Райони борються з містом. Ціна питання – повноваження та гроші

18.05.2006, 15:05 Переглядів: 2 337
Міська рада планує суттєво обмежити повноваження, а значить і фінансування, районних рад, а саме “взяти під своє крило” освіту, питання соцзахисту, курирувати роботу рад громадськості у мікрорайонах та роботу управлінь з надзвичайних ситуацій. Районні депутати просять залишити ці повноваження за ними..
Районні депутати не збираються відступати і налаштовані не „здавати” повноваження районів місту

Наприкінці квітня мер Микола Глухов надіслав до районних рад листа та проект рішення сесії міськради “Про обсяги та межі повноважень райрад”. Його мають розглянути міські депутати 23 травня. Попередньо перелік повноважень має бути погоджений з районами. Згідно з проектом, районів позбавляють можливості вирішувати питання освіти, соцзахисту, передають в компетенцію міськради роботу рад громадськості та оборонної галузі. Це майже 80% повноважень та майже такий же відсоток бюджету районів, які вони мали протягом останніх десятиріч.

Автозавод – проти
11 травня депутати Автозаводської райради ухвалили постанову, в якій заявили, що проект рішення міськради не в повній мірі враховує інтереси та потреби громади району. Такий перерозподіл може призвести до ситуації, при якій районні ради не зможуть виконувати функції, які вони виконували раніше у зв’язку з переходом цих функцій до компетенції міськради, а міськрада не зможе їх виконувати через відсутність інфраструктури, яка б забезпечила їх виконання. Цікаво, що цей документ депутати району ухвалили одноголосно. „За” висловився навіть віце-мер Василь Хоменко, який, судячи з посади, мав би відстоювати інтереси міста. Можливо, його рука піднялася автоматично, бо під час сесії депутати 17 питань порядку денного розглянули за 12  хвилин.
Журналісти ледве встигали спостерігати, як руки депутатів, наче вентилятори здіймалися то вгору, то вниз, ганяючи повітря і затверджуючи доленосні рішення. “На сесії все пройшло так швидко, наче з кулемета”, – посміхався і заступник мера Костянтин Кулінічев, який прийшов переконувати депутатів в доцільності передачі повноважень від району місту. Спочатку він навіть розгубився, коли зрозумів, що „його” питання проголосували без обговорень за кілька секунд, але швидко схаменувся і взяв слово. Майбутній перерозподіл він пояснив „концентрацією фінансових ресурсів та управління”. “Людей ніхто не звільнятиме, структура залишиться”, – запевняв пан Кулінічев.
Депутати промовчали.

Крюків – теж не в захваті
12 травня проти проекту рішення міськради виступили і обранці Крюківського району, яким заступник голови райради Віталій Лисенко розповів про нововведення. Емоційно з трибуни говорили – комерційний директор вагонобудівного заводу Євген Хворост, головний лікар шкірно-венерологічного диспансеру Ірина Федько. Зокрема, пані Федько впевнена: “Райони це допомога міській владі. Старі роки, коли за медицину відповідали райони медики наразі згадують як найкращі часи. В місті нам було гірше, аж поки нас не віддали області. Зараз стало легше”. “Якщо все забере місто, ми залишимося весільними генералами, без прав. Я закликаю стояти за повноваження горою і не відступати”, – закликав депутат Юрій Кравченко.
Чи дослухаються до протестів районів міські депутати стане зрозуміло 23 травня – коли питання розподілу повноважень розглядатиметься на сесії міської ради.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх