Дорожчають будівельні матеріали, а разом з ними і житло

20.07.2006, 12:07 Переглядів: 2 733
Наближається чергове подорожчання житла. Це підтверджують експерти в галузі будівництва та нерухомості. Одні з них вважають, що ціна на нього зростатиме виключно в сезонних рамках. Інші стверджують, що різкий стрибок спричинить зростання цін на будівельні матеріали.

Всі будівельні матеріали, що виготовляються на основі цементу, дорожчають. Адже під час його виробництва використовується природний газ. А блакитне паливо останнім часом набуває „золотого кольору”, з огляду на його ціну. „Виробник залежить від вартості цементу, – каже керівник одного з кременчуцьких підприємств, яке виготовляє будівельні блоки, Євген Алексюк. – Поки що ми відчули невеликий скачок цін на цемент. Але ж дорожчають ще й нафтопродукти, щебінь, пісок. Отож ми на 2% підняли ціни на свою продукцію”.
„Ми працюємо на електроенергії, – розповідає менеджер компанії „Бласто”, що займається покрівельними матеріалами, Олег Тристан. – Природний газ не входить у наші витрати. Однак подорожчання на ринку нафтопродуктів дуже відчутне. Для нас важлива ціна на бітум. А вона зросла. Це може потягнути деяке подорожчання будівельних матеріалів. Але ж кожного літа спостерігається сезонне подорожчання”.
Тим часом більшість ЗМІ облетіла крилата фраза одного з керівників турецької будiвельної фiрми, яка споруджує у Донецьку новий стадiон ФК 'Шахтар': 'Навiть у Японiї тi матерiали коштували б дешевше!' Саме так відгукнувся пан Коюноглу про високі цiни на будматерiали в Україні.
„Якщо порiвнювати з 1991 роком, вартiсть матерiалiв для будiвництва зросла вже майже в дев'ять разiв, – сказав начальник Управлiння цiноутворення, експертизи й контролю вартостi у будiвництвi Мiнiстерства будiвництва, архiтектури та житлово-комунального господарства України Петро Губень в інтерв’ю виданню „Експрес”. – А порiвняно з минулим роком – їх цiна пiдвищилася на 16%. Торiк середня зарплата в галузi була близько тисячi гривень. Тепер вона зросла на 50% i становить 1500 гривень. Вiдповiдно, i цiна на будматерiали, у якiй закладено цей заробiток, збiльшилася. Це – об'єктивний процес. Звісно, стрибок цiни електрики й газу потягне за собою зростання вартостi матерiалiв для будiвництва. За деякими оцiнками, вони подорожчають на 20-30%”.
Слово в слово те ж саме переповів „Телеграфу” і заступник міського голови Сергій Бутко, який курирує будівельну галузь у Кременчуці. „Будівельна індустрія зазвичай найпершою реагує на будь-які зміни в економіці, – стверджує він. – Будівництво власне становить ? всієї економіки. Зростання ціни на будівельні матеріали потягне за собою подорожчання житла. Вже цього року його ціна може зрости на 25%”. Щодо покупців нового житла у розстрочку, то, на думку пана Бутка, у вигіднішому становищі опиняться ті, хто вніс 100% оплати, хоч будинок ще споруджується. Натомість, внески тих, хто ще сплачує кредит, можуть бути переглянуті відповідно до пунктів угоди. Зазвичай це передбачається.

„Українці не настільки бідні, аби відмовитись від житла...”
У цієї медалі є й зворотний бік. Чи не впаде платоспроможність українців, які відтепер щомісячно витрачатимуть на квартплату більше коштів ніж раніше? Чи не зменшиться у зв’язку з цим попит, який породжує пропозицію і тримає ціни на ринку нерухомості?
„Не настільки українці бідні, аби через якусь зайву сотню, витрачену на комунальні послуги, відмовитися від купівлі житла, – вважає Тетяна, експерт місцевої агенції „Єдина система нерухомості”. – Минулого року попит на житло спостерігався через молодіжне кредитування. Нині такого попиту немає, кредити оформляють рідше. Однак ціна на 1 кв.м первинного житла тримається на рівні $700, вторинного – $500-650. Спостерігається незначне сезонне зростання, а про падіння взагалі не йде мова. Вартість житла може зрости, коли система кредитування стане більш лояльною, а доходи українців будуть легалізовані”.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх