Валютні кредитки можуть заблокувати

10.12.2009, 09:53 Переглядів: 3 634
Найближчим часом українські туристи, які мають пластикові кредитки у валюті, не зможуть скористатися ними за кордоном. Але гривневих карт це не стосується – з них можна знімати гроші за кордоном у потрібній вам валюті..
Щоб уникнути неприємностей – їдьте за кордон із гривневою кредиткою.

Однією з найбільш обговорюваних ділових новин цього тижня – те, що валютні кредитні картки можуть бути заблоковані. Причина у тому, що 24 листопада набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи». Відповідно до нього вводиться заборона на валютне кредитування на строк до 2011 року. Позики в іноземній валюті можна буде отримати тільки на навчання або лікування і лише за умови, якщо позичальник підтвердить факт отримання валютних доходів. І щоб виконати вимогу закону, банки повинні будуть заблокувати валютні та мультивалютні кредитні картки. 

Як з‘ясувалося, банкіри та НБУ дещо по-різному читають новий закон. Так, банкіри наголошують на тому, що клієнти оформляли валютні кредитні картки ще до заборони на валютне кредитування. А відтак це може викликати в них справедливе обурення щодо дій банку. І особливо, якщо «халепа» з кредитною карткою спіткає за кордоном.

– Як відомо, закон не має зворотної сили, тому всі кредити, у тому числі і валютні кредитні карти, працюють у тому ж режимі і на тих же умовах, як і раніше. Для туристів нічого не змінюється. Вони можуть сміливо користуватися кредитними картами в тому ж режимі, що й раніше. Комісія за зняття готівки в банкоматі за кордоном становить близько 1,5% від суми. Щоб уникнути цих витрат краще розраховуватися в точках еквайрингу - готелях, аеропортах, магазинах і т.д. Оплата покупок та послуг карткою здійснюється абсолютно безкоштовно, – такий коментар надала «Телеграфу» прес-служба банку «Фінанси та кредит». 

Але ж, з іншого боку, зняття валюти з «кредитки» – це позика, і вона поза законом.

– Треба дивитися не на форму, а на суть: видана позика за карткою чи ні – це все одно кредит, – цитує газета «Дело» слова директора департаменту платіжних систем Нацбанку Віктора Кравця.

Деякі банки через свою лобістську організацію – Асоціацію українських банків (АУБ) – вже попередили Нацбанк про проблему, яка виникне у зв‘язку з неможливістю використанням пластикових кредитних карток, пише «Дело».

В тему

Що буде з валютними кредитами, які люди брали до набрання чинності закону? Чи означає це, що їх будуть переводити в гривні?
– Звичайно, ні, – пояснили у банку «Фінанси і кредит». – Переведення кредиту в національну валюту можливе, але виключно за бажанням клієнта.

Що робити туристам?

Найрозповсюдженіша порада банкірів – перевести валютні карти у дебетові (тобто без можливості виходу у нуль – за межі суми, яка покладена на карту). А ще – не забувати, що у даній ситуації кредитка, прив‘язана до гривневого (а не до валютного) рахунку – надійніша.

– Є правила обслуговування карт міжнародного класу (MаsterCart та VISA). Вони передбачають, що при використанні платіжних карт за кордоном гроші переводиться у долари, євро або валюту країни, де перебуває власник карти. Тобто якщо карта у гривні – її власник може не турбуватися і використовувати її за кордоном, – пояснив «Телеграфу» спеціаліст по роботі з пластиковими картами «Приватбанку».



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх