Любителів м’яса поменшає
Свиня цьогоріч - тварина дефіцитна, тому і коштує чимало. Покупці «живого товару» кажуть: купляти його на селі доводиться дорожче, отже, і ціна на кілограм м’яса підстрибує вгору. І тут же жаліються: покупців стало набагато менше. «Попит зменшився десь удвічі, – нарікає продавець Центрального ринку. – Люди підходять, питають ціну та йдуть. Особливо важко із свининою, вона подорожчала гривень на десять за кілограм, ціна на сало теж «підстрибнула». Яловичина зросла у ціні на дві-три гривні, кури у нас взагалі не дорожчали».
Поки ми спілкуємось підходять дві жіночки.
– По чому кілограм? – запитують вони, пильно оглядаючи свінячу вирізку на прилавку
– Це по 32, цей шматочок – 36, а ось цей – 40
– А чого ж так дорого?
– Та беріть, дешевшого не знайдете, ось побачите, воно ще подорожчає.
Жіночки, відклавши вирізку вбік, скромно купляють кіло кістлявого м’ясця за 22 гривні і йдуть геть, обурюючись цінами, продавцями та політиками.
Засуха вже дісталась до кишені
Основною причиною подорожчання мяса і виробники м’ясопродуктів, і перекупники тварин називають дефіцит худоби, особливо свиней. «Селяни вже позабивали свиней: через засуху корм подорожчав, тримати невигідно. Залишились самі поросята», – розповідають продавці ринку. Віце-мер Олександр Биков пояснює: ситуація, що склалася, сезонна, обумовлена літньою температурою повітря. Мовляв, у таку спеку тварини не набирають вагу. До того ж, вартість корму дійсно підскочила, а по якій ціні продаватимуть корм нового врожаю – ще невідомо.
Дорожчати, дорожчати і ще раз дорожчати!
Продавці кажуть: ціни на м’ясо будуть зростати і далі, на скільки – невідомо. «М’ясокомбінати за тиждень-два різко підняли закупівельну ціну на живий товар. А якщо вони купляють худобу на селі дорожче, то і нам доводиться пропонувати селянам більшу ціну, інакше не продадуть. А це ж позначається на вартості кілограма м’яса. Але ж м’ясокомбінати і далі збираються підіймати закупівельну ціну, тоді і в нас м’ясо подорожчає», – розповідає Олена, продавець Центрального ринку. Директор підприємства «Кременчукм’ясо» Олег Бабаєв зазначає, що через дефіцит свинини за травень-серпень вартість живої продукції збільшилась на сто відсотків. «Якщо закупівельна ціна була 3,50, то вже нині - по 11 гривень, а буде і по 13», – каже він. – Ціни на ковбасні вироби вже зросли на 12 відотків і до кінця місяця подорожчають ще на 10 відсотків».
Віце-мер Олександр Биков відзначив, що держава не регулює ціни на м’ясо, а отже влада тут не може нічого вдіяти. Він прогнозує, що нестабільна ситуація збережеться у серпні-вересні, а в жовтні нормалізується.
По чому м’ясо
Ринок |
Яловичина |
Свинина |
||
на 20 липня |
на 31 липня |
на 20 липня |
на 31 липня |
|
Центральний |
22-27 |
24-27 |
21-32 |
27-40 |
Ново-Іванівський |
24-28 |
27-32 |
27-31 |
32-38 |
'Крюківчанка' |
26-28 |
24-26 |
34-36 |
38-40 |
'Троїцький' |
23-26 |
29-30 |
23-30 |
32-35 |
'Універсальний' |
20-25 |
27-30 |
27-29 |
27-32 |
'Гвардійський' |
20-24 |
22-29 |
24-28 |
25-37 |
'Правобережний' |
22-24 |
19-25 |
28-32 |
34-35 |
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.