«В Україні цьогоріч мінімальна зарплата зросте на 50%», – міністр соцполітики

12.08.2016, 15:06 Переглядів: 4 597

«В Україні цьогоріч мінімальна зарплата зросте на 50%», – міністр соцполітики

«Мінімалку» планують «відв'язати» від прожиткового мінімуму

В Україні на 50% зросте мінімальна заробітна плата. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

 

«У рамках існуючої системи більш ніж на 10% мінімалку і прожитковий мінімум підняти не вийде. Але нас це не влаштовує. Ми мусимо одночасно підняти заробітну плату – у бюджетній і не бюджетній сфері, тарифи, ну і, звичайно ж, соціальні стандарти», — цитує Реву прес-служба Мінсоцполітики.

 

Міністр запропонував «відв'язати» один від одного прожитковий мінімум і мінімальну зарплату.

 

- Значить, потрібно шукати альтернативний вихід. Який? По-перше, ми «відв’язуємо» прожитковий мінімум і мінімальну зарплату. Прожитковий мінімум так, як і планувалося, зросте на 10% і разом це – 16%. До речі, вище, ніж індекс інфляції – 12,5% – тобто люди нічого не втратили. Навпаки, нехай і мікроскопічне, але буде поліпшення. А відв’язавши мінімальну заробітну плату від прожиткового мінімуму, ми забезпечимо зростання на 50%, — розповів міністр.

 

При цьому він звернув увагу на те, що в приватному секторі, там де є тіньові зарплати, це нічого не дає людям, оскільки вони, як отримували зарплату в конвертах, так і будуть продовжувати отримувати.

 

Проблеми виникають у роботодавців: тепер вони будуть змушені з цієї зарплати більше платити в бюджет і більше відраховувати ЄСВ. Для людей плюс в тому, що у них збільшується розмір «білої» зарплати і також збільшується ЄСВ в Пенсійний фонд, що має призвести до збільшення пенсії.

 

- Наступного року, якщо вдасться ще на 50% підняти мінімальну зарплату, то вона може становити більше 3000 грн, – каже Андрій Рева. – При середній заробітній платі 5500 грн – це вже буде європейське співвідношення між мінімальною і середньою зарплатами. Водночас, завдяки цьому збільшиться приток грошей, і, фактично, почнеться детінізація економіки. А це дозволить провести осучаснення пенсій і зробити цей процес постійним. Якби кожен рік осучаснювалися пенсії, а для цього потрібно просто мати ресурс, то в нас сьогодні середня пенсія була б десь 4-5 тисяч гривень. А середня зарплата - близько десяти.

 

Крім того, на думку Міністра, це змусить працювати тих хто отримує соціальну допомогу. Адже якщо прожитковий мінімум і мінімальна зарплата мають різницю у 100 гривень, то який сенс працювати. Якщо ж мінімальна зарплата відрізнятиметься у два–три рази від прожиткового мінімуму, то сидіти на «соціалці» стане економічно не вигідно.

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: tyachivnews.in.ua
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх