Судові рішення стануть доступні

2.02.2006, 20:02 Переглядів: 1 667
Нещодавно Президент підписав Закон України “Про доступ до судових рішень”. Згідно з ним, відтепер кожен зможе ознайомитись із ухваленими судовими рішеннями і діяльністю судів через Інтернет. Роз’яснення “Телеграфу” з цього приводу дав суддя Автозаводського районного суду Володимир Савічев..

– Володимире Олександровичу, яким чином за новим законом громадяни можуть знайомитись з діяльністю судів?
– Згідно з Законом “Про доступ до судових рішень”, судові рішення будуть опилюднюватись на офіційному веб-порталі судової влади України, а також можуть бути опубліковані в друкованих виданнях. Будь-хто, кого зацiкавить дiяльнiсть українських судiв, зможе довiдатися, якi саме рiшення приймаються в тих чи інших ситуацiях. Окрім того, особа, яка не брала участі в справі, але судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків, може звернутися до суду з проханням надати їй копію цього рішення. При цьому вона має обгрунтувати, чому вважає, що це рішення її стосується. Якщо суд відмовить надати копію рішення, це можна оскаржити в суді.
– Чи з усіма рішеннями суду можна буде ознайомитися?
– Я вважаю, що всі судові засідання, які проводяться у відкритих слуханнях будуть доступні. Ті, засідання, які слухаються закрито, навряд чи будуть публікуватися.
– Чи не порушує цей закон право людини на нерозголошення вiдомостей про приватне життя?
– В опублікаваних або розміщених в інтернеті рішеннях не буде імен учасників процесу, номерів телефону, марки та номеру авто та інших відомостей, що дозволяє ідентифікувати особу. Такі відомості замінюються літерними або цифровими позначеннями.
– Чи набрав цей закон чинності?
– Ще ні. Закон набирає чинності з 1 червня 2006 року. Це максимальний строк, до якого має з’явитися інтернет-портал. Але рішення місцевих загальних судів, таких, як Автозаводський районний суд, згідно з цим законом будуть доступні з 1 січня 2007 року.
– Яке ваше ставлення до цих нововведень?
– Я вважаю, що це плюс і для громадян, і для судів. Для громадян – це відкритість суду, можливість ознайомитися з судовими рішеннями, до яких раніше не було доступу. Для суду – введення Єдиного державного реєстру судових рішень, а також передбачуваність судової практики



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх