За словами міністра економіки Сергія Терьохіна, «у Держрезерві цукру немає. Було вільних більше 30 тисяч тонн, які уже вийшли на ринок'. А з тими обсягами цукру, які залишились, уряд не може конкурувати проти потреби споживання. До нового врожаю ринку потрібно близько 800 тисяч тонн, стверджує міністр. «Сьогодні уряд немає жодної можливості виправити цінову кон'юнктуру, використовуючи ринкові методи. Ми можемо знову повернутись до адміністрування, як це було на ринку нафтопродуктів, але ви знаєте, що це не дає гарних результатів. Ми можемо знайти напівлегальні способи завезення цукру, але не хочемо цього робити», - каже Терьохін.
За його словами, «в Україні відбувається штучне притримування приблизно 250 тис. тонн цукру шістьма потужними операторами на цьому ринку. Це робиться для штучного збільшення ціни. На жаль, позиція аграрного комітету ВР і позиція одного з міністрів завадила нам сформувати резерв».
У свою чергу міністр аграрної політики Олександр Баранівський заявляє, що він категорично проти завезення цукру в Україну. За його словами, на те, аби завезти і переробити цукор, потрібно, як мінімум, два місяці. А за цей час уже з'явиться цукор нового врожаю. До того ж імпорт цукру може поставити на коліна вітчизняну цукропереробну галузь, каже міністр і звинувачує Сергія Терьохіна у лобіюванні інтересів імпортерів.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що міністр аграрної політики повинен або погодитись на пільгове ввезення цукру в Україну, або подати у відставку.
В'ячеслав Котков, заступник голови правлiння Нацiональної асоцiацiї цукровиків 'Укрцукор', в інтерв’ю газеті “Експрес” так прокоментував ситуацію на ринку цукру:
- Українi щороку потрiбно 1 800 тисяч тонн цукру. Цього року його було близько 1 790 тисяч, тобто цукром країну практично забезпечили. А якщо врахувати, що у вереснi в нас були залишки - 450 тисяч тонн, то його вистачило, як то кажуть, з головою. На 1 липня у нас залишку - 740 тисяч тонн цукру. А цiни зросли тому, що цукор перебуває в руках не виробника - заводiв, а у руках посередникiв i великих компанiй. Вони ж не пропускають нагоди добре заробити. Це, по-перше. А по-друге... Ви ж чуєте, що дiється у Верховнiй Радi. Кажуть, треба ввезти двісті тисяч тонн сирцю. Через це й пiдвищують штучно цiни, бо ж треба пiдготувати депутатiв до прийняття рiшення стосовно сирцю.
Цiна також пiдвищилася, бо не лiцензується гуртова торгiвля. Були б лiцензiї - можна було б простежити, у кого цукор i скiльки. А так не вiдомо, скiльки операторiв працює на гуртовому ринку цукру.
- Чи будуть цiни зростати надалi?
- Цiни зменшуватимуться з наближенням сезону нового врожаю.
- Якi прогнози стосовно цiни цукру на новий сезон?
- Цiна буде до трьох гривень, якщо не станеться обвалу на ринку газу i буде врожай на буряки. Цукру матимемо вдосталь. Цього року пiд цукристi вiдведено трохи меншi площi, але врожай має бути набагато кращий. Думаю, норму, яку заклали цього року на потреби в цукрi українцiв - 1 880 тисяч тонн, буде виконано.
- Що ж треба змiнити, щоб рiк у рiк не повторювалось манiпулювання цiнами на цукор?
- По-перше, належить прийняти змiни до Закону 'Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi', щоб навести лад на гуртовому ринку цукру. По-друге, слiд створити Аграрний фонд. Вже є розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв про його створення. I треба, щоб цей фонд займався не тiльки зерном, але й цукром. Коли цукру на ринку бiльше, нiж потрiбно, Фонд повинен його викуповувати, коли замало - виставляти на продаж. Тобто Фонд має займатись регулюванням цiн ринку. I, по-третє, треба звернути увагу на Держрезерв. Уряд i особисто Прем'єр-мiнiстр дали доручення Мiнiстерству економiки i Держрезерву вже 8 червня видати з Держрезерву 55 тисяч тонн цукру. Це доручення було виконане 25 червня. Але ж це третина мiсячної потреби держави. Загалом на мiсяць державi потрiбно 150 тисяч тонн на потреби населення та переробних пiдприємств.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.