Пристрасті по-Успенськи

22.09.2005, 14:09 Переглядів: 1 893
Зруйновану святиню, що прикрашала центральну площу міста до Великої Вітчизняної війни – Свято-Успенський собор – хочуть відбудувати. Містобудівна рада пропонує розмістити храм посеред Придніпровського парку. Дирекція парку пропонує інше місце.
Невизначеним залишається і питання, якому патріархату вона належатиме: Московському чи Київському.
Чи матиме відновлений собор такий вигляд, який він мав до війни наразі не відомо. Поки що майбутньому храму ніяк не знайдуть достойного місця

Успенський собор планують побудувати у Придніпровському парку, посередині центральної алеї, що веде до набережної, - так 7 вересня на містобудівній раді вирішили архітектори міста. Однак це рішення не остаточне, за нього ще мають проголосувати депутати міськради. Насправді, історичне місце розташування зруйнованого у минулому столітті храму – площа Перемоги. Але головний архітектор міста Віктор Труш  вважає недоцільним зводити собор на  історичному місці. “У цьому разі ми втратимо центральну площу. Та й зводити храм на історичному місці не обов'язково, ми можемо розмістити його поблизу. Це дозволено законом”. Проте, якщо влада збереже площу такою, якою вона є зараз, то втратить парк як центр відпочинку, вважає директор парку відпочинку “Придніпровський” Валентина Кечина. На її думку, краще побудувати храм не посередині центральної алеї парку, а навпроти лікарні залізничників. “Ми жертвуємо під храм кращу ділянку парку. Окрім місця для самого храму, потрібно буде ще виділити “прихрамову” ділянку, а це немало. Парк не зможе нормально функціонувати під час богослужінь, а альтернативного місця відпочинку у нашому місті немає. Якщо згадати історію, то це місце раніше належало громадськості. Тут були житлові будинки. Я вважаю недоцільним віддавати цю земельну ділянку під собор”, – каже Валентина Кечина. Віктор Труш дотримується думки, що храм лише збагатить парк, і  його побудова на лінії, що продовжує вулицю Леніна логічніша, ніж побудова навпроти лікарні. “Окрім того, ще з 80-х років ми плануємо збудувати біля площі дві багатоповерхівки, реконструювати набережну, зробити спуск до Дніпра. Цим ансамблем ми завершимо формування площі”, - каже Віктор Іванович.
Пристрасті щодо будівництва Успенського собору не вщухають вже близько 10 років. 1998 року виконавчий комітет міської ради відвів під будівництво храму ділянку між готелем “Кремінь” та парком культури. Потім пропонували збудувати храм біля бокової стіни приміщення “Укрсоцбанку”. Ідея побудувати собор на центральній алеї парку зі спуском до Дніпра також не нова. На минулій сесії депутати так і не визначились, де будувати храм, тож питання зняли. Того разу мер запропонував виготовити макет храму, аби можна було його “посовати” по площі і знайти йому найкраще місце. Святиню “посовали”, але місця, кращого за центральну алею парку, не знайшли.
Мабуть, через ці суперечки мер запропонував провести громадські слухання, і таким чином визначити, де будувати собор.
А поки тривають суперечки навколо місця розташування храму, залишається незрозумілим, хто ж будуватиме зруйновану святиню. Заявки надали і московський, і київський патріархати. Собор раніше належав московському патріархату, але київский патріархат також ініціює його будівництво. Те, що храм можливо знаходитиметься не на своєму історичному місці, святих отців не засмучує. Єпископ Полтавський і Кременчуцький Української православної церкви Московського патріархату Филип, не вбачає принципової проблеми у тому, що собор побудують не на своєму історичному місці, а поблизу нього.
Подальша доля Свято-Успенського собору вирішуватиметься 22 вересня на сесії міської ради. Тоді депутати пропонуватимуть будівельній фірмі “Житлоінвестбуд” розробити проектну документацію майбутньої культової споруди. Погодиться на це забудовник чи ні стане відомо лише сьогодні, у четвер, під час сесії міськради.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх