Бермудський трикутник для самоврядування. Мерський терпець лопнув - міські голови пікетували Верховну Раду

9.12.2005, 13:12 Переглядів: 2 277
Більше трьох тисяч представників територіальних громад 1 грудня взяли участь в акції протесту, яку організувала Асоціація міст України. Демонстранти висловлювались проти ухвалення парламентом у другому читаннні проекту бюджету на 2006 рік..
Вічний революціонер Валентин Стасюк привіз до Києва свою знамениту „дійну корову” на плакаті з гербом міста, що символізує донорську суть Кременчука. І потрапив у „Новини” основних телеканалів

Близько 40 кременчужан на чолі з міським головою Миколою Глуховим минулого четверга о п’ятій ранку виїхали до столиці України, щоб приєднатися до акції протесту Асоціації міст України на Майдані Незалежності. В дорозі виявилося, що мерів випередила партійна діячка пані Вітренко, зайнявши головну площу країни. Отож дислокуватися довелося на „п’ятачку” біля входу на стадіон „Динамо”. За даними виконавчого директора Асоціації Мирослава Піцика, на цю політичну акцію своїх представників прислала 241 територіальна громада із 500 міст. Мера Києва Олександра Омельченка, який очолює Асоціацію, не було.
„Ми займаємося не політикою, а каналізацією! Але ж в якому вона стані?!” – лунало відчайдушно-сакраментальне питання якогось місцевого урядовця з імпровізованої трибуни зібрання. „Віктору Пинзенику – посаду асенізатора!” – зловтішався інший. Одним словом, мітингуючі обурювалися майбутнім ганебним держбюджетом, за який ні доріг не відремонтуєш, ні лікарні не утримаєш.
Десь опівдні колона з плакатами („Усі на захист місцевого самоврядування!”, „Віддайте награбоване!”) та прапорами політичних партій вулицею Грушевського рушила до парламенту. Над натовпом чулися чорні політичні жарти: „Ось вона – „Україна без Кучми!”, „Данилыч, вернись, мы погорячились!”...
Під стінами парламенту в міліцейському оточенні перед коритом з написом „Держбюджет-2006” гуляли „олігарх” і „чиновник” - дві свині посеред купок лайна. Тут же стояли мікрофони. До них врешті-решт вийшла пара нардепів – партійних лідерів, що відверто закликали підтримувати політичні сили, які вони очолюють. Слухачів залишилось небагато. Народ змерз і зі згорнутими транспарантами потихеньку розходився. „Олігарх” було подався до дверей вищого законотворчого органу, та його вчасно відтягли і прив’язали, бідного, за ногу до огорожі.
Надивившись на свиней, депутат міськради Валентин Стасюк обіцяв наступного разу приїхати до столиці з живою коровою.

Ціна питання

Свині з написами „чиновник” та „олігарх”, що гуляли біля корита, яке символізувало „Держбюджет-2006”, були головними персонажами акції протесту мерів України біля Верховної Ради

Місцевим бюджетам потрібно 11 мільярдів, але з огляду на складну ситуацію в державі, територіальні громади згодні і на п’ять. Ці мільярди необхідні, щоб на місцях зберегти медицину, освіту, культуру.
Мітингуючі передали до Верховної Ради свої вимоги. Серед них відставка міністра фінансів Віктора Пинзеника, зміни до законодавства про місцеві вибори та повернення до мажоритарної системи, ухвалення закону про асоціації. У разі подальшого ігнорування цих вимог, місцева влада погрожує відмовитися від виконання делегованих державою повноважень, як таких, що не забезпечені фінансовими ресурсами.

Проект Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” повернуто Кабінету Міністрів на доопрацювання з урахуванням Бюджетних висновків Верховної Ради, в тому числі в частині збільшення розрахункового обсягу видатків загального фонду місцевих бюджетів на 2006 рік на 5 мільярдів гривень порівняно з відповідним розрахунковим обсягом у проекті Закону “Про Держбюджет”, поданому на перше читання. Розгляд проекту держбюджету-2006 перенесено на четвер 8 грудня.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх