Міське управління освіти працює. Але ще не є головним розпорядником коштів

19.01.2006, 18:01 Переглядів: 2 145
22 вересня 2005 року Кременчуцька міська рада ухвалила рішення утворити міське управління освіти. Його створили для дотримання вимог у галузі освіти в місті, раціонального використання бюджетних коштів, а також для ефективної кадрової та методичної роботи. Для цього новоутвореній установі обидва кременчуцькі райво мали б передати певну частину своїх повноважень. Згідно з вищезгаданим рішенням, з 1 січня 2006 року міськво мало почати діяти як головний розпорядник коштів, що виділяються на галузь освіти.

22 вересня 2005 року Кременчуцька міська рада ухвалила рішення утворити міське управління освіти. Його створили для дотримання вимог у галузі освіти в місті, раціонального використання бюджетних коштів, а також для ефективної кадрової та методичної роботи. Для цього новоутвореній установі обидва кременчуцькі райво мали б передати певну частину своїх повноважень. Згідно з вищезгаданим рішенням, з 1 січня 2006 року міськво мало почати діяти як головний розпорядник коштів, що виділяються на галузь освіти. Але не діє. Автозаводський райвідділ освіти оскаржує рішення міськради в суді. З метою дізнатися, як розвивається ситуація та які перспективи вирішення проблеми, що склалася, “ТелеграфЪ” звернувся до начальника міського управління освіти Олексія Довбні.
– Олексію Васильовичу, чи існує все-таки міськво на даний момент?
– Так, безумовно.
– Хто сьогодні працює у штаті міськво?
– Тільки я і один головний спеціаліст. Але з 5 січня міськво оголосило конкурс на заміщення вакантних посад. Він триватиме місяць. Після 5 лютого ми проведемо засідання конкурсної комісії, де розглядатимуться подані заяви. Таким чином сформуємо штат.
– Чому райвідділ Автозаводської районної ради оскаржує рішення міськради про утворення міськво у суді?
– Третього листопада на сесії міської ради було ухвалено рішення про затвердження положення про управління освіти виконкому міської ради. У п.3.4 цього положення під назвою “Організація фінансового забезпечення загальноосвітніх, дошкільних та позашкільних навчальних закладів” сказано, що міське управління освіти є головним розпорядником коштів, а районні відділи освіти є розпорядниками нижчого рівня. Тобто, кошти надходитимуть в управління освіти, а звідти – на райвідділи. Згідно з процедурою, після сесії міської ради районні ради теж повинні провести засідання, щоб передати повноваження в галузі освіти міській раді, відповідно з вищезгаданим положенням. Депутати Крюківської районної ради зібралися на сесію, одноголосно ухвалили рішення і повноваження передали. Автозаводська райрада такого рішення не ухвалила і передавати повноваження відмовилася. Міська сесія змінювати повноваження Автозаводської районної ради у галузі освіти без її дозволу не має права. Зараз Автозаводський райвідділ освіти оскаржуює в Автозаводському районному суді те, що міськво є головним розпорядником коштів. Вдповідачем виступає Кременчуцька міська рада. На даний момент вже існує ухвала суду. В ній сказано, що клопотання Автозаводського райво про забезпечення позову задовольняється. Тобто, до вирішення справи по суті ухвала зупиняє дію рішення Кременчуцької міської ради по пунктам, які визначають новостворене міськво саме як розпорядника коштів. Щодо існування самого управління освіти, Автозаводське райво претензій немає.
– Як, на вашу думку, ситуація розвиватиметься далі?
– Я думаю, все проясниться після виборів. Відбудеться засідання сесії міськради вже в оновленому складі. Все залежатиме від того, яке рішення ухвалять депутати. Можливо, вони взагалі заберуть повноваження в галузі освіти у районних рад. Можливо, райво залишать деякі повноваження, такі як виховна робота, охорона праці, охорона дитинства і таке інше. Я переконаний, що управління освіти буде існувати. Міськво – це вже розповсюджена практика у містах України.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх