Початок кінця районів? У Крюківської та Автозаводської райрад забрали право керувати освітою та соцзахистом

25.05.2006, 16:05 Переглядів: 1 619
Друга сесія Кременчуцької міськради нового скликання, що пройшла 23 травня, затвердила нові, урізані повноваження районних рад Кременчука, які діятимуть протягом п’яти років. Напередодні засідання депутати вели численні консультації у фракціях, обговорюючи пропозицію мера централізувати освіту, соцзахист, цивільний захист та ради громадськості. Керівники районів вперто на це не погоджувались..
Заступник міського голови Сергій Бутко: „Стукачи во всех странах были, есть и будут! Стукачи. Я сказал”
Фото: Дмитрий Бабец

Таємний компроміс
Все вирішилося в останню годину перед сесією. Міський голова Микола Глухов і голови Крюківської та Автозаводської райрад Андрій Коваленко та Володимир Коваленко сіли нарешті за стіл переговорів. І, як видно, знайшли компроміс. Зала проголосувала одноголосно, за винятком одного депутата, за те, щоб районам не давати повноваження у галузі освіти та соціального захисту. А практично – за розформування райвідділів. Цьому передували довгі баталії довжиною з півроку. Взимку міськрада вирішила створити управління освіти, яке б перебрало на себе фінансові функції, що належали райрадам. Керівництво Крюківського району повело себе лояльно. А в Автозаводі запротестували і подали в суд.
З утворенням виконавчого комітету після виборів нової міської ради раптом виявилося, що до нього не увійшли Коваленки. Юристи, трактуючи закон про місцеве самоврядування, казали тоді, що це порушення. Коваленки мовчали. Коли дійшло до того, що райони реально позбавляються керування освітянською галуззю, вони об’єдналися, доводячи свої заслуги з різноманітних трибун. Але мер твердив своє: „Я хочу мати важелі управління!”

Амбіції задоволено
Минулого тижня на засіданні міської депутатської комісії з освіти Андрій Коваленко, здається, у відчаї сказав, що передача повноважень може привести до зникнення районів.
А за день до сесії у зв’язку з цим же висловив образу, яку тамували обидва голови райрад: „У чому провинилися керівники районів, що вони не увійшли до керівництва міста (до складу виконкому – Ред.)? Такого не було за 31-річну історію районів. Ну, не взяли нас в команду в угоду політичним силам. Ми й не протестуємо, не задовольняємо амбіцій”.
На сесії Коваленки „здалися”, закликавши підтримати мера з освітянським питанням. А той у свою чергу попросив підготувати протокольне доручення міському голові та доповісти на наступній сесії про введення у склад виконкому обох Коваленків.

„Яка б не була війна ...” або „закопаємо сокиру”
„Яка б не була війна, а ми прагнемо миру,” – казав колишній патрон пана Глухова Андрій Коваленко, виступаючи з трибуни у вівторок на сесії. Чому патрон? Бо колись Микола Глухов подався головувати у місті саме з крісла заступника голови Крюківської райради. 
Миру прагнув і Микола Черниш: „Нашій фракції Партії регіонів важко було прийняти рішення, бо маємо свого представника керівника району – Володимира Коваленка і повинні підтримати його. З іншого боку міські депутати несуть відповідальність за все, що відбувається в місті разом з міським головою. Вибори закінчилися. Давайте закопаємо сокиру війни. Принаймні не будемо її довго виймати, поки не прийдуть нові вибори, коли ми знову розійдемося в інші табори”.
Депутати проявили дивовижну одностайність під час прийняття рішення про повноваження районів. Цікаво, що робоча група, яку очолював Юрій Гриценко (від фракції комуністів), на передсесійному депутатському семінарі виклала такий собі юридичний аналіз з купою претензій до проекту рішення цього питання. Крім того, цією групою взагалі пропонувалося зняти питання з розгляду і перенести на наступне засідання.
Чому ж пан Гриценко проголосував разом з усіма за рішення, проти якого був налаштований менш ніж добу тому? „Ради компромісу,” – відповів він.

Вустами депутатів

„Нас – територіальну громаду – цікавить кінцевий результат. Кінцевий результат, оскільки життя дається один раз, повинен бути з тенденцією на покращення”.
„Я вже депутат п’ятого скликання і скажу, що наболіло за цей період настільки, що і слів немає. Я й корову рисував і з тієй коровой в Київ їздив”.
(Депутат Валентин Стасюк)
* * *
Стасюк Шапрану: „Тут сидів ваш комуніст. За чотири роки виступив у різному півтора рази”.
Стасюк Надоші: ”Передайте у Верховній Раді, хай вийдуть на спілкування з нацією і зроблять попередньо аргументацію, щоб люди в турботі не лягали спати і не просипалися”.
* * *
„Давайте всем депутатским корпусом вместе с милицией примем программу борьбы с коррупцией, бандитизмом и всеми негативами!”
„Пусть придёт прокурор и нам расскажет, сколько чего совершается, укрывается и так дальше”.
„Мы же – власть, и должны принять кардинальные меры. Мы можем ввести штрафы. Зачем курить и пить в каждом парке, на каждой скамейке. Есть для этого кафе и рестораны. У кого есть деньги, пусть идёт туда.”
(Депутат Віталій Сельцов)
* * *
„Уважаемые коллеги-депутаты! Уважаемый президиум! Я понимаю, что выступать членам исполкома несколько не по понятиям, извините за выражение. Но выйти на трибуну меня заставило выступление Стасюка”
(Член міськвиконкому Василь Чурсін)

„І наостанок повертаюся до свого виборця”
(Депутат Микола Черниш)



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх