди потребує постійного моніторингу рівня глюкози та введення інсуліну. При цукровому діабеті другого типу інсулін показаний у разі серйозних метаболічних відхилень. Самостійно призначати собі подібні методи діагностики не слід.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх