Скільки коштує утримувати автомобіль у Кременчуці

6.05.2012, 08:30 Переглядів: 6 976


Для когось мати автомобіль – задоволення, а для когось – необхідність. Втім, платити треба і за перше, і за друге. А майбутні автовласники, можливо, і не здогадуються, наскільки виростуть їх щомісячні витрати.

Скільки коштує утримувати автомобіль у Кременчуці

Фото: aveoclub.ru

 

Купити автомобіль насправді – це пів справи. А утримувати його – дорога, а іноді заморочлива справа. Якщо машина нова – будуть витрати на страхування. А якщо вона була у використанні, варто бути готовим до того, що ремонти можуть стати звичною справою.


Витрати: постійні та одноразові


Одноразова витрата, це, звичайно, купівля машини. Але якщо автомобіль куплений у кредит, то його погашення стане постійною витратою.
А взагалі до одноразових витрат належать ті, які не впливають на те, як часто власник буде користуватись своїм авто. Ці разові витрати можуть убезпечити і автомобіль, і власника від можливих неприємностей.


Отже, це:
– Комплект автобезпеки;
– «Будиночок» для машини;
– Автоцивілка.


Що таке комплект автобезпеки?


Згідно з Правилами дорожнього руху, в кожному автомобілі повинні бути: аптечка, знак аварійної зупинки, вогнегасник, буксирувальний трос. Це – стандарт автокомплекту.
На авторинку, у магазинах та автозаправках Кременчука все це можна купити як окремо, так і у спеціальній сумочці. Залежно від вартості комплекту, вміст може бути різним – з жилетами, рукавичками тощо. Ціна комплекту – від 200 до 400 гривень.


– ДАІ зараз не перевіряє ані вміст, ані наявність авто комплекту. – говорить автовласник Віктор. – Але відмовлятися від них, на мою думку, не варто. Та й надто економити – теж. Бували ситуації, коли недорогий буксирувальний трос лопався, коли товариш витягав моє авто з багнюки. А банальна зеленка з аптечки як ніколи стала в нагоді, коли син на природі поранив палець.


Де ночувати машині


Будинок для автомобіля, це – те ж саме, що орендувати собі квартиру або приміщення для бізнесу. Пощастило тим, у кого є власний гараж. Якщо ні – це – чималі витрати.
Купити гараж у Кременчуці коштує від 3-4 тисяч доларів. Оренда – від 250 гривень на місяць. Все залежить від місця розташування гаража. Звичайно, можна залишати машину у дворі. І ризикувати, що вона може потрапити під руку паліям, крадіям і просто ненормальним, що захочуть пошкодити емаль кузова. Найрозповсюдженіший вихід, що знаходять автовласники для ночівлі машини, – стоянка. Ціна – від 7 до 20 гривень за добу.


Автоцивілка


Без автоцивілки за кермо не сядеш. Це – те ж, що і права на водіння машини.
Поліс ОСЦПВ (обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів) є обов'язковою страховкою для власників транспортних засобів. Ціна полісу залежить багатьох чинників і становить 250-800 гривень на рік.


У мережі є сайти, приміром www.osgo.com.ua, де можна розрахувати вартість автоцивілки для вашої машини. У цей онлайн-калькулятор варто лише вбити дані – вік машини, об’єм двигуна та інші. За секунду програма видасть середньоринкову вартість страховки. Тоді автовласнику буде простіше орієнтуватись у цінах, що їх пропонують місцеві філії страхових компаній.


Законом заборонено експлуатацію транспортних засобів на території України без наявності відповідної страховки. Штраф становитиме від 425 до 850 грн.


Більше їздиш – більше витрачаєш


Витрати на пальне – це постійна витрата, як і:
– техогляд
– витратні матеріали


Витрати на пальне труситимуть ваші кишені найчастіше. Вони будуть прямо пропорційними тому, скільки ви їздите . Хто більше їздить – той більше витрачає, адже навіть транспортний збір включили у вартість пального. Для того, щоб підрахувати реальну вартість кожної тисячі кілометрів шляху, необхідно знати витрати палива автомобіля і вартість проходження технічного огляду.


Скільки пального жертиме машина, слід подивитися в технічних характеристиках автомобіля. Як правило, апетит транспортного засобу розраховується в літрах на кожну сотню кілометрів шляху. Також для розрахунку нам потрібно вартість пального. В середньому машина з’їдає 10 літрів на 100 кілометрів


ТО та витратні матеріали


Тут підрахувати буде складніше. Якщо новеньку машину можна погодувати лише маслом, то через кілька років доведеться потроху замінювати запчастини. До речі, важливо мати «власного лікаря» для свого автомобіля. Аби автослюсар був досвідченим, слідкував за машиною та не дер три шкури за ТО чи ремонт.


Ціна на обслуговування кожної моделі автомобіля різна. ТО у більшості з них здійснюється кожні 10–15 тис. кілометрів. На кожному з них поміняють моторне масло і масляний фільтр. Вартість матеріалів і робіт для бюджетного авто складе приблизно 1000-2000 грн. Але зі збільшенням пробігу витрати будуть зростати, пов'язано це з заміною витратних деталей та матеріалів – таких як рідина, свічки, фільтри, гальмівні колодки. Це лише мала частина деталей, які потрібно вчасно міняти, щоб уникнути серйозних поломок. Для кожної марки автомобіля терміни заміни витратних матеріалів розписані в інструкції або ж у цьому питанні вам допоможе ваш автослюсар.


Крім того, в кожної машини має бути запасний комплект коліс або шин. Без зимової гуми в холод і ожеледицю виїжджати не варто. Середня вартість однієї зимової шини – 400-500 гривень.


До постійних витрат також належить авто мийка. Середня ціна по місту – 50-100 гривень, залежно від переліку послуг. Раз на рік ваша машина не відмовиться від хімчистки салону. Це задоволення обійдеться приблизно у сотню доларів. Ціни в Кременчуці – 700-800 гривень.


Незаплановані витрати
«Ні цвяха, ні жезла» – найпоширеніше побажання автомобілісту перед поїздкою. Адже саме вони несуть собою незаплановані витрати. Підрахувати такі витрати, на жаль, неможливо, хоч і ціни відомі. Тут все залежить від удачі – у випадку з цвяхом, і від дисциплінованості водія – у випадку з жезлом. Вартість ремонту одного проколу 40 до 80 грн., залежно від того, наскільки сильно пробите колесо та його діаметр.
Жезл обійдеться трохи дорожче – найпоширеніші штрафи від 250 до 800 гривень. Але якщо не порушувати ПДР, ніхто вас не зупинятиме.

 

Одноразові витрати*


Автобезпека – 200-400 грн.
Гараж:
Купити – $ 3 – 4 тисячі
Оренда – від 250 гривень/місяць
Стоянка – 10 грн/доба – 300 грн/місяць
Автоцивілка – 250-800 грн/рік


Постійні витрати

 
Пальне – 11,30/літр (А-95) – 113 гривень/100 км
Техогляд – 1000-2000 грн (на кожні 10-15 тисяч пробігу)
Комплект гуми – 1,5-2,5 тис грн.
Шиномонтаж – 50-80 грн.
Автомийка – 50-100 грн.
Автохімчистка – 700-800 грн.
Штрафи – 250-800 грн.

 

*середні ціни

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх