Тариф «Здоров’я мінус»

3.08.2006, 21:08 Переглядів: 2 151
Більша частина із 200 встановлених у Кременчуці та районі базових станцій мобільного зв’язку працюють незаконно. До того ж отримуючи вигідний стільниковий зв’язок, кременчужани можуть втратити на своєму власному здоров’ї..
Серед звичайних телевізійних антен шукайте їх небезпечних родичів

У Кременчуці та районі встановлено біля 200 базових станцій мобільного зв’язку. Про це повідомив заступник начальника кременчуцького міського управління Міністерства з надзвичайних ситуацій Сергій Геращенко. «Більша частина з них працює незаконно, – каже пан Геращенко, – немає документів на відведення ділянок, технічних умов».
Як відомо, в Україні та за кордоном переймаються питанням негативного впливу на здоров’я людей опромінення від антен станцій мобільного зв’язку (див. довідку). «Телеграф» з’ясовував, яким чином ця ситуація розгортається в нашому місті.
Завідуючий комунальним відділенням міської СЕС Микола Закіпний каже, що «мобілізовувався» Кременчук дуже швидко. «На деяких дахах 14-поверхівок на Щорса встановлювали по 20 антен за один раз. Були неодноразові скарги від жителів, що вимагали прибрати базові станції з їхніх будинків, – розповідає пан Закіпний, – з Героїв Бреста, Крюкова, 278 кварталу, Гвардійської. Але при перевірках порушень санітарних норм не виявлено». 
«При правильній установці базової станції, опромінення від неї йде по горизонталі, тобто не впливає на людей, що знаходяться на два метри нижче (саме на цій відстані й робляться контрольні заміри). Але знаходження на одному рівні з передавачем негативно вплине на здоров’я людини, тому антени й монтують якомога вище», – говорить Микола Закіпний. –  «Нормативи щодо інтенсивності електромагнітного поля було прийнято ще у 1996 році. Потужність передавача в них не регламентовано. Вони явно застарілі».
На тлі проголошеної безпеки працюючих базових станцій продовжуються розробки захисного покриття для них. За кордоном до лікарень з раковими пухлинами потрапляють люди, що працюють на верхніх поверхах., поблизу від передавачів.
В Україні оператори заспокоюють людей тим, що кожний об’єкт має санітарний паспорт (коштує близько 5 тис. гривень), де «чорним по білому» написано про відповідність всім нормам. Але він розробляється для однієї базової станції. Який рівень випромінювання буде, коли на одному даху їх декілька? Можливо, через це підприємці й не поспішають узгоджувати діяльність з міськими контролюючими органами.
На запит санітарної служби про місця розташування антен, «Укрчастотнагляд», який надає «простір операторам», відповідає, що це конфіденційна інформація. «Тому виявляємо порушників своїми силами, – каже лікар, – нам важко через те, що ми не інженери, й необхідної апаратури в нас немає». За «погану поведінку», максимум, що їм «світить» від міської СЕС, – 425 гривень штрафу.
«Останнім часом ситуація покращилася – оператори вже йдуть на контакт, хоча й після декількох запрошень або штрафів. Потроху складаємо карту розташування базових станцій мобільного зв’язку в Кременчуці, – каже пан Закіпний, – найбільше антен в Кременчуці в районі Водоканалу та на телевежі».
На щастя мешканців будинків, що перевірялися санітарною службою, перевищень нормативів не виявлено. Але виявлення базових станцій та їх перевірки тривають.
Оскільки випадків закриття якоїсь з базових станцій у нашому місті немає, то можна не перейматися, що якість зв’язку погіршиться. Хоча, зважаючи на результати наукових досліджень, важко прогнозувати стан здоров’я людей, які живуть поряд. Приємного вам спілкування.

ДОВІДКА
Потужність передавача стандартного телефону 2 Вт
Потужність передавача на звичайній базовій станції 400 – 450 Вт
При постійному опроміненні у дослідних тварин спостерігають зміни в структурі тканин нервової системи та серцево-судинної системи, порушення складу крові;
Уповільнюється доставка поживних речовин до мозку, печінки, статевих залоз, що спричиняє погіршення їх  роботи.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх