У райвідділі міліції помер затриманий

24.03.2006, 16:03 Переглядів: 2 052
18 березня в приміщенні Автозаводського райвідділу міліції помер 27-річний чоловік. Незадовго до смерті йому стало зле. Але лікарі „швидкої”, які приїхали на виклик, не побачили у стані його здоров’я нічого підозрілого. Після смерті судмедексперт виявив у померлого закриту черепно-мозкову травму, перелом кісток склепіння черепа та численні крововиливи.

17 березня 27-річний Роман вирішив піти в гості до дружини, яка за десять днів до цього подала на розлучення. Як каже прокурор міста Віктор Павлійчук, чоловік хотів порозумітись, знайти можливість зберегти родину. Роман того дня до дружини приходив кілька разів. Спочатку вони мирились, потім скандалили. Десь опівночі Роман прийшов знову. Але жінка до квартири його не впустила. Тоді він почав ломитися у двері.
Жінка зателефонувала до міліції. Правоохоронці звичайно ж зреагували на виклик, каже начальник міської міліції Василь Овчаренко. Жінка викинула міліціянтам ключі від під’їзду, в якому дебоширив чоловік. Останній не чинив опору. Чоловіка затримали і доставили в Автозаводський райвідділ міліції. Про це сповістили його батьків.

Остання ніч – в камері
О першій годині ночі Роману стало погано. З носа потекла кров. Міліцянти викликали „швидку”. “Коли психо-неврологічна бригада „швидкої” прибула до райвідділу, то кров у чоловіка вже не текла. Лікар в картці виклику написала, що чоловік ні на що не скаржиться, знаходився в стані алкогольного сп’яніння. Кості носа цілі. Черепно-мозкові нерви без осередкових знаків. Легені в нормі. Тиск 130/70. Тілесних ушкоджень не виявлено. Діагноз: алкогольне сп’яніння. В наданні швидкої меддопомоги не має потреби”, – розповідає головний лікар станції „Швидкої медичної допомоги” Ігор Дубницький. Він впевнений в поставленому діагнозі лікарів і відкидає будь-які натяки, що медпрацівники в чомусь потурали міліціянтам.
Після того, як лікарі поїхали, Романа провели до камери. Зранку стан його погіршився і з носу знов пішла кров. Міліціянти вдруге викликали „швидку”. На жаль, останні лише констатували смерть затриманого.

Свідчить судмедексперт
Того ж дня судмедексперт видав родичам померлого лікарське свідоцтво про смерть, в якому зазначив, що причиною смерті Романа стали крововиливи у головний мозок, над твердою і під м’яку оболонки мозку, перелом кісток склепіння черепа та закрита черепно-мозкова травма. У цьому ж документі значиться дата отримання травми: 18 березня – коли чоловік провів у райвідділі. Але у вівторок, 21 березня, даючи пояснення, судмедексперт сказав, що дату написав автоматично – день, коли робив розтин. Остаточно дані про день і час отримання травми він не встановлював.

Прокурор не виключає причетність до смерті міліціянтів
Наразі прокурор міста Віктор Павлійчук не поспішає називати версії, які розглядає слідство стосовно причин смерті затриманого. За його словами, відомство ретельно перевірятиме і версію причетності до смерті працівників правоохоронних органів: “Ми розглядаємо всі версії смерті в тому числі і ту,  що до цього можуть бути причетні працівники міліції”. Прокурор зазначає, що в разі встановлення їх причетності, міліціонери понесуть сурове покарання. Якщо ні, то самі ж правоохоронці мають з’ясувати, де і коли Роман отримав смертельні травми.
 
Батько померлого підозрює, що травму Роман отримав у райвідділі
Про смерть сина його батьку – Юрію Володимировичу – правоохоронці вчасно не повідомили. Коли зранку він прийшов до міліції то в приміщення райвідділу його не впустили. Коли чоловіку вдалося-таки потрапити в хол адмінбудинку, він побачив там тіло накрите простирадлом. “Я навіть не думав що це мій син. Вже потім, через вікно я побачив, що приїхали експерти і почали з ним проводити слідчі дії. Мені не дали на нього подивитися в міліції”, – каже Юрій Пустовіт.
На запитання журналістів, де Роман міг отримати травму, батько відповів: “Травму син отримав лише в райвідділі. Розумієте, лікарі з якими я спілкувався, кажуть, що з переломом основи черепа більше години не живуть”. Батько каже, що міліціянти зараз роблять усе аби відвернути провину від себе.

«На нас тиснуть психологічно»
Вже після поховання Романа ми зустрілися з родичкою померлого Тетяною. Вона стверджує, що міліціянти психологічно тиснуть на родину: “У день смерті нас забрали до райвідділу. Розвели по різних кімнатах, опитували. Потім відпустили. Через півгодини за дружиною Романа приїхали знову. З нею слідчий поводився доволі агресивно. Він звинувачував її у брехні. Казав, що вони побилися і вона вдарила чоловіка. Обіцяв її посадити в СІЗО. На неї дуже тиснули психологічно... Серед інших був слідчий Кривошеєнко. Він сказав, що бачить, як на Ірину всі тиснуть, вийшов з нею поговорити до себе в кабінет. Заспокоїв її. Вона зрозуміла, що він їй вірить. Поспілкувавшись,  він відвіз Іру додому, дав свій мобільний і просив, якщо знадобиться, телефонувати”.

Міліціянти всі обвинувачення спростовують...
“Я вбачаю, що тут немає ніяких порушень з боку працівників міліції. Ви не думайте, що я захищаю честь мундира, відповідну оцінку дасть прокуратура. Тим більше, всі матеріали вивчає прокурор області”, – каже головний міліціянт міста Василь Овчаренко. Свою думку він підкріплює словами судмедексперта, за свідченням якого, з такими тілесними пошкодженнями, які були у Романа він міг жити від однієї до шести діб. До того ж, візуально неможливо було визначити, чи мав Роман тілесні пошкодження: “Ви розумієте, навіть лікарі могли не визначити, побитий він чи ні. На ньому не було зовнішніх тілесних ушкоджень. Перелом основи черепа наявний, але не ушкоджено шкіряний покрив”. Ці слова підтверджує і прокурор міста.

Що далі
Як бачимо справа заплутана. Є питання і до правоохоронців, і до лікарів. Якщо травми у Романа стались до затримання, то чому лікар „швидкої” їх не виявив і не надав медичної допомоги? Якщо травм не було, то звідки вони з’явилися? Відповіді на ці запитання має дати слідство.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх