Чому Ющенко звільнив Тимошенко

15.09.2005, 16:09 Переглядів: 2 800
Увесь останній тиждень, починаючи з минулого четверга, у транспорті, на базарі чи на роботі народ України обговорює відставку уряду.

Увесь останній тиждень, починаючи з минулого четверга, у транспорті, на базарі чи на роботі народ України обговорює відставку уряду, заяви Президента Віктора Ющенка та вже екс-Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, слухає коментарі політиків та експертів. Думки українців розділились. Одні хвалять Президента за 'нарешті прийняте мудре та чоловіче рішення', інші, витираючи сльози, жаліють 'бідну  Юлю'. Політики, користуючись ситуацією, один поперед одного пророкують Україні, хто суспільну та політичну кризу, хто навпаки – стабільність та економічний розвиток.
Сказати напевне, кому можна вірити у цій ситуації, не візьметься, мабуть, і найталановитіший аналітик. Тому можна слухати прогнози та оцінки політологів аби потім порівняти, хто з них був найближчим до правди.

Факти: хронологія звільнення
Нагадаємо, Президент України Віктор Ющенко вранці, у четвер, 9 вересня, прийняв рішення про відставку уряду. Рішення було прийнято після того, як віце-прем'єр Микола Томенко у прямому ефірі виступив із звинуваченнями на адресу представників влади. Усі джерела свідчать одне: ще у середу, ввечері, на нараді за участі Президента, Юлії Тимошенко і Петра Порошенка вдалося досягти компромісного рішення, яке влаштовувало всі сторони. Угодою передбачалось, що низка українських чиновників, в тому числі секретар Ради національної безпеки і оборони Порошенко, будуть відправлені у відставку, а Тимошенко залишиться Прем'єр-міністром.
Планувалося, що виступ Ющенка транслюватиметься о 10:30 в прямому ефірі телеканалу УТ-1. Однак о 9:00 відбулась прес-конференція віце-прем'єра Миколи Томенка. Телевиступ Президента відклали на годину, і за цей час він встиг прийняти інше рішення. Події розгортались настільки швидко, що Президенту не встигли навіть підготувати текст виступу. Прямий ефір довелося відмінити.

Причини: хто жертва?
Віктор Ющенко: причиною свого рішення називає конфлікт між членами своєї команди. 'Мої колеги втратили командний дух і віру. Вісім місяців я був миротворцем між ними. Я про це майже не говорив публічно. Я вважав, що це моя карма, яку я повинен нести. А Україна в цей час втрачала темпи, у тому числі, економічні. І я повинен цей гордіїв вузол розрубати, заради України', - сказав Президент.

Тимошенко: 'Мене звільнив не Ющенко, а його найближче оточення'. 'Це не вольове рішення Президента, а рішення найближчої команди, яка працювала на те, щоб я не була в уряді', - заявила Тимошенко. За її словами, оточення Ющенка планувало відправити її уряд у відставку восени. Згідно з таємним планом, у її крісло мав сісти Петро Порошенко. Тому було ухвалено рішення створити при РНБО своєрідний центр, який провокував кризи у країні задля того, щоб скомпроментувати уряд і у вересні відправити його у відставку.
Ще однією з причин Тимошенко називає спробу Віктора Ющенка відставкою уряду закрити корупційний скандал у своєму оточенні.

Думка аналітиків. Версія перша: Тимошенко – так! Ющенко – ворог
Деякі українські аналітики припускають, що відставка уряду була наперед продумана і відрежисована… самою Тимошенко. Напередодні виборів їй терміново знадобився імідж безкомпромісного борця з корупцією. Робота уряду під її керівництвом навряд чи додала б Тимошенко виборчих дивідендів – наслідки економічної кризи українці побачили на власних гаманцях. Ось і замислила Юлія Володимирівна хитромудрий план “виведення Ющенка з себе”. Почала з компромату на сина, завершила компроматом на близьких соратників. Тепер Юлія Володимирівна – звільнена, ображена, але “чесна і непідкупна”. Перемога на виборах майже гарантована, а там – і крісло прем'єра.

Версія друга: Битва титанів
Боротьба між Тимошенко і групою Порошенко-Третяков-Мартиненко за контроль над схемами переділу власності в інтересах різних олігархічних груп. Приклад – конфлікт навколо Нікопольського заводу феросплавів.

Версія третя: 'Бідна вівця' стала жертвою вовків
Те, що Юлія Володимирівна завжди була схильна кидатись на амбразуру, не помічаючи перепон, політологи відзначали давно. Вона вперта до нестями і мало піддається впливу. Тому, якщо, і дійсно, кум Президента Порошенко дозволяв собі втручатись у справи уряду, Юлія Володимирівна мала б поставити собі за мету – затаврувати його як злісного олігарха. І впала жертвою безкомпромісної боротьби.

Версія четверта: Ющенко звільнив Тимошенко, щоб виграти вибори
Президент зробив все, щоб покласти край амбіціям харизматичного прем'єра, який останнім часом завойовував все більше симпатій українців, перетворюючись, таким чином, у потужного конкурента на парламентських виборах. Тому, на думку оглядачів, мова йде, виключно, про побоювання Президента втратити владу. Існує інформація, що причиною відставки стала незгода Тимошенко йти на вибори єдиним блоком з 'Нашою Україною'. Тобто Тимошенко дала зрозуміти, що конкуруватиме з президентською партією на виборах. Після цього відставка прем'єра стала лише справою часу, а виступ Томенка лише прискорив розвиток подій.
 
Перспективи
Про те, що війни між двома лідерами не буде, нині заявляють як Президент Віктор Ющенко, так і екс-прем'єр Юлія Тимошенко. 'Кожен повинен іти своїм шляхом, але без війни', - сказала Юлія Тимошенко. 'Нехай Юлія Володимирівна обирає свою дорогу, відповідно до тих чеснот, уявлень про цінності і свого бачення України', - заявив Віктор Ющенко.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх