Міфи і реальність помаранчевої революції. Рік потому - Україна

17.11.2005, 16:11 Переглядів: 2 520
Які обіцянки помаранчеві виконали?.
Фото: Дмитрий Бабец

В запалі помаранчевої революції її лідери обіцяли народу України:
- що влада стане прозорою, політичні діячі регулярно звітуватимуть  перед народом про свої фінансові здобутки; “кумовство” зникне навіки;
- нова влада викоренить корупцію;
- “бандити сидітимуть у тюрмах”, і ті, хто фальсифікував результати президентських  виборів, постануть перед судом;
- резонансні злочини, і найперше, вбивство журналіста Гонгадзе, розкриють; замовники злочину будуть названі та покарані;
- народ отримає соціально налаштований бюджет – зарплати та пенсії підвищать; ми житимемо краще.
Які обіцянки помаранчеві виконали?

“Да здравствует КУМанистическая революция! Ура!!!”

Революціонери неодноразово дорікали  екс-президенту Кучмі  його зятем, паном Пінчуком, якому за безцінь, “по блату” дісталася “Криворіжсталь”.  І обіцяли народу викорінити кумівство та родинність у владі. Прийшовши до влади, Президент Ющенко затвердив на посаді секретаря НРБО свого кума Петра  Порошенка. А міністром культури та туризму – куму Оксану Білозір. Сьогодні міністром у справах  молоді та спорту служить кум дружини Президента – Юрій Павленко.

Боротьба з корупцією – наша мета!!!

Найактивніше почала боротися з корупцією перша прем’єр пані Тимошенко. Вона сходу  утричі підвищила  оклади міністрів, мотивуючи тим, що пристойна платня міністрів – найкращий метод боротьби з корупцією в країні. Сьогодні міністри отримують  до 25 000 грн. на місяць. Якщо ви відчули, що це покращило ситуацію в країні, напишіть нам – можливо, ми щось прогледіли?
Ще одну спробу поборотися з корупцією зробив міністр МВС пан Луценко – серед “своїх” більше відомий, як Термінатор. Міністр-екстремал запропонував своїм генералам та полковникам, а також рядовим операм,  понаписувати декларації про доходи. За офіційним повідомленням, міністр свою декларацію написав. Про декларації  інших  міліціонерів ми не чули. Воно й не дивно. Якщо керівник якогось обласного управління по боротьбі з організованою злочинністю задекларує усі свої доходи від підпорядкованих йому фірм, як довго він залишиться керівником? Втім, досвід вчить, що саме такі керівники залишаються надовго. Як і корупція.

“Бандити сидітимуть у тюрмах!!!” Потім. Якщо захочуть.

Під час помаранчевої революції була у кандидата Ющенка така цікава фішка – щоразу після публічної  згадки прізвища кандидата Януковича, пан Ющенко патетично вигукував: “Бандити сидітимуть у тюрмах!!!”  Треба розуміти, ми помилялися, пов’язуючи  приказку пана Ющенка з  прізвищем пана Януковича. Пан Янукович сидить сьогодні у шанованій опозиції. А “по тюрмах” він вже своє відсидів у тяжкому  дитинстві.
Такі ж прозорі погрози лунали на адресу екс-президента України пана Кучми. Безліч впливових помаранчевих революціонерів обіцяли “засадити” його у справі  Гонгадзе.  Ми так цьому повірили, що навіть здивувалися громадянській мужності колишнього президента, коли він із комфортних Карлових Вар повернувся на Україну – прямо до  “левової пащі”. Знав досвідчений пан Кучма, куди повертається. Знав. Сьогодні від нової влади він отримав лише суперову персональну пенсію. А розмови про кримінальну відповідальність якось самі по собі “розсмокталися”. 

Суперпенсія для екс-президента

Фото: Дмитрий Бабец

Серед усіх пенсіонерів України найбільше виграв від помаранчевої революції один персональний пенсіонер – екс-президент України пан Кучма. Скориставшись тим, що Верховна Рада ухвалила закон, за яким (ст. 20) народний депутат отримуватиме пенсію у розмірі 90 % від окладу, Леонід Данилович оперативно звернувся з вимогою перерахувати йому пенсію – адже він теж був свого часу нардепом. За підрахунками, пенсія екс-президента та екс-нардепа склала 18 000 грн.  Для пенсіонера непогано.
Нова пенсія пана Кучми страшенно обурила  колишнього віце-прем’єра  пана Томенка. В інтерв’ю “КПУ” він заявив: “Чесно кажучи, я не чекав, що історія нової влади скінчиться тим, що Леоніду Кучмі даватимуть найбільшу пенсію. Я думав, йому дадуть повістку до суду...”

Соціальний бюджет і прогресуюча інфляція

Народ України дійсно отримав соціальний бюджет. Вперше за багато років відбулося реальне підвищення зарплати вчителів та медиків. У 12,5 разів збільшилась матеріальна допомога при народженні дитини.
Паралельно з цим підвищення зарплат та  вкидання на внутрішній ринок великої маси паперових грошей  призвели до стрімких темпів зростання індексу інфляції. Сьогодні Президент з гордістю заявляє, що “ми утримуємо інфляцію на рівні 9,5 %, і це чудово!”  Але споживачі, заходячи на ринок, не відчувають, що це чудово.

Апарат Президента не голодуватиме!

Зопалу, в революційному екстазі, лідери помаранчевого руху, а найперше пан Ющенко, обіцяли народу максимально скоротити витрати на утримання апарату президента. Революція завершилася. Екстаз пройшов. Маємо цифри.
До бюджету 2006 року Кабінет Міністрів на утримання лише Головного управління справами при Президенті заклав 632,6 мільйони гривень. Про зменшення витрат мова не йде. У 2005-му справи в апараті Президента не гірші. Так, прес-секретар Віктора Ющенка  Ірина Геращенко вже сьогодні отримує зарплату у розмірі 18 000 гривень. Це лише на 25 % менше, ніж зарплата прем’єра Юрія Єханурова.  Донедавна зарплата прес-секретаря складала 4 000 гривень.

Бідний. Дуже бідний Президент

Президент Ющенко трохи забарився з декларацією про доходи, і відзвітував перед народом лише  на початку листопада. Згідно з декларацією, пан Президент має на особистих банківських рахунках 54 399 грн. і 22 коп. Це вже значно більше, ніж у пані  екс-прем’єрки. І це логічно. Адже Президент – мужчина серйозний, фінансист. Він не тринькає кошти на різних LOUIS VUITTON. Він взагалі віддає перевагу вишиванкам – сам казав на Сорочинському ярмарку.
І все-таки 54 тисячі – несерйозна сума для такого видатного фінансиста.  Навіть президентська дружина Катерина Ющенко має на рахунку в банку (за кордоном) 1 мільйон 204 тисячі 235 гривень.  Якось несолідно видатному українському мужчині заробляти менше за власну дружину. З цим щось треба робити!
Можливо, переписати декларацію?

Тераріум однодумців

Фото: Дмитрий Бабец

У вогні помаранчевої революції її лідери-надихачі  збивалися докупи, як саламандри -  щоб не згоріти  поодинці. Вони тримались за руки і обіцяли народу, що завжди будуть разом, ніколи не зрадять ідей революції і завжди матимуть чисті руки.
Операція “Чисті руки”  скінчилася повним провалом. Майже відразу після призначення уряду,  проблеми з руками виникли у міністра юстиції пана Зварича. Точніше, спершу виникли проблеми з його дипломом та званням “професор”.  Як виявилось, у пана Зварича трохи не той диплом, і він трохи не професор. Далі пан міністр  вже по лікті вляпався у сумнівні нафтові справи. Йому небезпідставно закидали, що він лобіює інтереси власної дружини, яка займається нафтовим бізнесом.
Потім журналісти зацікавились розбіжностями між офіційно задекларованими доходами прем’єра Юлії Тимошенко та вартістю її гардеробу. Невдовзі вибухнув скандал з сином Президента Андрієм Ющенком. Хлопчик катався на орендованому BMW M6.  Оренда автомобіля такого класу  коштує щонайменше 4,5 тисячі доларів на місяць. Сума немала. Де дитина брала такі кошти? Андрійчин тато за все своє скромне банкірське життя назбирав на рахунок (згідно з декларацією) якихось нещасних  54 000 гривень. Так їх вистачить лише два місяці оренди оплатити. Отже, батько навіть і коштів не мав, щоб  дитині допомогти. Просто незрозуміло, як хлопець викручувався?
За Андрієм Ющенком на сцену вийшов Петро Порошенко. Шоколадного короля звинуватили у корупційних діяннях, у тому числі пов’язаних з будівництвом “висотки” на Грушевського, 9А.
Врешті, тепер вже колишній держсекретар Олександр Зінченко, як вийшов перед люди у вересні, як почав викривати корупціонерів і ворогів, так і 'здав' к бісу половину бригади героїв революції.
З тих, хто починав операцію “Чисті руки”, на сцені залишився хіба що Президент. Він  все ще показує народу власні руки і примовляє: “Ці руки ніколи не крали!” Минулого тижня студентам їх показував. Під час прямого ефіру на ICTV. 

Найпоширеніша помилка

Пригадавши всі прорахунки нової влади, чимала кількість читачів, можливо, не без втіхи, виголосить сакраментальне: “Ну, я так і знав! Ліпше б переміг Янукович!!! При ньому було б краще!”
Ідеалізувати персону – найпоширеніша помилка електорату. Можливо, перш, ніж призначати чергового месію, варто пригадати історію українського президентства? Перший рік правління Леоніда Кравчука – розвал в країні. Перший рік епохи Леоніда Кучми – бюджетникам не виплачують зарплату по п’ять місяців. Перший рік Віктора Ющенка – дивись вище. Історія свідчить, що жоден президент не є рятівником Батьківщини. Тож, можливо, доцільніше обирати не особу, а державний устрій?



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх