Театр-студія «Лілея» показав спектакль «Blue Rosea»

7.05.2010, 11:59 Переглядів: 2 217
29 квітня трупа театру-студії «Лілея» відіграла прем’єру спектаклю «Blue Rosea». Трупа складається зі студентів Кременчуцького державного університету. А спектакль «Blue Rosea» створений за мотивами відомої п’єси Теннессі Уільямса – «Скляний звіринець»..

Щойно ми дізналися, що студенти ставлять п’єсу Теннессі Уільямса, одразу вирішили подивитися.  Уільямс – фантастичний драматург.  На нашу думку, найліпший.  Та й репертуар студентського театру нам симпатичний.  Тут немає жодної казки про Попелюшку і молодого стрункого власника Porsche Cayenne. Студенти  полюбляють драми, більш схожі на життя.

 Тому ми і прийшли 29 квітня до холодного  та темного – як завжди – актового залу КДУ. Дивитися  витвір Уільямса в інтерпретації кременчуцьких студентів та їхнього режисера – Олени Тимофієвої.  П’єса про «блакитну троянду»  – дуже сумна і дуже розповсюджена історія про легковажного  батька, нестерпно нудну матусю та їхніх неблискучих  дітей –  лінивого  продавця взуття Тома і його сестричку Лауру, дівчину, яка не відповідає загальноприйнятим  стандартам 90-60-90.  Та ще й кульгає на праву ніжку.  Батько з цієї родини здимів, не залишивши ані грошей, ані зворотної адреси.  Він відчув себе неготовим до подружнього життя, обтяженого двома дітьми і занудою-дружиною.  Дружина залишилась сам на сам із дітьми, відсутністю коштів і власними амбіціями.  

Свою скромну кульгаву дочку вона настирливо  намагається прилаштувати заміж.  А сина, Тома, щодня будить на роботу словами: «Прокинься і співай!!!»  Тепер ви розумієте, чому втік чоловік такої дружини?  Про те саме мріє і його син.  Продавець, пардон, молодший менеджер, Том нудить світом у магазині взуття, і мріє про пальми, баобаби і мулаток – коротше кажучи, про життя подалі від матусі та магазину.  Зрештою, Том таки втече – як і його батько.  Але спершу він приведе  жениха для сестри Лаури.   Джим, жених, виявиться класним  хлопцем.  Справді класним.  Милим і чесним.  Він розповість Лаурі, яке у неї чудове волосся, ніжно її поцілує, і чесно зізнається, що, на жаль, вже закоханий у Бетті.

Потому вони з Лаурою попрощаються назавжди.  Джим, виконавши роль  доброго і чесного  хлопця, повернеться до Бетті.  А Лаура назавжди залишиться зі своєю кульгавою ніжкою і нестерпною матусею.  Ми ж казали, що студенти віддають перевагу п’єсам, схожим на життя.  До речі, для Теннессі Уільямса п’єса «Скляний звіринець» автобіографічна.  У самого драматурга  була сестричка Роуз, яка страждала невиліковними депресіями.  І, здається, так і не влаштувалася у житті.  Та й сам письменник тікав з дому, як той Том – аби лише не жити нестерпно нудним життям, запланованим для нього батьками.

«Лаура, на жаль, приречена...»

На нас справила враження гра Юлії Дуканич, виконавиці ролі Лаури.  Зазвичай, актори самодіяльних колективів «перегинають палицю», граючи героя з фізичними вадами. Вони або дуже-дуже заїкаються, або дуже-дуже кульгають. Зрештою, це перетворює роль на комедійний  гротеск і дратує.  А Юля грала гарно. Вона не дуже-то і кульгала. Зате була такою хворобливо скромною, невпевненою та закритою, якою мала б бути реальна Лаура. Виходило у неї це так природньо, що ми вирішили переконатися, чи не грає актриса саму себе? Ось що розповіла нам Юля:

– На жаль, моя героїня Лаура приречена. Вона так нічого і не зможе змінити у власному житті.  Їй просто не вистачить сил. І вона назавжди залишиться зі своїми скляними іграшками та мамою.  Але я переконана, що вихід є завжди. Треба боротися і за себе, і за своє життя.  Для мене сильна людина – це та, яка сім раз впаде, але вісім раз підведеться! 

 



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх