Депозити «падають»

25.06.2010, 11:27 Переглядів: 3 970
«Віддавати» гроші на зберігання до банку стає не так вигідно.

Ставки по депозитах, порівняно з минулим роком, вже впали на 4-5%. Банкіри прогнозують, що вони знижуватимуться принаймні до кінця року. Разом із депозитами подешевшають і кредити. Але їх масово не видають, як і раніше. 

Банкіри повним ходом знижують ставки по депозитах. Як розповів Сергій Мотайло, керуючий Полтавською філією «Промінвестбанку», вони очікують, що до кінця літа ставки знизяться до 19-20% річних. Ще не кінець літа, але  в деяких банках у Кременчуці  депозити «впали» до цих позначок, а то й нижче. Причина зниження ставок – банки потроху оговтуються після кризи. Їм вже не так потрібні ресурси. І якщо раніше вони приваблювали клієнтів, пропонуючи їм швидкі та високі заробітки, то зараз ці часи минули.

– Чим вищий ризик, тим вищий дохід, – пояснює Олександр Лагно, заступник керуючого «Придніпровського РУ» Банку «Фінанси та Кредит». – Тому той, хто вкладав кошти у кризові часи, заробляв на депозитах більше. Однак зараз банки не так потребують ресурсів, через що відсотки знижуються. Ситуація у банківській сфері стабілізувалась, люди стали більше довіряти банкам, і немає потреби приваблювати клієнтів високими ставками по депозитах.

Загалом, із початку року ставки по депозитах впали у середньому на 4-5%. Якщо були часи, коли банки пропонували своїм клієнтам надхмарні вкладення під 25% у гривнях та 15% у валюті, то тепер, у середньому, ставки по річних гривневих депозитах становлять 17-18%, у доларах – 9%, в євро – 7%. А це десь на 3- 4 позиції менше, ніж на початку року. І це – не межа. Фахівці сходяться на думці, що депозити будуть дешевшати й надалі:

– Процес зниження ставок за банківськими депозитами спостерігається з початку року і, напевно, ця тенденція зберігатиметься до кінця цього року.  Інший сценарій здається мені маловірогідним. Однак наскільки інтенсивно будуть падати ставки по депозитах, і до якої межі дійдуть, прогнозувати складно, адже це залежатиме від багатьох чинників, – пояснив пан Лагно.

«Банки не знають, куди дівати гроші» – пише про ще одну причину обвалу депозитів журнал «Фокус». «Гроші зараз нікуди вкладати, - видання  цитує Євгена Дем’янова, директора департаменту продуктів і маркетингу для приватних клієнтів «Райффайзен банк Аваль». – Раніше банки залучали депозити для того, щоб видавати кредити, заробляючи на різниці в ставках, а зараз, коли кредитування немає, фінустанови зазнають збитків, виплачуючи високі відсотки по депозитах».

Однак фінансисти уточнюють, що зниження по депозитних ставках зараз стосується лише нових вкладів.  А ті клієнти, котрі уклали депозитні договори раніше, на більш вигідних умовах, отримуватимуть свої відсотки доти, доки строк договору не скінчиться. Після цього їм запропонують укласти нову угоду, однак вже за новими (зниженими) ставками.

Кредити подешевшають разом із депозитами

Однак у новині про депозити, сумної для тих, хто хоче віддати банку свої гроші на зберігання та примноження, є й інший бік. Банкіри кажуть – депозити та кредити завжди йдуть нога в ногу. Тож, можливо, ставки по кредитах зрушать із місця та знизяться разом зі ставками по депозитах. Тим паче, що бажаючих взяти річ у кредит зараз не так вже й багато – люди вже навчані гірким досвідом. Але й банки – теж. Кредитування завмерло і вичікує. Банки не поспішають роздавати гроші направо і наліво, і вимоги до фінансового стану позичальників залишаються високими.  Причина – невпинне зростання проблемної заборгованості клієнтів (тобто кредитів, які люди не повертають банку). За даними НБУ, у минулому році частка проблемних кредитів зросла в чотири рази і склала майже 10% від усіх виданих кредитів. 

НА ЗАМЕТКУ

Банкіри рекомендують класти «вільні» гроші на довгостроковий депозит. Адже відсотки по вкладах будуть лише падати. Тож ви отримаєте більший «навар», якщо поквапитеся укласти договір на більш вигідних умовах.  До того ж, відсотки по довгострокових депозитах завжди вищі, ніж по короткострокових.



 
Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх