Чиновникам заборонили лаятися, битися та критикувати владу

23.02.2016, 18:19 Переглядів: 3 043

Уряд затвердив правила поведінки державних службовців, дія яких поширюється і на керівників державних підприємств

Для відновлення громадської довіри до діяльності державних органів Кабмін затвердив правила етичної поведінки державних службовців. Про це повідомляється на урядовому порталі.

 

Відтепер державним службовцям України заборонено на робочому місці конфліктувати, лаятися, битися, грубіянити, використовувати партійну символіку та публічно висловлюватися про підтримку якоїсь політсили, повідомляє ТСН.ua.

 

Прийнята Кабінетом Міністрів постанова враховує прогресивний і успішний досвід країн-членів ЄС. За основу акта взято запроваджену в Республіці Польща модель гарантування максимальної прозорості діяльності державних органів.

 

"Прийняття акта започатковує єдині обов'язкові вимоги до стандартів етичної поведінки, доброчесності у діяльності державних службовців, а також сприятиме недопущенню тиску з боку представників бізнесу чи політичних сил на посадовців державних органів", – ідеться в поясненні до постанови №65 від 11 лютого 2016 року Кабінету міністрів "Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців" за підписом прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

 

Це обов’язкові вимоги до стандартів поведінки держслужбовців. У своїй діяльності вони повинні керуватися принципами етики, що ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції.

 

Відтепер, згідно з правилами, держслужбовці:

 

- чесно служать державі і суспільству;

- Гідно поводяться, тобто спілкуються ввічливо, поважаючи інших, дотримуючись високої культури спілкування та всіляко запобігають виникненню конфліктів;

- Ведуть себе доброчесно, що забороняє їм надавати пріоритет особистим інтересам перед загальним благом громадян та не допускає використання держмайна в особистих цілях. Також цей пункт забороняє надання будь-яких переваг і виявлення прихильності до будь-яких осіб, партій, організацій;

- Лояльно, а саме утримуються від публічної критики діяльності держорганів чи посадових осіб;

- Обов’язковою є і політична нейтральність – не демонструють публічно політичні погляди та симпатії та не використовують символіку політпартій;

- керуються принципами прозорості та підзвітності. Зокрема, для державних службовців першої та другої категорії має вестися облік телефонних розмов та особистих зустрічей з представниками політичних партій, народними депутатами України, суб’єктами господарювання або їх уповноваженими особами. Також повинен вестися облік фактів використання транспортних засобів, майна, інших матеріальних та нематеріальних активів, наданих за рахунок фізичних чи юридичних осіб у службових цілях.

- сумлінно виконують свої обов’язки, виявляють ініціативи і творчих здібностей та несуть відповідальність за прийняті рішення.

 

Нових працівників будуть знайомити з цією етичною інструкцією під час прийому на державну службу. За порушення цих правил до чиновників застосовуватимуть "дисциплінарну відповідальність відповідно до закону".

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх