А у нас в квартплаті – газ!

6.07.2006, 20:07 Переглядів: 2 540
Тарифи на воду та каналізацію зросли в 1,5 рази, на опалення – в 1,9 раз, а на гарячу воду – в 2,4 рази. З 1 липня відлуння січневих газових відносин з Росією докотилося до звичайних кременчужан. Через те, що вартість кубометра блакитного палива з настанням другого місяця літа зросла, міськвиконком майже вдвічі підвищив тарифи на житлово-комунальні послуги, які зачіпає газова складова. Крім того, зросли тарифи і на послуги водоканалу.
Мал. Дмитра БАБЦЯ

30 червня в залі засідань міськвиконкому було жарко, як в прямому, так і в переносному значенні. Члени виконкому розглядали питання підвищення тарифів. Депутати пропонували поки що з новими тарифами почекати. Але представники влади, взявши під козирок урядовцям, наполягали на підвищенні, посилаючись на урядову постанову про збільшення вартості газу. «Згідно з постановою уряду № 605, з 1 липня зросте вартість одного кубометра газу, тож нам слід переглянути тариф. Тарифи у нас не зростали з травня 2005 року, тоді як всі їх складові виросли. Підприємства працюють у збиток», – пояснював присутнім перший віце-мер міста Володимир Онищенко.

Подорожчала вода...

Мал. Дмитра БАБЦЯ

Тарифи, які діяли до липня не відповідають тим фактичним витратам, які поніс водоканал у першому кварталі, стверджує керівництво підприємства і каже, що через це було отримано більше мільйона збитку. За рік, що пройшов від останнього травневого підвищення вартість електроенергії та паливно-мастильних  матеріалів зросли на 25%, хлор подорожчав на 35%, а мінімальна зарплата – на 43%. Діючі нині тарифи вже „застаріли” і відшкодовують водоканалу лише 77% витрат, тож їх треба збільшувати у 1,5 рази. Такою була позиція водоканалу.
Присутніх на засіданні виконкому депутатів запропановане підвищення спровокувало на емоції. «Самі будують паркани навколо адмінкорпусу, роблять водоспади, вирощують канарок і думають ці затрати перекласти на населення», – обурювалися вони. Пані Добрик (депутат міськради – ред.) попросила керівництво водоканалу поділитися з нею, як при збитковості в роботі можна здійснювати такий благоустрій. Її підтримав головний комуніст міста Володимир Шапран. Останній запропонував владі з цим розібратися.
Говорили і про норматив за яким одна людина в місяць використовує аж 10,5 кубів холодної води. «Це совдепівський норматив. За лічильником виходить в два рази менше», – переконувала Світлана Усенко, член виконкому.
Депутати пропонували поки що не затверджувати новий тариф для водоканалу, уточнити його та повернутись до цього питання на сесії міськради. Проте єдність голів депутатських комісій не похитнула рішучості виконкомівців. Посперечавшись, вони таки затвердили нову ціну на воду з 1 липня.

Тарифи на холодну воду та каналізацію

Показник
Норма споживання
Тариф з 30.05.2005р.
Тариф з 1.07.2006р.
% підвищення

Водопостачання

10,5 м. куб
0,75 грн. (за 1 куб.м.)
1,19 грн. (за 1 куб.м.)
в 1,6 рази
Водовідведення
10,5 м. куб
0,73 грн. (за 1 кв.м.)
1,13 грн. (за 1 куб.м.)
в 1,5 рази

...тепло та гаряча вода

З теплом та гарячою водою, ситуація аналогічна до водоканалівської: зросли витрати на газ, електрику, відрахування на зарплату… Підприємство «Теплоенерго» попросило підвищити тариф у 1,9 раз за опалення та в 2,4 за гарячу воду. Якщо ні, то місто повинно дати підприємству 5 млн. 444 тисячі гривень на відшкодування різниці. У бюджеті Кременчука таких коштів немає, тому влада проголосувала за збільшення тарифу. «Якщо ми цього не зробимо, восени пуск тепла буде під питанням. Ми його не запустимо», – заявив віце-мер Микола Порицький. Нові тарифи для «Теплоенерго» та Кременчуцької ТЕЦ вступають в дію з 1 липня.

Тарифи на тепло та гарячу воду

Показник
Тариф з 30.05.2005р.
Тариф з 1.07.2006р.
% підвищення
Тариф за опалення 1кв.м. загальної площі в місяць з ПДВ протягом року
1,02 грн.
1,92 грн.
в 1,9 рази
Тариф за 1 Гкал за наявності лічильника теплоенергії з ПДВ
88,67 грн.
161,23 грн.
в 1,9 рази
Тариф для населення на підігрів води на одного мешканця в місяць з ПДВ
13,72 грн. (за 3,15 м.куб)
33,74 грн. (за 3,15 м.куб)
в 2,4 рази
Підігрів 1 куб. метра води з ПДВ
4,36 грн.
10,72 грн.
в 2,4 рази

Чи довго протримуються нові тарифи

Перспективи підвищення
В постанові уряду зазначено, що з 1 січня 2007 року ціна за кубометр газу дорівнюватиме розміру, що відповідає економічному рівню ціни. Тепер згадаймо, що Росія у будь-яку мить може переглянути ціну на газ для України. І ніяк не в бік зменшення. Тож варто очікувати, що газ для населення знову подорожчає. «Гарантії, що ці тарифи протримуються довго немає. Такої гарантії не дає навіть уряд», – каже віце-мер Микола Порицький.
Крім того, міська влада незабаром обіцяє винести на розгляд громадськості і нові разрахунки по квартплаті. Їх можуть затвердити вже восени.

Перспективи зниження
Єдиний варіант зменшення тарифів назвав мер Микола Глухов: «Якщо депутати не погодяться з рішенням виконкому про підвищення тарифів, нехай на сесії це рішення відмінять і візьмуть всю відповідальність на себе».

Виконком підвищив тариф з 1 липня незаконно?
Микола Глухов під час засідання виконкому заявив, що нові тарифи набувають чинності вже з 1 липня. Натомість розділ 5, статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» вимагає наступного: «У разі зміни вартості житлово-комунальних послуг виконавець/виробник не пізніше ніж за 30 днів повідомляє про це споживача з зазначенням причин зміни вартості та наданням відповідних обґрунтувань з посиланням на погодження відповідних органів».
Тож, виходить, що нові тарифи можуть бути введені не раніше серпня. В іншому випадку в справу має втрутитися прокуратура.

Скільки нас примусять платити за квартиру
Середньостатистична родина з трьох осіб сплачуватиме за квартиру:
Однокімнатну  130 грн.  (зараз – 74 грн. Ціна, яку рекомендує Міністерство ЖКГ – 130 грн.)
Двокімнатну  249 грн. (зараз – 140 грн. Ціна, яку рекомендує Міністерство ЖКГ – 249 грн.)
Трикімнатну  319 грн. (зараз – 182 грн. Ціна, яку рекомендує Міністерство ЖКГ – 319 грн.)
Сюди входить плата за послуги водоканалу, теплозабезпечення, гарячу воду, газ, електрику і ще старий, діючий з 30 травня 2005 року тариф за утримання квартири.
Якщо сума квартплати більша 20% доходу вашої родини ви можете оформити субсидію.

Бюджетникам додали по “четвертаку”
Уряд трохи підсолодив українцям пігулку з підвищення тарифів. З 1 липня збільшено розмір мінімальної зарплати та пенсії. Мінімальна зарплата зросла на 25 гривень – з 350 до 375 грн. Це означає, що збільшилася насамперед зарплата у бюджетників. Аби вирахувати її, можна стару зарплату помножити на коефіцієнт 1,071, або переглянути таблицю. Разом з тим, в Мінпраці повідомили, що крім окладу перегляду підлягають і індивідуальні надбавки.
З 1 липня надбавки до пенсій родинам загиблих чи зниклих без вісти військових, партизан, учасникам бойових дій, а також дружинам померлих інвалідів війни, які не одружувалися вдруге, зросли з 29,87 грн. до 89,75 грн.
Дружинам померлих учасників війни, бойових дій, партизан, визнаних при житті інвалідами, які не вступали у шлюб повторно, тепер додають не 9,96 грн, а 35,9 грн.

(У наступному номері „Телеграфа” читайте: „Як вижити після підвищення тарифів”)



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх