Life story

25.08.2005, 13:08 Переглядів: 1 873
Цю історію розповів українець, який на початку нинішнього року у складі делегації відвідував США. Так сталося, що він випадково сів на окуляри. І роздавив їх. Нові купити йому в Америці не судилося, хоча він точно знав параметри своїх окулярів.

Цю історію розповів українець, який на початку нинішнього року у складі делегації відвідував США. Так сталося, що він випадково сів на окуляри. І роздавив їх. Нові купити йому в Америці не судилося, хоча він точно знав параметри своїх окулярів. Їх ціна була $80, та без рецепту лікаря оптику відпускати відмовлялися. А ось візит до окуліста коштував $120... PS: Кажуть, що в благополучній щодо медичного обслуговування Америці смертність від самолікування вища ніж від катастроф. В Україні таку статистику не ведуть, отож про смертність від “не тих” таблеток можна лише здогадуватися. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна займає одне із перших місць на планеті за звиканням до антибіотиків. Окремий матеріал Прогноз “Новий порядок відпуску лікарських засобів, який передбачений наказом міністра, створює парадоксальну обстановку і населенню, і медикам. Документ набере чинності в кінці жовтня, коли стає більше хворих на респіраторні захворювання. У медиків з’явиться немотивоване навантаження, коли масса людей кинеться у поліклініки по рецепти. Крім того, хто фінансуватиме таку кількість рецептурних бланків, яка знадобиться?  У відношенні відпуску трамадолу, то тут все правильно. Він повинен відпускатися по рецепту на рожевому бланку.
Я не відкидаю, що з’являться і люди, які займуться нелегальною торгівлею медичними препаратами. У нас все можливо. Варто лише згадати ті часи, коли на сходах під аптекою на вулиці Жовтневій весь час чергували такі “провізори”, торгуючи таблетками з рук.
Я вважаю цей наказ резонансним. Він обов’язково буде в дискусії і переконаний, що його доповнюватимуть”. Валерій Литвиненко, завідувач міського відділу охорони здоров’я Окремий матеріал Коментар фахівців “Що стосується відпуску препаратів споживачам, то 360 наказ майже нічого не змінює. Суттєва зміна полягає у відпуску трамадолу та деяких гормональних препаратів, які повинен призначати лише лікар. А ось, скажімо, анальгін і раніше був у списку ліків, які відпускають по рецепту. Інша справа, що це не контролювалося. З жовтня цього порядку доведеться суворо дотримуватися.  Втім, ми очікуємо, що поки наказ набере чинності, ми отримаємо роз’яснення міністерства”. Таїсія Кутько, завідувачка аптекою “Ветеран” “Наказ міністра про порядок відпуску лікарських засобів націлений на наближення до європейського рівня обслуговування. У нас люди дійсно звикли займатися самолікуванням, а це негативно відбивається на їх здоров’ї. Особливо небезпечно це для дитячого організму. А ось для хворих, які вже знають, що приймати для підтримуючої терапії, буде незручно кожного разу звертатися до лікаря. До того ж скорочується термін дії рецепту з двох місяців до 10 днів. Виникають питання й у забезпеченні лікарень.” Вікторія Беліцька, завідувачка 165 міжлікарняної аптеки структурного підрозділу Кременчуцької філії ПОКП ”Полтавафарм”.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх