«Термін придатності» посвідчення водія в Україні планують скоротити до 5-15 років - «як у Європі»

25.01.2017, 11:01 Переглядів: 5 785

«Термін придатності» посвідчення водія в Україні планують скоротити до 5-15 років - «як у Європі»

Наразі українцям видають посвідчення водія з терміном дії 30 років. В планах МВС - скоротити цей строк до 5-15 років та переглянути категорії транспортних засобів

В Україні планують скоротити термін дії посвідчення водія - до 5-15 років в залежності від категорії транспорту, яким вони керують. Самі документи будуть з мікрочіпами, щоб вберегтися від підробок. Про це повідомила замголови МВС по євроінтеграції Анастісія Дєєва у себе на сторінці у Фейсбук.

 

А.Дєєва відзначила, що 19 січня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №0124 «Про приєднання до Протоколу про внесення поправок до пункту а) частини першої статті 1 та частини першої та пункту b) частини третьої статті 14 Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ)», розроблений МВС України.

 

Заступник голови МВС по євроінтеграції розтлумачила, як прийняття цього законопроекту вплине на українських водіїв. Так, за її інформацією, будуть внесені зміни до закону “Про дорожній рух” та ПДД України задля виконання двох директив ЄС. 

 

Перша з них Директива 2008/68/ЄС стосується забезпечення безпеки при перевезенні небезпечних вантажів. 

 

"Якщо коротко, згідно з цією директивою будуть встановлені нові стандарти періодичності проходження технічного контролю транспорту, що перевозить небезпечні вантажі; стандарти щодо підготовки та екзаменації водіїв та відповідальних за перевезення осіб; а також запроваджено вдосконалену систему звітності", - пише А.Дєєва.

 

Друга – Директива 2006/126/ЄС про посвідчення водія.

 

Ця Директива, за словами чиновниці, має на меті унормування віку для допуску до керування певними категоріями транспортних засобів, гармонізацію категорій і підкатегорій транспортних засобів, запровадження мікрочіпу як складової частини посвідчення водія та нові строки дії посвідчень. 

 

Мікрочіпи мають захистити від підробок, а скорочення терміну дійсності посвідчень сприятиме більшій безпеці дорожнього руху, вважає А.Дєєва. 

 

"Сьогодні національне посвідчення водія дає право на керування транспортом протягом 30 років з дати його отримання. За вимогами Директиви нормами будуть встановлені нові строки від 5 до 15 років в залежності від категорії транспорту з метою періодичної перевірки відповідності здоров’я водіїв встановленим медичним та психофізичним вимогам", - написала чиновниця.

 

Доповнено

 

У коментарях під постом А.Дєєвої з'явилося багато незадоволених відгуків. В основному водії обурені тим, що їм доведеться здавати іспити кожні 5 років і корупція буде процвітати. Але чиновниця заспокоїла їх тим, що питання більше буде стосуватися медичного стану водія.

 

- Питання більше стосується медичного стану водія... Законодавчі ініціативи ще лише на стадії розробки. Тому не потрібно панікувати, всі плюси та мінуси будуть розглянуті та враховані, - відзначила А.Дєєва. -... Команда Сервісних центрів зможе розповісти про своє бачення вже у лютому. 

 

В той же час Владислав Криклій, в.о. Директора Головного сервісного центру МВС України, відповідаючи на один з коментарів, коротко розписав, що чекає на водіїв категорії "В". І він пише все-таки про знання, а не лише про медичний стан. За його словами, складати іспити та проходити медогляд водіям категорії В доведеться не кожні 5 років, а кожні 15-ть.

 

"Вам как водителю категории "В" необходимо будет подтверждать знания и проходить медосмотр значительно реже - раз в 15 лет, что согласитесь не так уже и страшно", - пише він.

 

Також В.Криклій написав, як у цій сфері планують боротися з хабарами: 

 

"Для ликвидации этой проблемы мы планируем с помощью подзаконных актов и технических решений реализовать следующее:
1. изменить требования к сдающим экзамены
2. усилить ответственность преподавателей автошкол (до приостановки аттестата)
3. внедрить новую систему экзаменационных билетов с категоризацией и акцентом на знаниях ПДД
4. видеофиксация сдачи теоретических и практических экзаменов".

 

«Термін придатності» посвідчення водія в Україні планують скоротити до 5-15 років - «як у Європі»

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх