Аптечна революція

25.08.2005, 13:08 Переглядів: 2 873
Медики стверджують, що серед европейців українці посідають чи не найперше місце у пристрасті до самолікування. Від цієї шкідливої звички нас вирішив позбавити міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. Минулого тижня він підписав наказ № 360. Після того, як документ набуде чинності, більшість ліків, які люди звикли купувати без рецепту, не відпустять без резолюції лікаря.

Боротьба з самолікуванням

Рецептурних бланків буде два: однаковий для всіх ліків і окремий для наркотичних та психотропних. Використати його можно буде лише один раз. Істотно зміниться й вигляд рецептів: ніякої реклами, лише ознаки відповідальності лікаря - установа, підпис і печатка лікаря. Якщо раніше можна було взяти рецепт взимку, а ліки по ньому купити влітку, то тепер він має термін дії. Наркотичні (психотропні) препарати треба буде купити протягом 5 днів, а решту рецептурних ліків слід встигнути придбати за 10 днів. Крім того, аптекар зобов’язаний буде поставити на вашому рецепті штамп – ВІДПУЩЕНО, після цього ви вже не можете ним скористатися.
Та від реклами нікуди не подінешся. Згідно з законодавством рекламувати ліки, які приймають лише за призначенням лікаря, заборонено. Все, що нам пропонують по телевізору, і надалі можна буде купити без будь-якого рецепту. А це, в основному, не ліки, а біо-активні добавки (БАД). Отож, не виключено, що народ буде намагатися самолікуватися цими самими БАДами.   Аптеку зможуть закрити З 20 жовтня 2005 року, коли набирає чинності 360 наказ, в аптеках України без рецептів можна буде придбати 39% лікарських засобів. Коментуючи документ, міністр Микола Поліщук сказав, що незабаром буде складений список безрецептурних ліків, до яких входитимуть засоби першої допомоги, засоби, що не викликають ускладнень.  Цікаво, що протягом 10 років вже існує наказ №117, який і так забороняв продавати близько половини препаратів без рецептів. Просто він не працював. Справа в тому, що законодавець ... забув призначити контролюючий орган, котрий перевіряв би його волю. Фармацевти ігнорували цей наказ і продавали все підряд. Тепер за це аптеку можуть закрити. Аптекарів змусять ретельно вести журнали і так же ретельно перевірятимуть записи. Досі у них перевіряли лише ліцензію. Як пояснив заступник міністра Віктор Рибчук, до існуючого на даний час переліку безрецептурних ліків, фактично, не вноситимуть змін: „Ніхто скорочувати цей список не збирається”. Пан Рибчук зазначив, що виняток становлять лише гормональні контрацептиви, які за новими правилами, будуть віднесені до рецептурних ліків, як і в більшості країн світу.
“Велика жовтнева ...” Міністр вже відчув, що оприлюднення інформації про введення в дію наказу №360 викликало „бурю відгуків, тлумачень”. Документ, за його словами, вже навіть назвали „великою жовтневою аптечною революцією, і в якійсь мірі це, можливо, і так”.  “Цим наказом разом з іншими правовими документами, які розробляються, ми плануємо регулювати шлях хворого,- каже Микола Поліщук.- Ніхто не обмежує продаж ліків, але цей процес повинен бути нормованим. Ми розуміємо, що впровадження таких документів викличе супротив, бо, насамперед, будуть фінансові втрати підприємств. Ми відстоюємо інтереси пацієнта!” Міністр звернув увагу на той факт, що внаслідок самолікування пацієнтів, які, здебільшого, керуються рекламою та порадами знайомих, спостерігається багато отруєнь, особливо від антибіотиків, і хворі звертаються до лікарів вже після появи ускладнень. А введення в дію наказу „спрямує пацієнта до лікаря”.  Які ліки в жовтні без рецепта не купиш? Якщо в список ліків, які продаються без рецепту препарат не значиться, аптекар мусить прочитати інструкцію до нього. Прочитавши пам’ятку в упаковці провізор може виявити, що ці ліки призначаються за рецептом лікаря. Можна стверджувати, що з жовтня без рецепту неможливо буде придбати жоден антибіотик, гормональні препарати. У списку ж “безрецептурних” ліків ми знайшли но-шпу, парацетамол, валідол (але не в таблетках, а в краплях), аспірин (лише шипучий). Анальгіну там немає. Фахівці акцентують увагу на новому порядку відпуску трамадолу, на який останнім часом “присіли” наркомани. З одного боку, доступ до такого сильнодіючого знеболювального засобу буде обмежений тим, що відпускатиметься на рожевому бланку за підписом головного лікаря. Втім, тіньовики ж не за рецептом його продають, а оскільки він не прирівнений до наркотиків, штраф за це - всього від 25 до 51 гривні. Та разом з цим постраждають і онкохворі, яких останнім часом перевели з морфія на цей препарат.
Загалом, схоже, у народі поки що не спостерігається захоплення від очікуваних змін. Люди готуються закупити з зарплати хоча б необхідний мінімум ліків, який має бути в домі. Про всяк випадок.

Спеціально створена робоча група буде моніторити ситуацію щодо відпуску лікарських засобів протягом 2 місяців з моменту вступу в дію наказу№360. МОЗ перевірятиме відпуск рецептурних препаратів, і в разі виявлення порушень, суб'єкти господарювання будуть позбавлені ліцензії, а в певних випадках не виключено і порушення кримінальних справ. Контролем за відпуском та якістю лікарських засобів в Україні займаються: Державна інспекція за якістю лікарських засобів, Державна служба лікарських засобів, і у випадках, коли йдеться про наркотичні засоби – Комітет з контролю за обігом наркотичних засобів.

Рецептурні бланки з жовтня стануть невід’ємною частиною нашого життя. Наказ Міністерства охорони здоров’я України №360, який підписано 19 липня, визначив нові правила виписування рецептів, порядок відпуску лікарських засобів



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх