«Тётя попу била!»

25.10.2007, 18:10 Переглядів: 2 618
У кременчуцькому дитячому садочку № 30 вибухнув скандал.  Батьки звинуватили виховательку молодшої  ясельної  групи у жорстокому ставленні до дітей.  Спершу батьки зверталися до завідуючої дитсадка пані Моторної.  На їхню думку, вона проблему не вирішила – просто узяла і перевела опальну виховательку на іншу групу.

Батьки звинувачують виховательку у жорстокому поводженні з дворічними малюками

Дуже маленькі діти стали заручниками вчасно не вирішеного дорослими конфлікту (фотографія публікується за згодою батьків дитини, представленої на фото)

У кременчуцькому дитячому садочку № 30 вибухнув скандал.  Батьки звинуватили виховательку молодшої  ясельної  групи у жорстокому ставленні до дітей.  Спершу батьки зверталися до завідуючої дитсадка пані Моторної.  На їхню думку, вона проблему не вирішила – просто узяла і перевела опальну виховательку на іншу групу.  Після цього лемент підняли  вже батьки у тій  групі.  Зрештою, делегація обурених мам прибула до редакції «Телеграфа».  Дуже схвильовано вони розповідали про жорстоку виховательку, яка  страшенно знущається над  дітьми!  Ми спробували з’ясувати, над ким конкретно і яким чином знущалася  вихователька.  Виявилось, що над дітьми конкретно цих мам вихователька ще не знущалася, але вони дуже переживають, що скоро почне!  Бо їм вже розповіли, яка вона поганюща!
Через три дні після візиту мам  кореспонденти «Телеграфа» побували на розширених батьківських зборах у дитсадку № 30.  Проводив їх заступник начальника міського відділу освіти (далі у тексті «міськво») пан Лобода.  Крім нього, на збори прибули психолог міськво, голова вчительської  профспілки  та інспектор дошкільних дитячих закладів.  В актовій залі набилося  майже чотири десятка  обурених батьків та півтора десятка співробітників дитсадка на чолі із завідуючою.
Заступник начальника міськво намагався  виступити миротворцем та трохи пригасити  пристрасті, але йому  це не вдалося.  Потерпіла  фіаско і психолог міськво.  Пані намагалася  продемонструвати толерантність до всіх сторін конфлікту, але необачливо дорікнула батькам тим, що вони не надто добре підготували свою малечу до дитячого садочку.  Майже одразу після цього збори перетворилися  на великий  кагал. Батьки кричали, що міськво хоче «зам’яти» конфлікт і «відмазати» обвинувачувану виховательку.  Крику було багато, але більшість кричала у дусі «всі люди знають, всі люди кажуть!»  Чітко висловилось усього кілька батьків.

«Тётя попу била!»
Тато маленької Лізи розповів, що його дочка дуже весело бігала до дитсадочка, їй там подобалось – вона любить гратися з дітками.  Через кілька днів після того, як на групі почала працювати обвинувачувана вихователька, Ліза відмовилась йди до дитсадка і розплакалась.  Батьки запитали її, чому так? Адже їй подобалось гратися у садочку з дітками?  Ліза (2 роки 9 місяців) сказали, що її били. Батьки поцікавились, які дітки її побили. Мала відповіла: «Тьотя попу била!» - і показала, як. Після цього Лізін тато написав скаргу на ім’я завідувачу  дитсадку (лист від 03.07.2007) з проханням розібратися у ситуації.  08.08.2007 завідувач  дитсадка № 30 пані Моторна повідомила батьку Лізи, що його скаргу розглянули на оперативній нараді педколективу дитсадка і вирішили перевести виховательку, про яку йде мова, на іншу групу.
 
«Звідки я знаю, що з вашим Данею!»
Бабуся маленького Дані (2 роки 7 місяців) розповіла, що влітку, коли у групі було усього три дитини, вона прийшла забирати Даню з дитсадку і побачила у нього на лобі величезну «криваву» гулю. Даня ще толком не розмовляє, тож  бабуся прожогом  кинулась до виховательки із запитанням: «Що це за гуля?! Як він ударився?!»  Вихователька відповіла: «Звідки я знаю, що з вашим Данею?!»  Бабуся не відчепилася, і тоді вихователька їй сказала: «Краще заспокойтесь, бо я вам швидко доведу, що він у вас дебіл!»
За словами бабусі, після тієї гулі Даня кілька днів погано спав і боявся заходити у групу на тихий час – ревми ревів і упирався.
Ще одна мама розповіла, що вихователька заявила, начебто її мала дитина геть покусала та подряпала  цю саму виховательку.  На жаль, мама не назвала свого прізвища.
Крім того, батьки, присутні на зборах, звинуватили виховательку у тому, що вона дуже зверхня, холодна і недоброзичлива – і до дітей, і до батьків.

«Опергрупа, на виїзд!!!»
Мабуть, вже час розповісти, що ж сказала сама обвинувачувана?  А нічого.  Вихователька на збори не з’явилася.  Замість себе вона прислала міліцейську  опергрупу.  Оце було ефектно!   Уявіть собі: актовий зал у дитсадку, навколо різні зайки, мишки та пузаті ведмедики.  Серед них кричать, обурюються і навіть плачуть люди – бо ніхто ж їм так і не сказав, що робити?  Як захистити   власних  зовсім маленьких дітей?  І раптом  з’являється капітан Зайцев!  А разом з ним, здається, сержант.  Капітан виявився  спокійний, чемний, навіть  не кричав: «Всем на пол!!! Работает ОМОН!!!»  Просто запитав, де тут  громадянка, яка перешкоджала нашій виховательці вільно вийти з дитсадка і силоміць тягнула її до актової зали?!   Бо треба скласти протокол і провести перевірочку – адже до міліцейського відділення на  Молодіжному надійшло повідомлення, що тут – у дитсадку – попирають громадянські права порядних людей!
Ага, ми ледь не забули додати, що у кільватері за капітаном просувалась та сама вихователька.  Громадянку, яка «попирала права порядних людей» швидко  вирахували – це виявилась одна з мам.  Вона дуже плакала.  Вихователька тим часом зникла, залишивши капітана Зайцева на сторожі її громадянських прав.  А миротворець і заступник начальника міськво пан Лобода оголосив, що комісія  міськво проведе службову перевірку за скаргами батьків і через місяць  їх  поінформують про висновки комісії.  Поки триватиме перевірка, вихователька працюватиме і далі.

«Я – человек высоконравственный!»

Перш, ніж вихователька зникла, «ТелеграфЪ» отримав її  коментар.  На вимогу респондента, наводимо коментар мовою оригіналу:
- Начну с того, что я – человек образованный! Я – человек с высшим образованием! И я продолжаю учиться – учусь в аспирантуре!  Я работаю здесь семь лет, и все эти семь лет заведующая детского сада  Моторная оказывает на меня давление! Как юрист по образованию, я понимаю, что это такое!  Моя мама писала жалобу на имя Шиян, когда переполнилась уже чаша терпения!  Всех этих родителей, которые там сидят, я даже в глаза не видела!  Я всего четвертый день работаю с их детьми!  Я детей толком не знаю! Все эти обвинения – ложь! Думаю, родители просто от кого-то это слышали.  Я – высоконравственный человек!  Я не так воспитана, чтобы избивать детей! Все это козни заведующей!

«Дітей вона не любить!»

«ТелеграфЪ» також отримав коментар завудувача дитсадку № 30 пані Моторної:
- Гадаю, ви й самі розумієте, що я не підбурювала  батьків проти вказаної  виховательки.  Одне можу сказати – дітей вона не любить. Однієї  вищої освіти тут недостатньо. Коли б могла її звільнити, я б це зробила. Але у мене не було такої можливості.  Крім того, її мама весь час скаржиться на мене  до райво.  Зверніть увагу, у нашому колективі немає жодної людини, яка б її підтримала. Це багато про що говорить».

Що робить?

:оден спеціаліст міського відділу освіти  так і не пояснив «Телеграфу», як же поводитись з маленькими дітьми у такій ситуації?  Як їх захистити і при цьому не посилювати напруження ще більше?   Тому ми звернулись за коментарем до професійного психолога пані Разводовської:
- Складність у тому, що діти ще дуже маленькі, вони не можуть чітко  розповісти, що з ними відбувається у групі. Крім того, діти взагалі-то схильні до певних фантазій. Але батькам варто дуже уважно придивлятися до змін поведінки дитинки. Якщо їй завжди подобалось ходити до садочку, і раптом вона  відмовляється йти у групу день, другий, третій, це може свідчити про реальні проблеми. Якщо дитина здорова, виспалась, вона так просто не вередує.  Знову-таки, дитині може бути погано не лише тому, що у групі з нею роблять щось страшне. Такій маленькій дитинці буває дуже  погано, наприклад, від емоційної холодності вихователя.  Два рочки – той вік, коли дитя потребує турботи, кохання, лагідності.  Холодна, жорстка вихователька може викликати у дитини страх.  Але батькам  треба бути дуже обережними – не варто лякати дитину  та налаштовувати  проти вихователя запитуючи: «А вихователька тебе била? А вона на тебе гримала?»  Такі питання треба вирішувати серед дорослих. І як швидше – бо дитяча психіка дуже погано реагує на таке навантаження.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх