Діти є. Місця у дитсадках немає

10.11.2005, 16:11 Переглядів: 2 275
Щороку дітей народжується на сотню більше. Уже зараз більшість дитсадків міста переповнені. Куди поведуть дітей майбутні мами, які народжують сьогодні?.

Сучасні мами не можуть дозволити собі розкіш займатися лише господарством та вихованням дитини – треба ще ж і гроші заробляти. Тож рішення віддати своє чадо до дитячого садка продиктоване цілком прагматичною метою. Ось тут і виникають труднощі. Виявляється, влаштувати дитину в дитсадок не так просто – часто доводиться ставати у чергу і чекати, доки звільниться місце. Всі пам’ятають часи, коли групи пустували, бо дітей народжували мало. У дитсадках скорочували працівників, а “вільні” приміщення розпродавали та здавали в аренду під офіси. Та останнім часом ситуація почала змінюватись, принаймні у плані народжуваності. Показник, що її характеризує, має позитивну динаміку. Статистичні дані, що надав “Телеграфу” завідуючий інформаційно-аналітичним відділом міського відділу охорони здоров’я Іван Овсій, говорять про те, що народжувати почали більше (див. інфографіку). Тож якщо труднощі із влаштуванням дитини виникають вже сьогодні, то що ж буде, скажімо, років за три-чотири, коли садкам доведеться прийняти ще більшу кількість дітей?
Спеціаліст з дошкільного виховання відділу освіти Крюківської районної ради та виконкому Тетяна Баранник повідомляє, що всі норми щодо дошкільних навчальних закладів встановлює Міністерство освіти. Існують так звані проектні нормативи за площею і за нормою наповнюваності груп. Дані розраховуються, виходячи з площі кожного дитсадка окремо і узагальнюються до норми району. Особливо завантажені зараз дитсадки на Раківці і в Крюкові. Чутки про те, що дітей віком до трьох років у садки не приймають, пані Баранник спростовує. Для зовсім маленьких є ясла, а коли дитині виповнюється два роки, її можна віддати до групи раннього віку.
Щодо Автозаводського району, то там 'усе гаразд'. Принаймні так стверджує начальник відділу освіти Ольга Шиян. У 32-х садках району все в нормі, все згідно з Законом України “Про дошкільну освіту”: у яслах не менше 15 діток, у групах доросліших – не більше 20. Загалом же дітей у дитсадках району близько п’яти тисяч. Пані Шиян каже, що є декілька дитячих садків, куди бажаючих влаштуватися більше. Це пояснюється тим, що батьки намагаються віддати дитину до садка, прикріпленого до однієї з елітних шкіл міста. Вони хочуть мати гарантію, що згодом їхня дитина піде саме у цю престижну школу.
Щодо майбутнього, то Ольга Шиян каже, що турбуватися не варто – чим більше дітей ітиме до дитсадків, тим більше грошей виділятимуть з бюджету на дошкільну освіту. На запитання, як проектні нормативи узгоджуються з наповнюваністю дошкільних закладів Автозаводського району зараз (тобто чи не більше дітей у дитсадках, ніж це передбачено нормами), Ольга Шиян не побажала давати ніяких конкретних цифр, а відповіла що все в межах, визначених законом. Тому ми взяли на себе сміливість вирахувати дані, що нас цікавлять, самотужки. Визначивши середню арифметичну цифру по дитсадках Крюківського району ми на їх основі вирахували наповнюваність дитсадків Автозаводського району. В результаті отримали приблизно такі показники.

Для 14-ти дитсадків Крюківського району норми складають відповідно 1617 місць і 1950 чоловік. Станом на 1 вересня 2005 року у дитсадках Крюківського району перебуває 1975 дітей, що на 25 чоловік більше за норму.

Дані надані Крюківським райвідділом освіти

В Автозаводському районі 32 дитячих садка. Тобто, проектні нормативи за площею можуть передбачати – 3696 місць і за нормою наповнюваності груп – 4457 чоловік. Фактично у дитсадках Автозаводського району наразі числиться 5000 дітей, що приблизно на п’ять сотень більше за норму...

Дані, вирахувані 'Телеграфом'



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх