Таргани залишились з нами – на екологію їм начхати!

2.06.2006, 08:06 Переглядів: 2 115
По Кременчуку поповзли тривожні чутки – начебто таргани залишили місто! Причому не просто так переїхали, а в зв’язку з катастрофічною екологічною ситуацією! “Телеграфу” довелось з’ясовувати, чи не поміняли насправді руді гади свою прописку?.
Мал. Дмитра БАБЦЯ

Кременчужанин за своєю природою громадянин спостережливий, але дещо нервовий. Коли вже помітить якісь зміни в природі, то висновки зазвичай робить глобальні – десь на рівні  світових катастроф.   За останні тижні “Телеграфу” довелося у цьому переконатися. Кілька днів  поспіль нам телефонували схвильовані  жінки, вимагаючи пояснень, чому це раптом з квартир геть зникли таргани? Ну, ми чемно – або майже чемно – рекомендували громадянкам  звернутися до міської дезинфекційної станції – це їхній профіль.  Але одного дня  добра  знайома  випускового редактора  заговорила про те саме – немає в місті  тарганів. А немає тому, що екологія була погана, а тепер стала страшна.  Жінка вона цілком врівноважена, тому ми дослухались до її слів, і  почали розбиратися з ситуацією. Найперше – перевірили  наявність  рудої  бридоти в квартирах кременчужан.  Кореспондент  “Телеграфа” обійшла  найзнаменитіші  кременчуцькі “трущоби”  - малосімейки на  Першотравневій.  Будинок № 33 – у першу чергу!  Якщо вже там немає, тоді справді караул!
Дорогі співвітчизники! Не нервуйте!  Живіть спокійно! Таргани з нами! Так би мовити, навіки разом! Нікуди вони не поїхали. В усякому разі, у малосімейках їх вистачає. Про це нам роздратовано повідомили їхні  мешканці. Узагальнена відповідь звучала так: “Та які таргани? Сидять на місцях, що їм зробиться! Чого ви дурню питаєте, краще напишіть, що наш будинок (вул. Першотравнева, 33) валиться!!! Яка там екологія?! От коли будинок впаде, так і ми, і таргани без вашої екології того...”    На аварійний стан житла скаржились і мешканці будинку, в якому розташований магазин “1000 дрібниць” – цю інформацію ми переадресовуємо персонально заступнику міського голови з питань будівництва та екології пану Бутко.
З’ясувавши, що таргани на своєму місці, ми не зупинилися на досягнутому. І пішли морочити голову серйозним спеціалістам – аби дізнатися, звідки могли поповзти такі чутки в народі, та чи справді таргани такі чутливі до зміни екологічної ситуації? Ось що нам відповіли спеціалісти (саркастичний  сміх та здивовані вигуки ми опускаємо):

Завідувач відділу екології міськвиконкому пані Бабічева:
- Наскільки мені відомо,  таргана не можна вважати індикатором, який показує зміни екологічної ситуації. Це дуже живучі істоти, вони чудово адаптуються. Серед  загально відомих індикаторів я би найперше звернула увагу на лишайники. Вони дійсно відображують зміни екологічної ситуації. Більше того, вони надзвичайно чутливі до змін. Якщо в якомусь лісі або парку завжди були лишайники, а потім раптом зникли – це ознака погіршення навколишньої ситуації. До речі, я радію тому, що в Придніпровському парку лишайників вдосталь.

Головний спеціаліст відділу екології міськвиконкому пан Демьохін:
- Не бачу ніякого зв’язку між міграціями тарганів та екологією. По-перше, таргани – як і пацюки – найживучіші істоти на планеті. Якщо висловлюватися дещо брутально, у разі екологічної катастрофи, скоріше люди загинуть, а таргани житимуть і далі. Те, що в якихось будинках зникли таргани, я вважаю результатом використання сильнодіючих  інсектицидів – не більше. Іде ланцюгова реакція – хворий тарган несе інфекцію далі, колонія заражається і гине.

Головний лікар кременчуцької дезінфекційної станції пані Залізняк:
- Виходячи з досвіду нашої установи, я вважаю, що кількість тарганів зменшилась завдяки використанню надзвичайно сильних інсектицидів. Населення сьогодні має вільний доступ до дуже якісних препаратів. Крім того,  поліпшується особиста культура побуту населення -  з тарганами борються. Квартири стали чистіші, більш доглянуті,  а це теж дуже впливає на ситуацію. Наприклад, зараз у квартирах тижнями не стоїть помийне відро – на запах якого повзуть таргани. Ми користуємось пакетами і виносимо їх щодня. У багатьох квартирах зробили ремонт, замінили сантехніку, вже не так течуть крани – а  я вам нагадаю – тарган і дня не може прожити без води! У квартирах, де немає доступу до води, вони не виживають. Відіграли свою роль і масові ремонти. Ви знаєте, люди у будівельному пилу живуть, а таргани його не виносять, тікають.

Ось так, дорогий читачу. Таргани живі. Зате невідомо, що буде з мешканцями аварійних будинків на Першотравневій, якщо віце-мер пан Бутко не докладе рук до їхнього спасіння. Амінь.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх