Хочеш пільгове місце? Отримай порцію принижень!

6.07.2006, 20:07 Переглядів: 1 845
...Ветеран, учасник бойових дій показав посвідчення і запитав, чи є вільне пільгове місце? Водій буркнув: є – маршрутка була практично порожня.
Мал. Дмитра БАБЦЯ

В одну з п’ятниць, о десятій ранку, кореспондент “Телеграфа” їхав маршруткою  № 16-а.  Біля стоматологічної поліклініки, що на набережній,  до маршрутки сів старий чоловік -  ветеран, учасник бойових  дій. Показав посвідчення і запитав, чи є вільне пільгове місце?  Водій буркнув: є – маршрутка була практично порожня. Старий сів. А далі почалась публічна екзекуція.
Водій одразу заявив, що довезе ветерана лише до ринку –  там нехай виходить, а на його місце сядуть пасажири, які  платять! Старий погодився.  Але водій не вгамувався. Він поцікавився, чому це старий взагалі пхається у маршрутку? Чому не йде на тролейбус?  Дід пояснив, що до тролейбуса  далеко, а у нього болять ноги. До тролейбуса таки дійсно було далеко – що на кінцеву зупинку першого номеру, що до центру, на третій маршрут.
Здавалося  б,  все  з’ясували – можна  і  замовкнути. Але водій продовжував мітингувати. Він розповів, що виключно по доброті душевній повіз старого. Що йому план треба робити, а нахабні пільговики катаються  безкоштовно! Потім оголосив, що він взагалі ніяких пільговиків возити не зобов’язаний! Потім додав, що повинен возити лише інвалідів першої групи та інвалідів війни!  І щоб було видно, що інвалід! 
Слухати все це було бридко.  Довелося вийти на кілька  зупинок  раніше. Але поки йдеш, маєш час подумати. Ну, те, що водій по повній програмі  “опустив” пільговика – та ще й при глядачах - це зрозуміло. Тут і думати не треба. Але чому водій заявив, що зобов’язаний возити лише інвалідів – таких, “щоб було видно, що інвалід”?  Невже міська влада затвердила нові правила перевезень?
Про це ми запитали начальника транспортного відділу міськвиконкому пана  Кургаєва. Він пояснив, що ніяких нових правил ніхто не затверджував. Між  міськвиконкомом та  власниками маршрутних таксі  існує угода про виділення одного безкоштовного місця  представнику пільгових категорій – всіх  законних пільгових категорій, а не лише  очевидним інвалідам.  Перевозячи одного пільговика за поїздку водій маршрутки дійсно втрачає одну  гривню. Але лише на таких умовах  власники маршрутів отримали право на здійснення перевезень.
Тут у нас виникло інше  запитання:  чому маршрутникам не компенсують витрати на перевезення пільговиків?  Адже тролейбусне управління та  КТП – 15 307 отримують державні  субвенції за перевезення пільговиків.  Пан Кургаєв пояснив, що право на державну субвенцію мають лише транспортні підприємства, які перевозять пасажирів за фіксованими тарифами, затвердженими в області. Так, КТП – 15 307 возить людей по ціні 60 копійок, а тролейбусне управління – по 40. Маршрутники ж  відмовляються возити пасажирів за фіксованими тарифами, рекомендованими областю. Тому й державних субвенцій не отримують.  А у місцевому бюджеті немає коштів на виплату  компенсації за перевезення – адже по місту бігає 300-350 мікроавтобусів (для порівняння: тролейбусів на маршрут виходить штук 20).
З субвенціями все зрозуміло. Залишилось з’ясувати найголовніше – як зробити так, щоб і вовки були ситі, і вівці цілі? Пардон, пардон, щоб маршрутники грошей не втрачали, і над пільговиками не знущалися.  
Начальник транспортного відділу міськвиконкому повідомив, що і міська влада в цілому, і він особисто,  бачать лише один вихід – випустити на міські маршрути замість маршрутних таксі середні та великі автобуси – “які б і дітей пропустили, і пенсіонера на зупинці не давили, не підрізали б один одного та не влаштовували авторалі! Не засмічували маршрути, по яким ходять тролейбуси. А, найголовніше, возили б людей за фіксованими тарифами”.

Цих пільговиків мають перевозити маршрутники (на міських маршрутах):
- ветерани Великої Вітчизняної війни ВВВ (які мають статус учасника бойових дій; учасника війни; інваліда війни; а також осіб, на яких поширюються пільги ветеранів ВВВ – вдови та дружини ветеранів ВВВ);
- ветерани праці;
- особи, що мають особливі трудові заслуги (Герої праці);
- жертви нацистських  переслідувань (малолітні та неповнолітні в’язні таборів та гетто, колишні в’язні  таборів та гетто та дружини померлих в’язнів);
- ветерани військової служби;
- ветерани органів внутрішніх справ;
- ветерани державної пожежної охорони;
- громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
- інваліди Радянської Армії;
- діти війни;
- реабілітовані;
- пенсіонери за віком.

(За інформацією начальника відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг пані Пономаренко (Крюківський адміністративний район)    



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 25 від 20 червня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх