Пошук роботи на ринку праці України: Jooble про навички, які цінуються найбільше

19.09.2024, 14:00 Переглядів: 539 Р

 

Сьогодні успіхи на робочому місці залежать не тільки від якості виконання безпосередніх обов’язків.

Не менш важливим є те, як спеціалісти працюють у команді, пристосовуються до змін, реагують на стресові ситуації. Все це визначають soft-skills – непрофесійні навички, які дозволяють у разі необхідності виявляти гнучкість й адаптивність, не втрачаючи при цьому своєї продуктивності. У цій статті ми розповімо про навички, які цінуються найбільше. До речі, якщо ви шукаєте нові вакансії, на сайті Jooble можна знайти актуальні оголошення за будь-яким запитом, наприклад, «робота військовим».

Які soft-skills зараз мають попит на ринку праці?

Разом з експертами компанії Jooble ми виділили 5 основних «м’яких» навичок, володіння якими буде корисним для спеціалістів будь-якої сфери.

№1. Адаптивність

Адаптивне мислення – це здатність людини швидко підлаштовуватися під несподівані ситуації, передбачувати можливі варіанти розвитку подій та приймати оптимальні рішення за короткий час. Така навичка набула популярності під час пандемії COVID-19 та повномасштабного вторгнення, коли фахівцям довелося пристосовуватися до дистанційного формату праці, відключень світла, змін законодавства тощо. 

Для поліпшення адаптації HR-спеціалісти рекомендують застосовувати такі стратегії:

  • Life Learning – концепція являє собою постійний професійний та особистий розвиток. У рамках цього підходу людина не тільки зростає у своїй спеціальності, але й розширює світогляд, знання з дотичних сфер.
  • Дизайн-мислення – підхід, в основі якого лежить розгляд одного й того самого завдання з різних сторін. Для цього можна застосовувати ретельний аналіз, обговорення ідей з колегами, тестування, мозковий штурм.
  • «Розум новачка» – сутність цієї методики полягає у тому, щоб на час забути про все, до чого ми звикли задля пошуку нових рішень. Кожна ситуація має розглядатися так, ніби ми чуємо про неї перший раз. Стратегія дозволяє позбутися страхів та упередженого ставлення.

В розвитку адаптивності також допомагає позитивне мислення. Воно допомагає нам фокусуватися на перспективах та уроках, які ми можемо отримати з тієї чи іншої складної ситуації. Як результат, ми фокусуємося на можливостях, а не на тривогах та перейманнях.

№2. Самоорганізованість

Після переходу на віддалену форму праці компанії стикнулися з тим, що велика частка працівників не здатні ефективно виконувати свої задачі поза стінами офісу. Результатами цього часто ставали зірвані дедлайни, збільшення витрат та зниження показників задоволеності клієнтів. Роботодавці були змушені підвищити вимоги до самодисципліни персоналу. Тож зараз кандидатам не варто розраховувати на поступки через незвичні для них умови праці. Щоб знайти роботу, необхідно вміти розподіляти час, боротися з прокрастинацією та знаходити мотивацію.

Для розвитку самоорганізованості рекомендується:

  1. Обирати ціль та щоразу формулювати для себе причини, чому ви бажаєте її досягти.
  2. Визначати можливі перешкоди та заздалегідь планувати стратегії їх подолання.
  3. Позбавлятися факторів, що відволікають – обмежити доступ до соцмереж у робочий час, переводити телефон у режим «Не турбувати», знайти заміну шкідливим звичкам.
  4. Відстежувати прогрес та свої досягнення.

Для підтримання продуктивності також можна самостійно ставити дедлайни по різних завданнях. А за дотримання термінів виконання – кожного разу вигадувати собі маленькі винагороди.

№3. Комунікація

Термін «комунікація» – це не тільки про спілкування з колегами. Важливо вміти формулювати свої думки та доносити їх до людей, слухати та чути співрозмовників, домовлятися, а також вирішувати спірні й конфліктні ситуації. Експерти зазначають, що фахівцям з розвиненими навичками комунікації простіше вибрати вакансію у великих компаніях, взаємодіяти у команді та досягати високих результатів на робочому місці.

Для поліпшення комунікативних здібностей необхідно постійно спілкуватися з людьми, аналізувати їхню міміку, пози, жести у різних ситуаціях. Також корисним буде відвідування тренінгів, вивчення літератури, статей на теми базових принципів психології, міжособистісної взаємодії, поведінки у конфліктних ситуаціях.

№4. Критичне мислення

Критичне мислення – це здатність людини аналізувати інформацію з різних боків та приймати обґрунтовані рішення на основі цього. Така навичка дозволяє завжди відрізняти правду від брехні, не піддаватися маніпуляціям, ефективно доносити свою думку та переконувати опонентів.

Для розвитку критичного мислення фахівці радять наступне:

  • Піддавайте сумніву усе почуте, прочитане та побачене доки не знайдете аргументованих підтверджень.
  • Ставайте на бік опонента та знаходьте причини, згідно з якими його думка може бути правильною.
  • Приймайте рішення за алгоритмом: збір інформації – її аналіз – безпосереднє рішення – визначення його результативності.

Пам’ятайте, що для критичного мислення важливо перестати сприймати світ крізь власне відображення, позбутися упереджень та когнітивних викривлень.

№5. Емпатія

Емпатія – це здатність ставитися з розумінням до думок, почуттів та переживань інших людей. У колективі ця навичка дозволяє створити комфортну атмосферу для роботи, запобігти суперечками, завести приятелів та друзів серед колег. Для розвитку емпатії варто частіше ставити себе на місце інших людей. Проаналізуйте що б ви відчували у їхній ситуації, чого очікували б від свого оточення. Це допоможе краще розуміти психологію поведінки людини у різних випадках.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх