Парк МЮДа знищений – міська влада “відробляє” пану Сеню

6.07.2006, 20:07 Переглядів: 2 700
Історія знищення парку МЮДа почалася ще у 2001 році. У 2004 міськрада передала його на 10 років в управління ТОВ “Меркатор АЗС” (керівник – С. І. Сень) – тоді почали рубати перші дерева.

Минулої п’ятниці до редакції “Телеграфа” звернулися мешканці будинків № 4 та № 10, що по вулиці Халаменюка. Вони повідомили, що напроти їхніх будинків, у парку МЮДа, масово вирубають дерева і вивозять дрова машинами. Кременчужани (особливо дві літні пані, які все життя прожили біля цього парку) просили врятувати їхній парк.
Запізно. Врятувати парк не вдасться. Як з’ясувалося, більшість дерев вже знищена. Другого червня цього року міськвиконком (рішення № 593; розпорядження № 462-Р) дозволив ТОВ “Амстор-М” проводити у парку земляні роботи та знести у зв’язку з ними 326 дерев. Дванадцятого  червня  міськвиконкомівська комісія з обстеження зелених насаджень підписала акт про знесення дерев. У якості члена комісії його підписала і начальник відділу екології міськвиконкому пані Бабічева – тобто, екологи не заперечують.
Один з членів комісії сором’язливо повідомив, що особисто у нього “навіть рука не піднімалася підписувати такий варварський папір, але що поробиш – є рішення”.  Згідно з актом, у парку вирубані клени, ясені, каштани, берези, в’язи, тополі та акації – 326 одиниць. Виправдовуючись, члени комісії стверджують, що дерева всі геть старі та посохлі. Але, якщо почитати акт, підписаний цими ж членами комісії, з’ясовується, що позначка “незадовільний стан” стоїть лише у п’ятої частини дерев.

Чому вирубали парк?
Навіщо ж їх вирубали? Їх вирубали, бо на місці парку розміститься торговий та культурно-розважальний центр “Енеїда”. Як повідомили “Телеграфу” у міськвиконкомі, один з головних замовників проекту –  ТОВ “Меркатор АЗС”, яким керує депутат міськради пан Сень. Саме товариству  “Меркатор АЗС” сесія міськради ще у 2004 році передала парк МЮДа на 10 років в управління – начебто, заради збереження  парку.
Власне, невеселу долю парку  “ТелеграфЪ” передбачав ще тоді - у 2004 році. В матеріалі “КРЕМЕНЧУГ ПОД СЕНЬЮ” ми писали, що парк  МЮДа потрібен пану Сеню виключно для подальшого будівництва об’єктів сфери послуг та торгівлі.  А не для збереження та оновлення зелених насаджень. Сумно визнавати, але прогнози “Телеграфа” повністю виправдались.

Куди втік „Косметик центр” від „Градосфери”?
Тільки-но отримавши парк в управління, пан Сень та К????  звели  там  чудовий будиночок, куди переїхав “Косметик центр”. У даному випадку пан Сень – хоча і знищив зелені насадження – зате повівся, як добрий сім’янин. Адже керує “Косметик центром” його найближча родичка. До 2004 року  заклад орендував приміщення на розі вулиць Халаменюка та Леніна. Приміщення це належить “Градосфері”, серед засновників якої дружина ще одного впливового кременчужанина – пана Матицина.  Ціни у “Градосфери” значні, отже “Косметик центру” вигідніше було переїхати у власне приміщення – та ще й таке затишне, посеред парку. Так воно і сталося.
Поруч з “Косметик центром” – знову-таки на місці парку – розпочалося будівництво боулінгу площею 2300 кв. м.,  яке вела фірма “Клуб “Спорт Лайн” (рішення Полтавського господарського суду у справі № 15/220, від 06.06.2002).  На початку будівництва ходили розмови, що депутат Сень має долю у будівництві. Нині пан Сень категорично заперечує, що має хоч якесь відношення до фірми “Клуб “Спорт Лайн”. Будівництво тим часом триває.
Тепер саме час пригадати, на  яких умовах міська влада передавала парк МЮДа  на 10 років в управління пану Сеню та “Меркатор АЗС”.  Найсмішніше, що генеральний директор “Меркатор АЗС” пан Сень у своєму листі до міського голови пана Глухова (№ 367 від 25.11.2003) обіцяв: “утримувати парк в належному санітарному та естетичному стані; прокласти алеї, встановити лавки для сидіння, насадити нові дерева” та ін. Як пан Сень утримував парк, “ТелеграфЪ” писав минулого літа в матеріалі “КРЕМЕНЧУГ ПОД СЕНЬЮ ЛЕБЕДЫ”. Влітку 2005 року у доглянутому парку лобода та амброзія вимахали вищі за зріст найвищого кореспондента “Телеграфа” (1 м 85 см). Ми так зрозуміли, що парк МЮДа  “Меркатор АЗС” використовувало, як маточник культур амброзії та лободи – до речі, карантинних бур’янів, які провокують алергію.
Ну, про прокладені алеї та встановлені  лавочки навіть говорити не варто. Оце на днях  місцеві бомжі скаржились кореспонденту “Телеграфа”, що змушені спати прямо на сирій землі – у клятому парку жодної лавочки немає! Неподобство.
Отже, що ми маємо, і чого не маємо? Ми не маємо парку. А маємо масштабне приватне будівництво при сприянні місцевої влади – якій чудово відомо, що за законом, на території парків заборонене будівництво стаціонарних магазинів, об’єктів громадського харчування та спортивних споруд.
З парком все ясно. Залишилось пояснити, про які знищені політичні репутації ми писали на початку матеріалу? Звісно ж, політична репутація депутата Сеня  від знищення парку не постраждала. В кулуарах муніципалітету давно подейкують, що депутат Сень має необмежений вплив на місцеву владу. Нині він лише підтвердив репутацію супермена.
Тоді чия ж політична репутація постраждала? На нашу думку, разом з парком МЮДа знищена і репутація безкомпромісного борця депутата Стасюка.

Як борець перетворюється на конформіста
Чимало людей доклали руку до знищення парку МЮДа. Але роль депутата Стасюка, на нашу думку, найсумніша. У грудні 2001 року пан Стасюк – як голова депутатської екологічної комісії – героїчно піднявся на захист парку – тоді влада дала перший дозвіл на вирубку дерев задля будівництва боулінгу.  Депутат Стасюк пішов з рупором у народ, навіть зайшов до “Телеграфа” – аби закликати  нас на боротьбу. У січні 2002 року боротьба розгорілася не на жарт. Влада скасувала власний дозвіл на вирубки. А депутат Стасюк отримав репутацію безкомпромісного “зеленого”.  Нагадаємо, 2002-й був роком виборів до Верховної Ради. Саме туди і балотувався борець пан Стасюк.
Аж раптом у 2004-му позиція депутата Стасюка кардинально змінилася. Знову-таки як голова екологічної комісії він виступив за передачу парку на 10 років під егіду пану Сеню. Більше того, особисто доводив кореспонденту “Телеграфа”, що саме пан Сень врятує парк, насадить дерева та встановить лавочки.
У 2006-му депутат Стасюк знову потрапив до складу депутатської  екологічної комісії. А перед цим він потрапив до міськради – за списками “Нашої України”. Нагадаємо, на виборах 2006-го року мозковим центром кременчуцького осередку “Нашої України” був депутат Урін, а фінансовим – депутат Сень. “Наша Україна” просто таки врятувала пана Стасюка, запропонувавши йому місце у списках  після того, як бідолашного не взяли до БЮТу.
Нині, у 2006-му -  на відміну від 2001-го – депутат та борець пан Стасюк не пішов з рупором у народ, і до “Телеграфа” не заглянув, аби попередити про знищення парку. Треба розуміти, спеціаліст з екології переконаний, що вирубка 326 дерев поліпшить екологічну ситуацію в Кременчуці.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх