Чи стане ромський фестиваль візитною карткою міста

18.08.2005, 14:08 Переглядів: 1 875
12 серпня на стадіоні “Політехнік” відбувся Всеукраїнський фестиваль ромського мистецтва “ДУКХ”, присвячений Міжнародному Дню голокосту ромів. У ньому взяли участь найкращі циганські творчі колективи країни, а також найочікуваніші гості – герої серіалу “Кармеліта” – Олександр Барон та Земфіра..
Танець та співи – невід’ємна частина життя ромен

До початку фестивалю залишалося ще більше години, а біля головного входу на стадіон «Політехнік»  вишикувалась черга, та всеодно вільних сидячих місць було багато ( можливо винна вартість квитка – 20 грн.). Всі чекали на початок дійства. Але сцена була порожня. Фанфари, що оповіщали про відкриття фестивалю, пролунали майже з 30-ти хвилинним запізненням. Розпочалася офіційна частина .З промовою виступили: міський голова Микола Глухов, Президент конгресу “ Ромен – України” Петро Григоріченко та  “циганський барон міста”, за сумісництвом ще й Президент фестивалю, Олександр Мещеряков, що згадав про нелегку долю ромського народу, якого спіткав страшний голокост.
Фестиваль розпочався. Під мелодію хвилюючої циганської пісні  до головної сцени вийшли учасники. Яскраві, веселі, запальні, пристрасні! Вже сиві від років дядечки, поважні й гордовиті тітоньки, гарні молодиці, запальні парубки і  зовсім малі діти. Учасниками фестивалю були колективи з усієї України: з Києва, Черкас, Нових Санжар, Херсона, Харкова, Переяслав-Хмельницького, Кременчука, Сум... Усі вони виступили гідно - це підтвердили бурхливі оплески глядачів. Запам’яталася вражаюча емоціність танцю чарівної Амалії  з Черкас (у неї, до речі,  був День народження). Просто вразив своєю артистичністю наймолодший учасник конкурсу -  Артур з Херсона. Блискуче виступили й члени сім’ї Мещерякових.

Чарівна Ляля Жемчужна була об’єктом постійної уваги прихильників

Якщо на сцені виступала еліта ромського етносу, то серед публіки було багато простих циган. Іноді здавалось, що йдуть зйомки фільму “Циганка Аза” або “Кармеліта”. У цей вечір, мабуть, всі присутні на концерті зарядилися енергією циган, які вміють “підняти” та “підігріти”публіку. Після кожного виступу глядачі кричали “Браво!” та підтанцьовували під запальну циганську пісню.
Окреме місце у цьому  дійстві займаюли вже майже легендарні Олександр Барон (Микола Лєкарєв) та Земфіра (Ляля Жемчужна) – герої серіалу “Кармеліта”. Нагородою за їх виступи став шквал оплесків і сила силенна прихильників за кулісами, які чекали на автограф. Просто щасливим був той, кому вдалося сфотографуватися з Бароном або Земфірою.
Фестиваль завершився. Оголошені переможці. Святковий салют. Залишаючи стадіон, роми висловили побажання, аби Кременчук ще неодноразово приймав учасників та глядачів фестивалю, а сам захід став   “візитною карткою” міста.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх