Орхідеї доживають останні дні

3.11.2005, 16:11 Переглядів: 2 338
У Комсомольському районі навряд чи більше ростимуть орхідеї – в 12 кілометрах від цього міста збираються будувати електрометалургійний комбінат “Ворскла-сталь”. Від Кременчука він розташується за 20 кілометрів. Як вплине будівництво металургійного гіганту на екологію нашого міста з'ясовував “ТелеграфЪ”.

На обласній сесії, що проходила 20 жовтня, депутати проголосували за виділення 206 гектарів землі Дмитрівської сільської ради під будівництво електрометалургійного комбінату. Виділення земельної ділянки стало сюрпризом не лише для мешканців Комсомольська, Кременчука та прилеглих сіл. Багато хто з депутатів та посадовців і не підозрювали, що це питання буде винесено на обласну сесію. Хоча про свої наміри побудувати такий комбінат Костянтин Жеваго, керівник підприємства “Фінанси та кредит”, що контролює Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) заявив ще у 2002 році.

Що таке “Ворскла-сталь”

Будівництво елетрометалургійного комбінату “Ворскла-сталь” планують розпочати вже у першому кварталі 2006 року. І завершити – за 3-4 роки. При цьому головний санітарний лікар Кременчука Віктор Акімов каже, що на погодження необхідної для цього документації, треба витратити не менше року. Комбінат планує виробляти до 3 млн. тонн заготовок з металу на рік. У виробництві збираються використовувати електродугові сталеплавильні печі великої потужності. Для порівняння: “Ворскла-сталь” буде в декілька разів потужнішою за наш сталеливарний завод. Голова екологічної ради Полтавської області Юрій Голік вважає, що за потужністю такий завод може бути схожим на “Криворіжсталь”.

Чим приваблює металургів Дмитрівка

Для Полтавського ГЗК зараз настали складні часи. За словами директора підприємства, Володимира Бадагова, комбінат має проблеми з реалізацією окатишів і йому необхідно мати завершений технологічний цикл виробництва. Тобто, від видобування сировини, до реалізації готового металевого виробу. Дмитрівські землі “впали в око” через своє вигідне з економічної та географічної точки зору розташування. Поряд електропідстанція, сировина з кар'єру, автошляхи, залізнична дорога. І до Полтавського ГЗК далеко їхати не треба – менше 10 км. От і зійшовся план клином на Дмитрівських угіддях.

Можливі наслідки

Повітря
Фахівці твердять, що сказати зараз, не знаючи концентрацій, яким буде радіус впливу викидів заводу на атмосферу, неможливо. Доцент кафедри екології КДПУ Тетяна Козловська припускає, що викиди меткомбінату можуть час від часу накривати і Комсомольськ, і Кременчук. Переважні напрямки вітру у нашій місцевості – це східний та західний. Старший викладач кафедри екології КДПУ Олена Корцова каже, що підприємства подібного типу викидають в атмосферу вуглекислий газ, оксид вуглецю, діоксид азоту, ціаніди, вториди, оксиди важких металів, серед них діоксид ванадію. Останній належить до речовин першого класу небезпеки. В яких концентраціях будуть ці викиди, зараз сказати не можна – у фахівців немає даних для розрахунків. Наведений перелік речовин далеко не вичерпний. Наприклад, сталеливарний завод викидає у повітря близько 38 різних шкідливих речовин.

Вода
Звідки братиме воду електрометалургійний комбінат “Ворскла-сталь” наразі невідомо. Головний спеціаліст відділу екології міськвиконкому Геннадій Демьохін каже, що для такого підприємства потрібні великі обсяги води. “Якщо “Ворскла-сталь” братиме воду з Псла, то її у річці стане набагато менше, до того ж зменшиться надходження чистої води. Через це, коли Дніпро 'цвістиме', погіршиться ситуація й у Комсомольському районі”. Не відомо також куди підприємство скидатиме відходи. Геннадій Демьохін каже, що якщо скидати відходи у Псел, то брудна вода тектиме до Дніпра.

Земля
Чорноземам на навколишній території також не позаздриш. Через повітря шкідливі речовини осідатимуть на грунт, далі – в підземні води і до Дніпра. Але Тетяна Козловська каже, що для того, аби зробити ... висновки впливу на грунт треба проводити глибинних дослідження.
Неподалік майбутнього комбінату розташовані три природно-заповідні зони, які однозначно постраждають. Генадій Демьохін додає, що дістанеться і таборам відпочинку, і базі НПЗ на березі Псла.

Що обціцяють…

Ми розшукали у місті єдиний документ, який дає оцінку майбутнього впливу будівництва на екологію регіону. Він називається “Проведення стратегічної екологічної оцінки будівництва металургійного заводу на базі руд Кременчуцької магнітної аномалії на передпроектній стадії” і розроблений Українським науково-дослідним інститутом екологічних проблем. Згідно з висновками харківчан, проммайданчик знаходиться у зоні незначних техногенних забруднень (!), землі малопридатні для сільського господарства (!), на підземні та грунтовні води, заповідні площі, флору, фауну, клімат існування заводу істотно НЕ ВПЛИНЕ, санітарні норми не порушуються (!), і все свідчить про високу еколого-економічну доцільність будівництва комбінату... А що з цього приводу думають фахівці.

Що маємо…

Карта приблизного розташування електрометалургійного комбінату «Ворскла-сталь». Під картою розміщена «роза вітрів» з указанням пріоритетних напрямків вітру в зазначеному регіоні

Головний спеціаліст відділу екології міськвиконкому Геннадій Демьохін:
“За Державними будівельними нормами (ДБН) при будівництві підприємства потрібно скласти заяву про наміри та наслідки. Потім цю інформацію публікують в ЗМІ. У нас такої інформації немає. В міжрайонній екологічній інспеції мені сказали, що і вони цією інформацією не володіють. Щодо публікацій у пресі, то ми ці матеріали шукали, але не знайшли. Підприємство ж, яке планують будувати, підпадає під  Закон “Про об'єкти підвищеної небезпеки”. Якщо подивитися на зону Дмитрівки, то її можна віднести до екологічно неблагополучних. А тепер 'посадіть' туди таке велике підприємство. Я гадаю, що утвориться єдина техногенна зона – Кременчук - Комсомольськ”.

Доцент кафедри екології КДПУ Тетяна Козловська:
“Зона, відведена під будівництво металургійного комбінату – незалежно від того, побудують на ній ще щось чи ні, – це зона несприятливої екологічної ситуації. Якщо подивитися на карті, то ця ділянка ніби затиснута у трикутнику – “Укртатнафта”, ставок-випаровувач, Полтавський ГЗК. 2002 року КДПУ проводив дослідження у цьому регіоні на предмет оголошення цієї зони як неблагополучної. Не думаю, що за ці два-три роки ситуація дуже змінилася. Те, що ми побачили у “стратегічному звіті”, – це оцінка не екологічної стратегії, а економічної. В першу чергу потрібна оцінка рівня забруднення. У цьому документі її немає”.

Старший викладач кафедри екології КДПУ Олена Корцова:
“В звіті є багато білих плям. Наприклад, у ньому сказано, що був проведений розрахунок розсіювання, який показав відсутність гранично допустимої концентрації викидів у наземному шарі атмосфери. З яких параметрів виходили при розрахунках і де ці розрахунки – невідомо. До того ж рохрахунки потрібно проводити з урахуванням фонових концентрацій, тобто за вже існуючим забрудненням на даний час. Дані заводу, що проектується, в сумі із фоновими даними, мають бути нижчі ГДК. Склад викидів, який даватиме завод, наведено не повністю. Викиди діоксису вуглецю наводяться у порівнянні до Кіоского договору (договір, за яким кожна країна має певну квоту на викид вуглекислого газу – прим.ред.). Тобто викиди заводу, порівнюються з викидами, дозволеними всій Україні. Порівняно з цією цифрою, кількість вуглекислого газу, що викидатиме “Ворскла-сталь”, звичайно ж, мізерна. Про ціаніди, важкі метали, вториди – ні слова.

Завідуючий кафедрою екології КДПУ, професор Володимир Шмандій:
“У нас немає детальної іноформації про те, якими будуть екологічні наслідки, тому що проект будівництва ми не бачили. Який статус має документ про “проведення стратегічної оцінки” невідомо. З цього документу не видно, яким буде вплив на оточуюче середовище. Немає багатьох розрахунків. Можливо, такі розрахунки й були проведені, але ми їх не бачили Я вважаю, що потрібно зробити незалежну екологічну експертизу. Якщо перевищення допустимих норм не буде, то будівництво доцільне. В першу чергу, цим питанням має опікуватися муніципальна виконавча влада”.

Що буде з нами

У міському відділі охорони здоров'я нас розчарували. Хоча місто і знаходитиметься за 20 км. від майбутнього заводу, але захищатися від нової промислової напасті кременчужанам доведеться самотужки. Завідуючий міським відділом охорони здоров'я Валерій Литвиненко каже, що кошти на медицину нове підприємство нам навряд чи виділить. Адже до території, на якій планують побудувати металургійний комбінат, Кременчук немає ніякого відношення. Головний санітарний лікар Кременчука Віктор Акімов з висновками про шкоду здоров'ю не поспішає. Він збирається їхати до Австрії знайомитися з аналогічним виробництвом.

Вплив шкідливих речовин на організм людини

Речовина Вплив
Оксид вуглецю (високотоксична речовина) Отруєння або запаморочення.
Двоокис азоту Захворювання органів дихання; зниження активності головного мозку людини; збільшення сприйнятливості до інфекційних захворювань у тварин; гальмування росту рослин.
Двоокис cірки Загальнотоксичний вплив (подразнення очей, дихальних шляхів; сльозотеча, кашель, головний біль, задуха, слабкість, спазми бронхів; вплив на кровотворні органи; шкідлива дія на рослини)
Важкі метали Патологічні зміни в нервовій системі, крові, судинах; порушення синтезу білка, енергетичного обміну клітини, діяльністі серцево-судинної системи; негативний вплив на судини; запаморочення, слабкість, нудота, шлункові болі, поява білка в сечі, трахеїт, бронхіт, набряк легенів; ураження печінки, нирок, серця, нервової системи.

Як можна не допустити будівництва

Рішення про виділення земельної ділянки вже прийняте. Яким чином можна не допустити будівництво, якщо механізм запущено, а гроші заплачено? Депутат міської ради Олександр Урін називає три ймовірні шляхи вирішення цього питання. Перше – оскаржити рішення через прокуратуру. По-друге – відмінити своє рішення може обласна сесія. Ще один варіант – “піти по верхах”. Звернутися до “головних мужів” за допомогою. Чи допоможуть – невідомо.
Депутат обласної ради Максим Левчук сказав, що обласні депутати підтримали його запит з проханням призупинити дію рішення обласної сесії про виділення земельної ділянки під будівництво заводу, провести незалежну екологічу експертизу та громадські слухання з цього приводу.
Віктор Акімов, називає ще один, четвертий варіант, як можна “обійти” будівництво. “Якщо проект не пройде екологічну державну експертизу, то будівництво не дозволять”.

Позиція влади

Міський голова Микола Глухов теж за проведення екологічної експертизи. 'Вся промисловість і так знаходиться у нас. А якщо додати ще один комбінат? І все це падатиме на наші голови. Приклад подібного виробництва у нас є  – сталеливарний завод. Забезпечити чисте повіря так і не вдається ”, – сказав мер, виступаючи на мітингу на Майдані Незалежності.
Губернатор області Степана Бульби в інтерв'ю “Телеграфу” заявив, що вважає доцільним будівництво електрометалургійного комбінату. “Комбінат повинен бути. У нас є проблема створення робочих місць. Якщо ми будемо продавати кінцеву продукцію, а не сировину, то матимемо більші надходження до бюджетів. Ті, хто говорить про екологічну небезпеку не враховують сучасні технології виробництва.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх