Як заробити на дірявій бочці

19.11.2010, 13:59 Переглядів: 2 813
У Стародавній Греції теж дурили виборців…..
Філософ Діоген, якому не потрібно нічого зайвого. Втім, того зайвого в нього й нема…

 

Діоген уславився абсолютно безкорисливою ідеєю: зрікся усіх благ, щоб стати вільним. Але його «послідовники» і тут знайшли зиск: хтось заробляє на цій ідеї гроші, а хтось – голоси виборців. Отака антична філософія!

Діоген уславився абсолютно безкорисливою ідеєю: зрікся усіх благ, щоб стати вільним. Але його «послідовники» і тут знайшли зиск: хтось заробляє на цій ідеї гроші, а хтось – голоси виборців. Отака антична філософія!

Минулого тижня на сцені Міського палацу культури йшла комедія «Діоген» (автори – В.Константинов, Б.Рацер). Її представляли актори Дніпропетровського національного музично-драматичного театру імені Шевченка.  У залі був справжній аншлаг. І публіка не розчарувалася: вистава на дві дії сприймалася немов на одному подиху. Бо під костюмами «стародавніх» греків насправді були такі самі людські натури, з усіма їх вадами та слабостями, як і в наш час… 

Отже, у філософа Діогена, виявляється, є дружина, донька та теща. І поки він там собі шукає філософський закон, ховаючись від рідних то в дуплі, то в собачій буді, його рідні міркують, що б ще продати, аби купити поїсти. Та ось несподіване везіння: з донькою Діогена Міленою хоче одружитися Клеонт, син архонта (правителя). Правда, батько нареченого невдоволений: навіщо йому родичатися з голодранцями? Та Клеонт його переконує: філософ прославить дім правителя!

Архонт згоден. Але у Діогена вже з’явилася ідея! Він шокує рідню запитанням: «Скільки в нас рабів?» «Які раби?» – дивуються отетерілі родичі, в яких і сорочок зайвих нема… І тоді Діоген настільки урочисто, наскільки дозволяє його розпатлана шевелюра та дрантя, виголошує: «Ми всі раби речей! Вдовольняючись малим, можна отримати все!» (тобто свободу). Філософ оселяється в дірявій бочці, звідки його не можуть дістати ні запахи печеного м’яса, ні зваблива гетера Флоремія. 

Мілена та Клеонт у розпачі: їх шлюб під загрозою, бо впливовий батечко нареченого не дає своєї згоди. Але тут до Діогена приходить слава: не сама, а завдяки гетері, яка оголосила себе послідовницею філософа та демонстративно роздала бідним свій одяг. Натовп суне, щоб подивитися на Діогена. І навіть архонт, який спочатку назвав вчення Діогена небезпечним (бо як же впливати на людину, котрій нічого не потрібно), тепер записався в його послідовники.

Але, на відміну від Діогена, жоден з його оточуючих не є безкорисливим. Посада архонта – виборна, і правитель напередодні чергових перегонів  хоче трохи посидіти в бочці.  Для  свого піару! Адже «мрія всіх виборців – урядова особа, якій нічого не потрібно, крім посади». Мілена допомагає архонту, бо хоче законного шлюбу з його сином і життя у статках. А її наречений  Клеонт, як виявляється, заробляє на Діогені гроші: бере плату за право подивитися на філософа.  Гетера теж не «перевиховалася»: вона пішла у послідовниці філософа, бо мріє у такий спосіб привабити більше клієнтів…

Це комедія, яка регулярно розгортається і в нашому сьогоденні: хтось мріє змінити на краще світ і людей. Але таких мало. Більшість просто живе і хоче матеріальних статків. А найбільш спритні удають, ніби теж хочуть змінити світ. Та насправді заробляють на цьому гроші або політичні дивіденди і врешті зводять ідеї до рівня розмінної монети…

На відміну від «нечесних» персонажів комедії, дуже чесною була акторська гра: і виразна міміка, і жести, і блискуча іронія, і чудовий балет та танцювальні сцени. Публіка повірила і по закінченні вистави аплодувала, стоячи. 

P.S. Новообрані мери Полтави та Кременчука оголосили, що працюватимуть за одну гривню. Ну прямо-таки мрія виборців, як у комедії «Діоген»! А ви вірите у щирість мерів?

 

 

Донька Діогена красуня Мілена підкорила серце Клеонта, сина правителя Синопу. 

Донька Діогена красуня Мілена підкорила серце Клеонта, сина правителя Синопу. 

 

Мілені хочеться заміж, а її геніальний батько не вилазить з бочки навіть для того,  щоб зіграти весілля

.

.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх