Не взяв пільговика – „заплати” штраф

23.02.2006, 13:02 Переглядів: 1 908
Нещодавно набрав чинності закон, згідно з яким за безпідставну відмову взяти у поїздку пільговика водії міського транспорту можуть позбутися суми до 170 гривень. Скільки категорій пільговиків мають право на безкоштовний проїзд, а головне – в яких видах міського транспорту і куди треба скаржитись у випадку необхідності, з’ясовував „ТелеграфЪ”..
За словами Володимира Кургаєва, 300 із 400 маршруток перевозять пільговиків – до десяти за зміну. А це три тисячі гривень щодня „в подарунок” місту

До редакції газети звертаються читачі з проханням пояснити детальніше особливості дії нового закону щодо відповідальності за відмову у перевезенні пільгових категорій громадян. А саме, наприклад, хто повинен безкоштовно перевозити пенсіонерів, інвалідів і куди скаржитись, у разі відмови. Нагадаємо, Президент України Віктор Ющенко підписав закон про внесення змін до Кодексу України „Про адміністративні правопорушення”. Як пояснює завідувач юридичного відділу міськвиконкому Микола Сьора, стаття 133 доповнилася частиною сьомою наступного змісту: „безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладання штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності від восьми до десяти неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян”.  З посадової особи можуть стягнути штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (510 гривень), з громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – 20 мінімумів (340 гривень), з водіїв транспортних засобів – 10 мінімумів (170 гривень).
За словами Миколи Сьори, згідно зі ст.229 адміністративного Кодексу, накладання і стягнення штрафів з водіїв є компетенцією Держдепартаменту автотранспорту та його представників в областях.
„Пільговиків повинні брати всі міські перевізники – згідно зі ст.36 Закону України „Про автомобільний транспорт”, – наголошує завідувач відділу транспорту та енергетики міськвиконкому Володимир Кургаєв. За це вони мають отримувати компенсацію з бюджету у вигляді субвенцій”. Та гроші повертають не всім. Держава компенсує витрати за перевезення пільговиків лише АТП-15307 та тролейбусному управлінню. Маршрутники компенсацій не отримують, але пільговиків перевозять. Вони взяли на себе відповідні договірні зобов’язання. „На пільговий проїзд у маршрутних таксі, як і в громадському транспорті, мають право18 категорій громадян, – пояснює пан Кургаєв. – Рішенням виконкому в мікроавтобусах невеликих розмірів передбачається по одному пільговому місцю, в автобусах середнього і великого класу – від двох до п’яти”. Будь-хто з пільговиків має право на безкоштовний проїзд тільки за пред’явленням посвідчення.
Що стосується суті „безпідставної відмови”, то вона полягає в наступному. Водії міських автобусів АТП-15307 або тролейбусів КТУ зобов’язані брати пільговиків – держава їм за це повертає гроші. Вони не мають права відмовляти пільговикам, бо це і буде та сама „безпідставна відмова”.
Інша справа – маршрутники. Фактично, вони здійснюють перевезення пільгових категорій громадян на благодійних засадах. Наскільки обгрунтовані претензії до них пільговиків, судити складно. З одного боку, згідно з законом, пільговики мають право на безкоштовний проїзд і в маршрутках. З іншого – держава свої зобов’язання щодо маршрутників не виконує, бо не компенсує їм витрат за пільгові перевезення. Тож возити пільговиків маршрутники погоджуються „добровільно-примусово”, фактично роблячи послугу місту собі на збиток.
Щодо скарг, то їх потрібно направляти до міського відділу захисту прав споживачів (79-33-80), а також безпосередньо до обласної автотранспортної інспекції (Полтава, вул. Чапаєва, 9. Начальник – пан Кужіль). Уповноважені спеціалісти складатимуть протокол, збиратимуть адміністративну комісію і, згідно з її рішенням, накладатимуть штраф.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх