Тварин України захистили від людей

24.03.2006, 17:03 Переглядів: 1 570
Президент підписав Закон „Про захист тварин від жорстокого поводження”. Тож тепер українські чотирилапі зможуть відчути на власній шкурі присмак райського життя, яким їх співродичі – волохаті британські „громадяни” – насолоджуються вже давно. За законом, українці мають створювати для своїх улюбленців умови не гірші за ті, що є стандартом у Возз’єднаному Королівстві..

Європейські стандарти „собачого” життя добралися й до нашої держави

Новий закон повинен стати на варті захисту прав братів наших менших. Він захищатиме від людського свавілля всіх тварин без винятку – і сільськогосподарських, і домашніх, і диких, (у тому числі й птицю), а також хутрових, лабораторних, зоопаркових і циркових. Під визначення жорстокого поводження з тваринами підпадає знущання над ними, нацькування одна на одну з хуліганських чи корисних мотивів, умертвіння без застосування знеболюючих засобів тощо. Все, як бачимо, гуманно. Далі цікавіше.
Візьмемо для прикладу хоча б домашніх улюбленців. Так, умови їх утримання повинні відповідати їх „біологічним, видовим та індивідуальним особливостям”. Якщо прийняти за аксіому, що схильність до поїдання сирого м’яса чи відпочинку на дивані – це індивідуальні особливості домашніх чотирилапих, то робити нічого – доведеться забезпечувати. Згідно із законом, власники мають задовольняти природні потреби своїх вихованців у їжі, воді, сні, рухах, природній активності та навіть контактах із собі подібними (запросіть сусідського кота прийти погратися з вашим – він це оцінить). Хазяїн просто зобов’язаний надати своєму улюбленцю необхідний простір для існування, налагодити там правильний температурно-вологий режим, природне освітлення та вентиляцію.
З домашнім улюбленцем можна з’являтися і на вулиці – хазяїн має його супроводжувати. Тож за буквою Закону, ще невідомо, хто кого вигулює! Дітям до 14 років супроводжувати „волохатих друзів” забороняється. І найважливіше – щоб мати в себе вдома чотирилапого друга, необхідно отримати на нього права власності. Якщо хазяїн жорстоко поводитиметься зі своїм вихованцем, то суд позбавить його прав власності на тваринку і конфіскує її.
За дотриманням Закону наглядатимуть центральні та місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, громадські організації, що опікуються захистом тварин, та органи внутрішніх справ. Про це „Телеграфу” повідомив завідувач юридичного відділу міськвиконкому Микола Сьора. На практиці це означатиме, що якщо громадянин побачив, що хтось знущається над твариною, він має звернутися до органів внутрішніх справ - патрульно-постової служби чи дільничного інспектора міліції. За порушення вимог цього Закону винуватці нестимуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність.

До речі
Минулого тижня в Харкові на десять діб „посадили” кота. Рудий кіт,  якому було трохи більше року, дуже покусав і подряпав свою господиню. Жінка в паніці набрала телефон порятунку служби «01» і зачинила кота на балконі. Рятувальники для нейтралізації тварини, що збісилася, прибули в повній екіпіровці. „Бунтівника” посадили в мішок і відправили до ветлікарні. Для з'ясування всіх обставин і підтвердження можливого діагнозу «сказ» лікарям необхідно 10 діб – весь цей час кіт проведе в ізоляторі. Цікаво, а у цьому випадку, чи не вважає кіт, що „двоногі” порушили його права?



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх