Блакитне паливо стає золотим, або сушіть сухарі, панове...

15.06.2006, 19:06 Переглядів: 1 855
З 1 липня ціна природного газу зросте майже вдвічі і потягне за собою подорожчання комунальних послуг. Зокрема, за теплопостачання доведеться платити на 109% більше..
Мал. Дмитра БАБЦЯ

Підвищити ціни на газ для населення на 85% вирішила минулого тижня Національна комісія регулювання електроенергетики – НКРЕ (динаміку підвищення дивіться на малюнку). Якщо протягом місяця рішення не зареєструють в Мінюсті, його скасують. Втім, у квітні Кабмін вже погоджував подібне підвищення. Одночасно з цим зростає ціна на газ для теплопостачальних організацій, що тягне за собою підвищення тарифів на послуги. „Якщо ціни на газ і електроенергію будуть підвищуватися для підприємств, то вони опосередковано лягатимуть і на наше населення”,- заявив з цього приводу перший віце-мер Володимир Онищенко на прес-конференції у вівторок. Через підвищення цін на газ комунальники несуть великі збитки. Про це зокрема, повідомив директор КП „Теплоенерго” Василь Ковшар. Він скаржиться, що наразі „Теплоенерго” не може проводити ремонтні роботи, наприклад, заміну водопідігрівачів у 248 кварталі, що у Крюкові. „Гаряче водопостачання у цьому районі можна зняти на 100%,- каже пан Ковшар, - будемо сподіватися, що міська влада все-таки допоможе нам у цьому питанні”. А що ж влада? Ще в травні виконком почав вивчати пропозиції постачальників комунальних послуг щодо поетапного підвищення тарифів, про що „ТелеграфЪ” писав у позаминулому номері (№22, 1.06.06, стор.2, „Тарифна війна”). Результат у вигляді таблиці з аналізом вартості тарифів (див. табл.) журналістам роздали. В ній немає квартплати. За словами заступниці начальника УЖКГ Оксани Кийло, розрахунки ще не готові, але попердньо відомо, що цей платіжний рядок збільшиться на 90%. Переказувати ж прес-конференцію довго, нудно й незрозуміло. Краще коротко. Пан Онищенко не відповів журналістам, яким чином влада збирається пом’якшити людям процес переходу на нові тарифи. Він сказав, що громадські слухання, які передбачені статутом міста та Законом про місцеве самоврядування, передбачають лише прийняття до уваги пропозицій громадян, при цьому влада не змушена виконувати їх обов’язково. Щодо обгрунтованості розрахунків постачальників, то „незалежного аудиту”, який два тижні тому обіцяв „Телеграфу” заступник мера Микола Порицький, просто не буде. За словами пана Онищенка, аудит проводитиметься в „Теплоенерго” та на „Кременчукводоканалі” під керівництвом виконкомівського службовця. Перший віце-мер каже, що це навряд чи вплине на розрахунки. Рішення про підвищення прийматиме сесія міськради, найвірогідніше – ще в літку. Одним словом, вивчайте таблицю і сушіть сухарі, панове...

Аналіз збільшення вартості тарифів на житлово-комунальні послуги для населення

Найменування послуг

Чинний тариф (грн.)

Розрахунковий тариф станом на 1.05.06р. (грн.)
% збільшення

Холодне водопостачання (за 1 куб.м – норма на 1 мешканця 10.5 куб.м при подорожчанні електроенергії і підвищенні розміру мінімальної заробітної плати на 400 грн.)

0.75
1.23
64
Водовідведення (за 1 куб.м – норма на 1 мешканця 10, 5 куб.м при подорожчанні електроенергії і підвищенні розміру мінімальної заробітної плати на 400 грн.)
0.73
1.17
60
Теплопостачання КП „Теплоенерго” (за 1 кв.м опалювальної площі при вартості газу 686 грн./тис.куб.м – без лічильника)
1.02
2.13
109
Теплопостачання КП „Теплоенерго” (вартість 1 Гкал для опалення по лічильнику при вартості газу 686 грн./тис.куб.м)
85.67
170.92
100
Теплопостачання ВАТ „Полтаваобленерго” (Вартість1 Гкал для опалення по лічильнику при вартості газу 686 грн./тис.куб.м, рентабельності 8%)
111.38
145.97
31
Підігрів води (3.15 куб.м на 1 мешканця при вартості газу 686 грн./тис.куб.м)
13.72
37.55
174
Вивіз твердих побутових відходів (за 1 куб.м)
19.56
23.78
22


 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх