Продукти дорожчають

9.02.2006, 19:02 Переглядів: 2 689
Міністр агропромислового комплексу не виключає підвищення цін на хліб, цукор та інші сільгосппродукти.
За словами міністра АПК Олександра Баранівського, підвищення цін на хліб залежатиме від рішення губернатора
Фото: Дмитрий Бабец

Міністр аграрної політики Олександр Баранівський минулої п’ятниці, 3 лютого, відвідав Полтаву.  Цікавив високопосадовця стан підготовки агропромислового комплексу області до весняно-польових робіт. А ще Олександр Баранівський поділився прогнозами щодо цін на продукти харчування. Позиція міністра: сільгосппродукція повинна і буде дорожчати.

Ціну хліба мають регулювати губернатори
'Ціна, за якою хлібопекарі закупили зерно для випічки хліба, цього року була і є нижчою, ніж у попередні роки, і вона не може вплинути на підвищення ціни на хліб сьогодні. Однак, можуть виникати інші проблеми, наприклад ціна на газ. Раніше він був за однією ціною, тепер за іншою. Відповідно, підвищуються витрати, зарплата. У такій ситуації право обласної держадміністрації розглядати калькуляцію по кожному хлібозаводу окремо, регулювати їхній рівень рентабельності і стримувати ціну. Сьогодні рентабельність хлібозаводів десь 15%', – заявив Олександр Баранівський.
„Сказати конкретно чи подорожчає хліб, я не можу, як не можу сказати і протилежного. Ми розуміємо, що росте ціна на газ і інші складові. Подивимося', – відповів губернатор Полтавщини Степан Бульба на запитання “Телеграфа”, як діятиме облдержадміністрація в умовах, коли хлібозаводи проситимуть в області дозволу підвищити вартість хліба.

“Зараз на цукор піднімаються ціни”
Сільгосппродукція повинна і буде дорожчати. Така заява пролунала з вуст глави агропромислового відомства Олександра Баранівського. Позиція міністра: сільське господарство повинне стати для селян бізнесом. До того ж бізнесом вигідним. “Зараз адміністративними важелями утримати ціну ніхто не зможе, тому що це приведе до збитків господарства', – каже міністр і наводить приклад дії законів бізнесу. “Сьогодні ми стурбовані, що український цукор може потекти в Росію, – каже міністр. – Тростинний цукор коштував 200 доларів на світовому ринку, а тепер 500, і у нас з'явилася небезпека того, що в Росії цукор сьогодні можна продати дорожче чим у нас. Ми вживаємо заходів аби не допустити, щоб наш цукор витік в Росію, тому що бізнес працює швидко. Де ціна краща, туди бізнесмен і відправляє свою продукцію”. До речі, у 2005 році
Україна виробила 1900 тисяч тонн цукру і держава повністю забезпечена цукром власного виробництва на весь сезон навіть із запасом. Тож, на думку міністра, передумов для значного стрибка цін немає. „В крайньому випадку ми будемо викидати цукор із запасів аби регулювати ціну', - сказав Олександр Баранівський.
А поки що цей ринок лихоманить. Ціна на солодкий продукт в останні дні відчутно зросла, що не характерно для зимового сезону. Експерти не заперечують, що цукру в державі є вдосталь, проте кажуть, що оптова його ціна все ж виросла. Серед причин називають вигідну контрабанду в Росію та зростання вартості цукру на світових ринках. Проте останнє може спрацьовувати лише психологічно – ми аж ніяк не залежимо від світового імпорту. Україна не завозить цукор-сирець. За словами ж одного з директорів агрофірми, яка здійснює поставки цукру на ринок, підприємці самі дещо призупиняють його продаж. Навіщо продавати зараз дешевше, якщо влітку за цей же товар можна буде отримати більше. Отакий бізнес.

„Котлетні війни”: контрудар “Жигулями”
Міністр аграрної політики Олександр Баранівський припускає можливість заборони імпорту деяких видів товарів з Росії у відповідь на заборону імпорту української продукції тваринництва. Нагадаємо, з 20 січня Росія заборонила ввезення до своєї країни м’ясної та молочної продукції з України. Причиною російська сторона називає недотримання ветеринарно-санітарних норм. 'Не хотів би говорити однозначно, але в нас є досить важелів впливу... Можна навіть у найякіснішій продукції знайти щось погане. Так, можна сказати, що російські 'Жигулі' теж не дуже якісні. Часто у них відмовляють гальма, інші агрегати, і в аваріях гинуть люди. Це в якійсь мірі теж неякісна продукція і можна припиняти їх постачання. Але ж ми на такі кроки не йдемо”, – відзначив міністр. За його словами, робиться все можливе, щоб 'торговельної війни' не було. Однак, якщо Росія не погодиться скасувати заборону на ввезення нашої продукції, Україна може застосувати відносно Росії аналогічні санкції.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх