Був цукор простим, став золотим

23.02.2006, 13:02 Переглядів: 1 717
Вартість цукру нещодавно стрімко злетіла вгору. Поки що влада лише розводить руками та обіцяє приборкати нахабні ціни, реалізувавши дешевий цукор з держрезерву. Тим часом реалізатори на ринках збавляти ціну на солодкий продукт не збираються. У ситуації пообіцяв розібратись Антимонопольний комітет.
З початку лютого цукор подорожчав на 20%. Антимонопольний комітет обіцяє до кінця березня сказати: змова це чи дефіцит?
Фото: Дмитрий Бабец

Найдешевший цукор, який нам вдалось знайти на центральному ринку міста, коштує 4,30. У магазинах він трохи дорожчий – підсолодити своє життя кілограмом цукру можна за 4,50-5 гривень. Реалізатори кажуть, що дешевшати солодкий товар не збирається – заводи-виробники підняли оптову ціну, тож відповідно зросла і роздрібна його вартість. Але й рости далі в ціні цукор не буде. „Чи зростатиме ціна? Та ні, поки що такою ж залишиться – 4,30-4,40. Принаймні, про підвищення мова не йде, але й не треба чекати, що ціна впаде”, – почули ми у відповідь від кількох продавців.
Із запитанням, чи регулює влада ціни на цукор, “ТелеграфЪ” звернувся до начальника управління торгівлі, побуту та соціального захисту населення міськвиконкому Людмили Жорняк. “Сьогодні в країні діє вільне ціноутворення. Тому жорсткого контролю за вартістю цукру немає. До нас надійшло розпорядження облдержадміністрації, за яким реалізатори товару мають право робити надбавку на цукор у розмірі не більше, ніж 15%. Але розпорядження носить рекомендаційний характер”.
Григорій Діденко, начальник обласної державної інспекції з контролю за цінами, підтверджує, що ціни на цукор зросли через те, що заводи-виробники підвищили вартість своєї продукції. “Ще в січні заводи реалізовували товар за ціною 3 гривні 10 копійок. Зараз ця ціна складає 4 гривні. В Полтавській області цукор постачається із цукрових заводів, які розташовані у  Лохвиці та у Карлівському районі. Щоправда, Лохвицький цукровий завод нещодавно знизив закупівельну ціну з 4 гривень до 3,75. Я вважаю, що збільшення вартості цукру – це змова під час передвиборчої кампанії”, – каже Григорій Діденко.
За його словами, зараз готується завезення цукру з держрезерву. Його мають продавати за ціною 2,85-3 гривні. Григорій Діденко припускає, що в цьому разі вартість цукру знизиться: “Схожа ситуація була влітку минулого року. Коли цукор став дорожчати,  держава реалізувала його на ринках за нижчими цінами, і реалізатори були змушені знизити його вартість. Якщо цього разу також буде зроблена інтервенція цукру, то ціна на нього впаде”.
Тим часом Антимонопольний комітет України (АМКУ) 13 лютого розпочав розслідування нового лютневого підвищення цін на цукор і пообіцяв 24 лютого оприлюднити результати по розслідуванню літнього подорожчання. Нагадаємо, в червні минулого року ціни на цей продукт різко підскочили до 4,30 грн. за кілограм. Антимонопольний комітет обіцяє назвати винуватців літнього стрибка цін, а також ухвалить з цього приводу відповідне рішення. Що стосується нинішнього подорожчання, то за даними комітету, дефіциту цукру у нас немає. „Тому виникає запитання чи дійсно зростання цін на цукор економічно обгрунтоване”, – каже голова АМКУ Юрій Кравченко.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх