Тарифна атака, або Велика біда маленького українця

2.06.2006, 08:06 Переглядів: 1 511
Кременчуцькі профспілкові діячі, котрі минулого тижня мітингували в Києві з приводу підвищення тарифів, повернулися додому майже у відчаї. Свою гнівну резолюцію вони, звичайно, залишили в уряді. Але ж під час акції на майдан Незалежності, куди з’їхалися десятки тисяч українських громадян, ніхто ні з кабміну, ні з депутатів не прийшов. Про це розказувала голова профспілки держустанов Кременчука Тетяна Діденко.

Кременчуцькі профспілкові діячі, котрі минулого тижня мітингували в Києві з приводу підвищення тарифів, повернулися додому майже у відчаї. Свою гнівну резолюцію вони, звичайно, залишили в уряді. Але ж під час акції на майдан Незалежності, куди з’їхалися десятки тисяч українських громадян, ніхто ні з кабміну, ні з депутатів не прийшов. Про це розказувала голова профспілки держустанов Кременчука Тетяна Діденко. Профспілки вимагали припинити підвищення тарифів хоча б до розроблення системи компенсацій, зміни законів. Пропонувалось встановити диференційовані тарифи: споживаєш мало електроенергії – платиш менше, багато – тарифи збільшуються.

Комунальники у збитках
Обласний профспілковий лідер Леонід Вернигора каже, що про виконання вимог можна говорити хіба що з початком роботи парламенту. Але внаслідок зміни вартості енергоносіїв, наприклад, ВАТ “Полтаваобленерго” вже в травні матиме півмільйона гривень збитків за відпущену гарячу воду. Начальник Кременчуцького філіалу Сергій Андрієвський каже: “Ми отримаємо не менше 500 тис. грн. збитків за те, що надаємо населенню гарячу воду за старими тарифами. Самі ж платимо за газ у кілька разів дорожче, ніж місяць тому. В травні ми взагалі не використовували комунально-побутовий газ. Лише промисловий. Він дорожчий. Це як благодійність: газ отримуємо втричі дорожче, а тариф для населення залишається поки що старий”. У зв’язку з цим керівництво енергокомпанії розглядає три варіанти виходу із ситуації: відключення гарячої води населенню, збільшення тарифів чи отримання компенсацій за різницю в тарифі від міської влади.
Так само й інші. Голова депутатської комісії з житлово-комунального господарства Валерій Медведовський (він же – директор міськводоканалу) називає проблемою те, що у країнах пострадянського простору не систематизовано тарифну політику. Себто у нас і не соціалістична система, де за всіх все платили, і не капіталістична – де кожен за себе. „Нині тарифи є предметом політичних спекуляцій, в той час коли мусить бути єдиний орган в Україні, який визначатиме єдину тарифну політику для підприємств житлово-комунальної галузі. У зв’язку з підвищенням цін на електроенергію ми маємо півтора мільйона збитків за І квартал, тобто 32% собівартості. Плюс паливно-мастильні матеріали. Отож водоканал вимушений призупинити профілактику мереж, розвиток підприємства і здійснює лише аварійні виїзди. Дякувати кременчужанам, вони здійснюють 95% проплат.”

Влада обіцяє прозорість
Микола Порицький, заступник міського голови запевнив „ТелеграфЪ”: „Ті тарифи, які з затримкою було прийнято в Кременчуці минулого року, не давали постачальникам послуг уже тоді жодного прибутку. Зараз ситуація невтішна. Наразі комунальні підприємства працюють збитково. Але ми не можемо їх зупинити, бо вони обслуговують населення. Ми не маємо на це морального права. З новими тарифами вони покриють затрати з прибутком – 0”.
За словами віце-мера, всі пропозиції щодо підвищення тарифів вивчатиме незалежний аудит, у місті буде проведено громадські слухання, а в липні швидше за все ці питання буде винесено на сесію. Влада переконана: тарифи потрібно піднімати до осені – тобто до початку опалювального сезону. „Осінь ми повинні зустріти з новими тарифами. Іншого виходу немає. Інакше ми будемо вимушені насамперед відключити гарячу воду”, – каже віце-мер.
Завідувач міського відділу економічного аналізу, цін та тарифів Микола Здойма пояснив „Телеграфу”, що нині його фахівці вивчають пропозиції комунальних підприємств (вибірково подані в таблиці). Далі обгрунтованість цих пропозицій розглядатиме незалежний аудит. Можливо – столичні науковці.
Цікаво, що аналітики пророкують влітку деяке підняття цін на хліб, продукти харчування, одяг, але великого ажіотажу навколо підвищення тарифів не очікують. Оскільки саме літом не так помітні витрати на гарячу воду і опалення. Політологи вважають, що якщо українці перетерплять підвищення тарифів і вийдуть на світові ціни, це – реальний шлях до повноцінної ринкової економіки.

Пропонована вартість послуг для населення



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх