Чорний хліб подорожчає!

3.03.2007, 18:03 Переглядів: 2 213
Чорний (житній) хліб невдовзі подорожчає. На хлібокомбінатах уже готуються до оголошення нових цін. Факт подорожчання вони підтверджують, але точну дату та вартість поки що назвати не можуть..

В Україні нема жита
Причиною росту цін на чорний хліб фахівці називають дефіцит жита в Україні. 
– Ця цінна зернова культура на територію України постачається в основному з Білорусії, – каже Галина Олейник, голова правління ВАТ «Кременчуцький хлібокомбінат». – Ніхто не очікував, що жита в Україні буде так мало, понадіялися на те, що народ почне продавати усі свої запаси. Проте їх не виявилося. Якщо сьогодні тонна пшениці коштує 800 гривень, то тонна жита – 1100. Тому ціни на чорний хліб безумовно підніматимуться. Щодо сільськогосподарських підприємств, то вони дуже рідко вирощують жито.
– Раніше господарства «розводили» цю зернову культуру та використовували її як корм для тварин, – коментує ситуацію Олена Затуливітер, головний бухгалтер агрофірми «Колос». – Коштувала вона недорого. Нині жито вирощують лише ті господарства, які мають переробні підприємства, що займаються випічкою хліба, чи інші об’єкти для збуту жита.   

Сірий хліб не замінить чорного
Дехто з виробників, щоб налагодити ситуацію з цінами, планує випікати бiльше хлiба з борошна змiшаних сортiв, так званого сірого. Проте на ВАТ «Кременчуцький хлібокомбінат» нам повідомили, що вони не збираються збільшувати виготовлення такого хліба.
– Сірий хліб – це ж не житній, а хліб з муки другого ґатунку, – роз’яснює пані Олейник. –  Ми пробували його випускати, коли стояло питання про ціну взагалі на увесь хліб. Проте люди просто не хочуть його купувати. Вони віддають перевагу першому ґатунку. Навіть бабусі рахують копієчку до копієчки і купують усе-таки півбуханки білого, а не сірого.

 

Чим більша зарплата, тим дорожчий хліб
Щодо прогнозів на ціну, то їх ще немає. Спеціалісти розбираються у ситуації, підраховують. Проте, як виявилося, вартість хліба загалом залежать не лише від ціни на борошно, а й від енергоресурсів, зарплати тощо.
– Зараз уже говорять про підвищення заробітних плат у  квітні. Тому ми хочемо спочатку розібратися у ситуації. Остаточно все підрахуємо, – говорить Галина Олейник. – Ціна зросте, можливо, після свят, або й ще пізніше. Ми просто не хочемо щотижня її підвищувати. Чи залишиться підвищена ціна стабільною, поки що не можна сказати, адже про результати врожаю жита 2007 буде відомо лише у березні-квітні. До того ж теперішні морози можуть негативно вплинути на урожай і жита, і озимої пшениці. Якщо пшеницю ще можна пересіяти, то жито вже ні.
Щодо білого хліба, то він дорожчати поки що не буде. Ціни на пряники, бублики також будуть стабільними.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх